DECRET 43/2010, de 23 de març, pel qual s'aproven mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats i reduir els riscos al medi natural amb motiu del temporal de neu de març de 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

DECRET

43/2010, de 23 de març, pel qual s'aproven mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats i reduir els riscos al medi natural amb motiu del temporal de neu de març de 2010.

El temporal de neu caigut en determinades comarques de Catalunya el dia 8 de març de 2010 ha danyat greument infraestructures i serveis públics, i béns de titularitat pública i privada.

Els departaments de l'Administració de la Generalitat han iniciat immediatament les actuacions urgents i imprescindibles per fer front als danys ocasionats pel temporal. Cal destacar també, en la gestió d'aquestes emergències, l'esforç de totes les administracions implicades, especialment les locals.

Per això, amb la voluntat d'atendre el finançament de les despeses per a la recuperació de les infraestructures i dels terrenys forestals, i reconeixent al mateix temps la dificultat d'una valoració immediata dels danys ocasionats, el Govern considera necessari adoptar urgentment un conjunt de mesures pal·liatives i d'ajuts específics que siguin adequats a la situació creada, contribuint al restabliment de la normalitat en les zones sinistrades i a la minimització dels riscos d'incendis i d'avingudes.

És prioritari, en primer terme, la realització d'intervencions en les infraestructures bàsiques per a la prevenció dels incendis forestals, dirigides a netejar, reparar i condicionar aquestes infraestructures en els perímetres de protecció prioritaris, franges, camins, accessos a punts d'aigua, lleres i torrents. Aquestes actuacions seran dutes a terme pel Departament de Medi Ambient i Habitatge directament o a través de les entitats que en depenen. Aquestes actuacions han d'estar enllestides abans del dia 15 de juny de 2010, quan comença l'època d'alt risc d'incendi forestal.

Les tasques de neteja, ja sigui al bosc com en els cursos d'aigua, requereixen una quantitat intensiva de mà d'obra que, a hores d'ara, pot superar en molt els recursos habituals dels quals disposen les administracions públiques. Com a conseqüència d'això, és també fonamental l'atorgament de subvencions als ens locals per a la realització de plans d'ocupació que permetin la contractació de les persones necessàries, fins a un màxim de tres mesos, per a la neteja dels boscos i zones arbrades i la recuperació de camins i lleres, i també la retirada d'arbres i fusta acumulada a causa de la nevada, per tal de garantir tenir finalitzades les intervencions previstes en el termini oportú. El cost estimat d'aquesta mesura es calcula en 6.000.000 d'euros. Aquest Pla d'ocupació s'ha de portar a terme en col·laboració amb els ens locals i amb la coordinació operativa dels departaments de Treball i de Medi Ambient i Habitatge, en el marc de les polítiques de foment de l'ocupació.

A més, també es considera necessari l'atorgament d'ajuts específics als ajuntaments que han tingut despeses extraordinàries i urgents derivades del fet de la nevada i del tall de subministrament elèctric subsegüent.

Finalment, s'estableixen subvencions extraordinàries dirigides a les persones titulars dels terrenys forestals, a fi de procedir a la neteja efectiva dels boscos afectats.

Per això, atès el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta de les persones titulars dels departaments de la Presidència, d'Economia i Finances, de Governació i Administracions Públiques, de Treball i de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

  1. L'objecte d'aquest Decret és l'adopció de mesures per pal·liar els danys ocasionats en els terrenys forestals de titularitat pública o privada i per reduir els riscos al medi natural amb motiu del temporal de neu esdevingut a Catalunya el mes de març de 2010.

  2. Les mesures establertes en aquest Decret consisteixen en:

    1. La determinació d'intervencions estratègiques en les infraestructures bàsiques per a la prevenció d'incendis forestals.

    2. L'atorgament de subvencions als ens locals per a la realització de plans d'ocupació per a la neteja de boscos i zones arbrades, i també la recuperació de camins i lleres, en les condicions que s'hi estableixen.

    3. L'atorgament d'ajuts específics als ajuntaments que han tingut despeses extraordinàries i urgents derivades del fet de la nevada i del tall de subministrament elèctric subsegüent.

    4. L'atorgament de subvencions extraordinàries a les persones titulars dels terrenys forestals afectats per la nevada per a portar a terme les intervencions silvícoles per a la recuperació dels terrenys afectats.

  3. Les mesures que preveu aquest Decret es coordinaran amb les que puguin establir altres administracions públiques.

Article 2

Àmbit d'aplicació

  1. Poden ser beneficiaris dels ajuts i les subvencions previstos en aquest Decret les entitats locals, les seves entitats dependents o vinculades i els titulars de terrenys forestals afectats compresos en els termes municipals que figuren a l'annex 1, sens perjudici del que estableix l'article 8.

  2. El Govern, mitjançant acord, podrà estendre l'àmbit d'aplicació de les mesures en els termes establerts en la disposició addicional primera.

Article 3

Intervencions estratègiques per a la prevenció d'incendis forestals

  1. Es consideren intervencions estratègiques per a la prevenció d'incendis forestals els treballs i les actuacions d'interès general encaminades a netejar, reparar i condicionar les infraestructures relacionades amb la prevenció d'incendis forestals. Aquestes actuacions inclouen en tot cas la neteja de camins, franges estratègiques de protecció, punts d'aigua, barrancs, lleres i torrents i la retirada i eliminació de la biomassa corresponent.

    En el cas de neteja de barrancs, lleres i torrents, aquestes intervencions també tenen com a finalitat l'eliminació dels riscos per a les persones i els béns que el seu estat actual pot comportar en cas d'avingudes.

  2. Les intervencions estratègiques en terrenys forestals són portades a terme per les unitats corresponents del Departament de Medi Ambient i Habitatge i les entitats que en depenen en els perímetres de protecció prioritària que s'assenyalen en l'annex 2, i prèvia la definició dels treballs a realitzar-hi.

  3. Les intervencions tenen caràcter gratuït per als propietaris afectats, tot i que els productes forestals resultants queden a disposició de les administracions que s'han fet càrrec de l'execució dels treballs.

Article 4

Subvencions als ens locals per a la realització de plans d'ocupació

  1. Aquesta línia de subvencions extraordinària té per objecte la realització de plans d'ocupació per a la neteja de boscos i zones arbrades i també la neteja i recuperació de camins i lleres, que no gaudeixin de la qualificació d'intervencions estratègiques.

  2. Les actuacions indicades a l'apartat 1 comprenen la retirada d'arbrat, fusta i altres elements causats per les nevades del mes de març de 2010, que suposin elements de risc. En el cas de camins i lleres també n'és objecte de subvenció la recuperació.

  3. Les subvencions per a la realització d'aquests plans d'ocupació s'han de destinar exclusivament al finançament de les despeses de la contractació laboral de persones desocupades inscrites a les oficines de treball del Servei d'Ocupació de Catalunya com a demandants d'ocupació, amb una antiguitat superior a 6 mesos i que no hagin iniciat cap pla d'ocupació en els darrers 6 mesos.

  4. Els contractes de treball integrants del pla d'ocupació han de ser de durada determinada, a temps complet o parcial, amb un mínim del 70% de la jornada corresponent a l'entitat contractant i d'una durada màxima de tres mesos.

Article 5

Entitats beneficiàries de les subvencions als ens locals per a la realització de plans d'ocupació

  1. Poden sol·licitar els ajuts les entitats locals de Catalunya o les seves entitats dependents o vinculades, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, que s'hagin vist afectades per les nevades del mes de març de 2010.

  2. Les entitats beneficiàries han de complir i acreditar els requisits que estableix l'article 4 de l'Ordre TRE/235/2009, de 8 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre la convocatòria per al 2009 per a la concessió de subvencions per a la realització dels plans d'ocupació i per a les actuacions de la xarxa d'orientació per l'ocupació (DOGC núm. 5379, de 15.5.2009), i acreditar, mitjançant declaracions responsables incloses en la sol·licitud corresponent el nombre d'hectàrees afectades, el nivell de danys produïts en el seu territori i l'adequació dels plans d'ocupació als danys soferts, així com els requisits previstos en el Decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  3. Les entitats beneficiàries també han de complir les obligacions previstes a l'Ordre TRE/235/2009, esmentada, i al Decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i, específicament, comunicar els contractes de treball efectuats al Servei d'Ocupació de Catalunya en un termini de deu dies des de la formalització.

Article 6

Sol·licitud i procediment de les subvencions als ens locals per a la realització dels plans d'ocupació

  1. Les entitats sol·licitants han d'emplenar la sol·licitud mitjançant la pàgina web del Servei d'Ocupació de Catalunya (www.oficinadetreball.gencat.cat), a l'apartat d'ajuts i subvencions, i presentar al registre el document de sol·licitud.

  2. El termini de presentació de les sol·licituds és de 10 dies a partir de la l'endemà de l'entrada en vigor d'aquest Decret. Les entitats sol·licitants només poden...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR