Decret llei 1/2010 de 26 de març, de mesures urgents relatives a determinades infraestructures i equipaments d'interès general

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyDecret

Decret llei 1/2010 de 26 de març, de mesures urgents relatives a determinades infraestructures i equipaments d'interès general PREÀMBUL I L'article 49.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears preveu la possibilitat que el Consell de Govern aprovi normes amb rang de llei, mitjançant decrets llei. Aquest article estableix concretament que `en cas de necessitat extraordinària i urgent, el Consell de Govern pot dictar mesures legislatives provisionals en forma de decrets llei, que no poden afectar els drets establerts en aquest Estatut, les matèries objecte de lleis de desplegament bàsic de l'Estatut d'autonomia, els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma, la reforma de l'Estatut, el règim electoral ni l'ordenament de les institucions bàsiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears'.

La redacció d'aquest apartat adopta una configuració similar a la definida en l'article 86.1 de la Constitució. D'una banda, s'exigeix un pressupòsit de fet que l'habiliti, en concret una `necessitat extraordinària i urgent', i, de l'altra, es limita l'aplicació del decret llei, en el sentit que estan vetats d'aquesta via normativa determinats àmbits materials, com els drets que preveu l'Estatut, el règim electoral, el pressupost o les institucions de la Comunitat Autònoma.

Aquesta configuració similar determina que hi sigui aplicable la doctrina del Tribunal Constitucional, expressada en múltiples sentències, tant pel que fa al pressupòsit de fet que l'habilita com pel que fa a la definició dels límits materials del decret llei.

La necessitat extraordinària i urgent, pressupòsit que habilita el decret llei, ha estat objecte de successives sentències del Tribunal Constitucional --com per exemple les sentències 29/1982, 6/1983, 29/1986 i 23/1993--, que han moderat els termes literals d'aquesta exigència, de forma que són constitucionalment admissibles els decret llei dictats per circumstàncies difícils de preveure o en virtut de conjuntures econòmiques que requereixen una resposta ràpida.

II Aquest Decret llei pretén introduir un seguit mínim de modificacions legals que han de permetre resoldre problemes molt concrets però que són necessaris per coadjuvar en un impuls de l'activitat econòmica amb implicacions ambientals en diferents zones de la nostra comunitat autònoma. La generació d'activitat econòmica vinculada a la sostenibilitat, la seguretat jurídica, l'agilitació dels processos administratius i la potenciació del nostre patrimoni ambiental són àmbits d'actuació que no és la primera vegada que obliguen el Govern de les Illes Balears a adoptar mesures com aquesta.

Els articles 1 i 2 impliquen de forma directa la delimitació i l'ordenació d'espais dotacionals d'àmbit supramunicipal tant a l'illa d'Eivissa com a Menorca, espais que són necessaris per al desenvolupament ambiental, social i econòmic d'ambdues illes. Molt concretament en el cas d'Eivissa, s'ha habilitat un possible espai d'ubicació de la depuradora de la ciutat d'Eivissa, un projecte que ja fa molts d'anys que hauria de ser una realitat i que és una urgència inajornable. En el cas de Menorca, es fa possible l'expropiació de l'accés al Centre d'Interpretació de la Reserva de la Biosfera com a equipament públic de caràcter insular.

L'article 3 enllaça perfectament amb la disposició addicional sisena del Decret llei 1/2009, de 30 de gener, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears. Efectivament, en el cas de l'illa de Mallorca, els efectes de l'article esmentat s'han d'inserir en el marc de la regulació que estableix la disposició addicional sisena esmentada, en relació amb l'agilitació del desenvolupament urbanístic i edificador, la qual determina que en el període de dos anys des de l'entrada en vigor d'aquest Decret llei 1/2009, i a l'efecte de poder sol·licitar la llicència d'obres d'edificació amb anterioritat a l'acabament de les obres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR