SAP Barcelona 708/2011, 15 de Diciembre de 2011

JurisdicciónEspaña
Fecha15 Diciembre 2011
Número de resolución708/2011

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

SECCIÓ NÚM. SETZENA

ROTLLE NÚM. 1060/2010-B

JUDICI ORDINARI NÚM. 873/2009

JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 4 SABADELL (ANT.CI-6)

S E N T È N C I A N ú m. 708/2011

Il·lm. Sr. Magistrats/ades:

SR. AGUSTIN FERRER BARRIENDOS

SR. JORDI SEGUÍ PUNTAS

SR. JOSÉ LUIS VALDIVIESO POLAINO

Barcelona, quinze de desembre de dos mil onze.

Vistes, en grau d'apel·lació, davant de la Secció Setzena d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de Procediment Ordinari, núm. 873/2009, seguides pel Jutjat Primera Instància 4 Sabadell (ant.CI-6), a instància de Constanza, Esther I Ambrosio, representats en aquesta alçada per la Procuradora dels Tribunals Verónica Cosculluela Martínez Gallofré, contra Lourdes, Ceferino, Dimas I Fabio, representats pel Procurador dels Tribunals Jesús Sanz López. Aquestes actuacions són pendents davant d'aquesta superioritat en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la part demandada contra la Sentència que es va dictar el dia 9 de juliol de 2010 per la jutgessa d'aquell jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel·lada és del tenor literal següent:

"FALLO

Se estima íntegramente la demanda presentada por Constanza, Esther, y Ambrosio contra Lourdes, Ceferino, Dimas, y Fabio, acordando:

  1. La reducción, por inoficiosos, de los legados constituidos por la causante en favor de los demandados respecto a la finca sita en la CALLE001 nº NUM001 de Sabadell, en favor de los actores legitimarios, que tienen derecho a las siguientes cuantías: 15.081,15 euros en favor de Constanza ; 7.540,75 euros en favor de Esther ; y 7.540,75 euros en favor de Ambrosio .

  2. La reducción de los mismos legados en concepto de cuarta falcidia en favor de los herederos, siendo de 11.311,12 euros en favor de Constanza ; 5.655,56 euros en favor de Esther ; y 5.655,56 euros en favor de Ambrosio .

  3. Se declara la posibilidad de los demandados de evitar la reducción de los legados inoficiosos, abonando las cuantías mencionadas anteriormente a los actores, en un término razonable a determinar en fase de ejecución de sentencia, apercibiéndoles de que, en caso contrario, se procederá a la atribución a los actores de los porcentajes del derecho de propiedad sobre la finca equivalentes al valor pecuniario establecido, y a la extinción del derecho de usufructo en la parte proporcional correspondiente.

Se condena a los codemandados al pago de las costas procesales causadas.".

SEGON

Contra l'anterior sentència va interposar recurs d'apel·lació la part demandada Lourdes, Ceferino, Dimas i Fabio mitjançant el seu escrit motivat, i es va donar trasllat a la part contrària que es va oposar. Les actuacions es van elevar a aquesta Audiència Provincial.

TERCER

Es va assenyalar per a votació i decisió el dia 24 de novembre de 2011.

QUART

En aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals.

Hi ha actuat com a ponent el magistrat il·lm. Sr. JORDI SEGUÍ PUNTAS.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

En aquest litigi es ventila una acció de reducció de llegats per causa d'inoficiositat legitimària i per raó de la quarta falcídia, en relació amb la successió de Estibaliz, traspassada el dinou de desembre de 2002.

El debat a la primera instància va girar de manera substancial al voltant de la determinació del valor de l'immoble del CALLE001 NUM001 de Sabadell, principal actiu de l'herència de la causant, atès que la part demandada, integrada pels legataris d'usdefruit de dita finca Lourdes i el seu espòs Ceferino i pels legataris de la nua propietat d'aquesta mateixa finca Dimas i Fabio, fills d'aquells, ha reconegut en tot moment que els demandants ( Constanza, la seva neboda Esther i el seu renebot Ambrosio, tots tres hereus de la causant) tenien tot el dret a reclamar una reducció dels llegats disposats per la testadora Estibaliz, només que en discutien el seu abast i d'altres aspectes derivats de la reducció, secundaris a primer cop d'ull.

La sentència del jutjat acull en la seva integritat la reclamació dels demandants puix que valora la finca de Sabadell en el valor proposat per aquests (186.027,52 #), alhora que els fa cotitulars del domini de la casa de Sabadell en proporció a llur quota legitimària, amb la consegüent extinció proporcional de l'usdefruit testamentari llevat que els legataris demandats ho evitessin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR