SJCA nº 6 89/2013, 2 de Abril de 2013, de Barcelona

PonenteMARGARITA CUSCO TURELL
Fecha de Resolución 2 de Abril de 2013
Número de Recurso354/2011

.

JUTJAT CONTENCIÓS ADMINISTRATIU NÚM. 6 DE BARCELONA

Recurs núm.: pa 354/11 B

Part actora: BODEGAS MUR BARCELONA, SL

Part demandada: GENERALITAT DE CATALUNYA - DEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ

SENTÈNCIA NÚM. 89/2013

Barcelona, 2 d'abril de 2013

Margarita Cuscó Turell, magistrada jutgessa del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 6 de la Província de Barcelona, he vist el recurs promogut per BODEGAS MUR BARCELONA, SL contra DEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER. L' actora interposa el present recurs contenciós administratiu el 8 de juliol de 2011 contra la resolució dictada per la directora dels Serveis Territorials de 4-5-2011 per la qual es desestima el recurs d'alçada interposat contra la resolució dictada pels Serveis Territorials a Barcelona en data 21-12-2010. Resolucions que tenen per objecte l'Acta d'Infracció número NUM000 . L'Acta qualifica la infracció comesa per l'empresa actora com greu d'acord amb l' article 14.16.b) del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost i la sanció que es proposa aplicar ho és en grau mínim i tram inferior per un import de 2016 euros.

Es segueix aquest recurs pels tràmits corresponents al procediment abreujat previstos a la Ley 29/1998, reguladora de la Jurisdicción Contencioso Administrativa.

SEGON. El recurs va ésser admès a tràmit i s'ordenà reclamar l'expedient administratiu i emplaçar als possibles interessats. S'assenyalà l'acte del judici pel dia 21 de març de 2013. Un cop rebut l'expedient administratiu, es va posar de manifest a les parts fins el dia anterior a l'acte del judici. La part demandada va aportar acusament de recepció de l'emplaçament practicat posteriorment a la remissió de l'expedient administratiu al treballador Martin , sense que consti a les actuacions que l'esmentada persona hagi comparegut en forma.

TERCER . El dia 21 de març de 2013 es celebrà la vista oral. En aquest acte, el lletrat de la part actora s'afirmà i ratificà en la seva demanda. El lletrat de la Generalitat de Catalunya emet la seva contesta, afirmant la conformitat a dret de l'actuació administrativa i s'oposa a l'estimació del recurs. Desprès de practicar-se la prova proposada i admesa amb el resultat que figura a les actuacions, els lletrats d'ambdues parts van exposar les seves conclusions, declarant-se les actuacions concluses i vistes per sentència.

QUART. La quantia del present procediment és de 2016 euros.

CINQUÈ. En la tramitació d'aquest procediment s'han observat totes les prescripcions legals.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER . L'objecte d'aquest recurs és la resolució dictada per la directora dels Serveis Territorials de 4-5-2011 per la qual es desestima el recurs d'alçada interposat contra la resolució dictada pels Serveis Territorials a Barcelona en data 21-12-2010, en virtut de la qual s'imposa una sanció per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals, tipificat com infracció greu a l' article 12.16.b) del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost .

SEGON .- Per a l'adequada resolució d'aquest assumpte cal tenir en compte els següents antecedents:

En data 23-7-2010 la Inspecció de Treball i Seguretat Social va emetre Acta d'infracció núm. NUM000 a la mercantil actora fent constar que el dia 12-2-2010 va accidentar-se el seu treballador Martin degut a la caiguda que va patir.

Consta a l'Acta que el Sr. Martin : "trabaja en la zona de producción siendo responsable de la máquina de alto tiraje situada en la planta baja del centro de trabajo. No obstante en ocasiones debe bajar a la zona de bodegas (mina).

El día del accidente, el Sr Martin bajó a bodegas para impartir instrucciones a su equipo y cuando regresaba a su puesto de trabajo pisó una rugosidad del suelo que se encontraba justo en el sitio donde comienza la rampa de acceso a la planta, se desequilibró y se cayó hacia atrás y sobre el brazo izquierdo fracturándoselo e iniciándose un periodo de incapacidad temporal que se mantenía en el momento de la visita.

Por su parte, el trabajador accidentado coincide básicamente con la descripción que del accidente realiza la representante empresarial aunque discrepa del punto de caída ya que señala que ésta no se produce donde comienza el desnivel de la rampa sino en la rampa de subida, en un punto donde hay unos 60 cm. De altura de pared, pisó mal y se fue había atrás cayendo sobre el brazo.

Señala que el momento del accidente el suelo presentaba irregularidades, que en la zona de la rampa no existían barandillas de protección (siendo habitual que los trabajadores no agoten la rampa sino que suban salvando el desnivel de la rampa desde un punto donde les resulte mínimamente cómodo al no estar obstaculizado por barandillas) y que la iluminación es insuficiente. Además debe tenerse en cuenta que por la rampa también circulan las carretillas elevadoras, no existiendo separación con la zona de circulación de trabajadores".

L'Acta assenyala, també, que la causa immediata de l'accident és:

" la existencia de una zona de paso irregular y la falta de señalización de la zona de paso. Como acciones correctoras propone señalizar mediante bandas oblicuas amarillas y negras la irregularidad del suelo mientras no se elimine dicha pequeña irregularidad de la zona de paso y la realización de la actividad preventiva número 927345 detallada en el informe de planificación de actividades del año 2010.

Esta actividad preventiva consiste en llevar a cabo un programa de mantenimiento de la señalización de equipos, áreas de trabajo y materiales. En concreto, tras el accidente se procede a:

  1. Colocar una barandilla en el lateral de la rampa.

  2. Corregir las irregularidades del suelo.

  3. Aumentar la iluminación en la zona de paso."

    Qualificats aquests fets com constitutius de la infracció prevista i tipificada com greu a l' article 12.16.b del Text Refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l' ordre social , aprovat pel Real Decret Legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, la mercantil actora va ser sancionada pel Departament de Treball i Indústria de la Generalitat amb la imposició d'una multa de 2046 €. L'empresa sancionada va interposar recurs d'alçada que va ser desestimat per la resolució objecte d'aquest recurs contenciós.

    TERCER.- El Jutjat Social núm. 7 de Barcelona (Procediment 192/2011), ha tingut ocasió de conèixer aquests mateixos fets, en els quals en data .4 de juliol de 2011 va recaure sentència desestimant la demanda interposada per la mercantil actora contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, Martin i EGARSAT, Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social nº 276.

    En aquesta sentència el Jutjat de lo Social va considerar provat que:

    "6º.- El día del accidente el trabajador bajó a bodegas para impartir instrucciones a su equipo y cuando regresaba a su puesto de trabajo sufrió una caída, al mismo nivel, cuando se encontraba subiendo por una rampa, cayendo al suelo hacia atrás y sobre el brazo izquierdo.

    7º En la zona de rampa se alcanza un desnivel de 60 cm. Y, en la fecha del accidente no había barandillas y la iluminación era insuficiente."

    Alhora, el fonament de dret de la sentència esmentada declara :

    "1º.- Se declaran los hechos probados en virtud de las alegaciones de las partes y valorando, en su conjunto, la prueba practicada consistente en documental -antecedentes del accidente de trabajo obrantes en el expediente con el informe de la Inspección y, en particular la evaluación de riesgos anterior al accidente, el parte de accidente de trabajo ("perdió el equilibrio al pisar una zona con irregularidades cuando caminaba hacia su puesto de trabajo"- folio 183-, e informe de planificación de actividades -folio 108- donde se constata la corrección de los defectos de prevención en su día detectados)".

    I el fonament 4r de la sentència del Jutjat Social expressa:

    "La empresa tiene la obligación de aplicar las medidas que integran el deber general de prevención ( arts. 4.2 y 19 del Estatuto de los Trabajadores , 14 y 15 de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales ) para garantizar la seguridad y salud de los trabajadores. En particular, el artículo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR