ORDRE AAR/63/2009, de 18 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions de fruita dolça de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/63/2009, de 18 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions de fruita dolça de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

L'estabilitat en les produccions agràries és un factor primordial per al manteniment de les rendes de les explotacions i la continuïtat de la confiança dels sectors comercialitzador i consumidor en els productes.

En el sector fructícola, aquesta estabilitat esdevé especialment important i estratègica en l'àmbit de les associacions de productors, sobretot de les cooperatives i les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH), per tal de poder garantir la continuïtat del subministrament als mercats de destinació.

Per assegurar aquest objectiu en el sector de la fruita dolça, les xarxes de protecció contra les pedregades són les estructures passives més efectives en la prevenció de la pèrdua de la producció fructícola com a conseqüència dels danys causats a les explotacions afectades, en comparació amb altres instruments de defensa passius, com les assegurances, les reserves empresarials o les indemnitzacions de les administracions públiques pels estralls causats per aquest fenomen meteorològic.

L'estalvi econòmic que representa una implantació generalitzada d'aquestes xarxes, tant per a les administracions com per als productors mateixos, és un dels factors claus que ha portat el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a fomentar la implantació d'aquestes estructures a les explotacions fructícoles de Catalunya.

Aquesta línia d'ajuts té naturalesa d'ajut d'estat, d'acord amb les directives comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01) (DOUE núm. 319, de 27.12.2006).

L'Ordre AAR/152/2008, de 14 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línea de préstecs per a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions fructícoles de pomera i perera de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2008, amb caràcter de pla pilot, va aplicar per primer cop aquest règim d'ajut d'estat. Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic comunitari vigent, es va notificar aquesta mesura a la Comissió Europea, la qual va declarar-lo compatible amb l'article 87.3.c) del Tractat CE mitjançant l'autorització del règim N 207/2008, de 22 de juliol, amb una durada del règim des de la seva aprovació per part de la Comissió Europea fins al 31 de desembre de 2012.

Sobre la base de l'esmentada autorització N 207/2008, l'any 2008 es va dur a terme un pla pilot a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès, limitat a les espècies de poma i pera.

Amb la voluntat que aquest projecte sigui una realitat a totes les explotacions de fruita dolça de Catalunya, el DAR vol donar continuïtat al pla d'implantació d'aquestes xarxes de protecció fent-lo extensiu també a tot el territori de Catalunya.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector de la fruita dolça, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions de fruita dolça ubicades en el territori de Catalunya, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta disposició.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions de fruita dolça ubicades en tot el territori de Catalunya per a l'any 2009, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 anterior.

2.2 El termini de presentació de les sol·licituds serà d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/830000200/6120 dels pressupostos del DAR per a l'any 2009, dotada amb un import màxim de 7.000.000 d'euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients és el Servei de Producció Agrícola de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Agricultura, el subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o la subdirectora general d'Innovació Rural, el cap o la cap del Servei de Producció Agrícola i el cap o la cap del Gabinet Tècnic.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és el 15 de juliol de 2009. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considerarà desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant del conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i dur a terme la notificació tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web del DAR http://www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR