Testament especial per les condicions del testador. Dret català

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAgosto 2022





Es pot veure en l'Obra Práctico Sucesiones més informació i doctrina, especialment en els temes:

Contenido
  • 1 Fòrmules en els testaments
  • 2 Testament del cec
    • 2.1 Testament del cec que sápiga i pugui signar
    • 2.2 Testament del cec que no sàpiga o no pugui signar
  • 3 Testament de sord o sordmut
    • 3.1 Sord o sordmut que sàpiga i pugui llegir i signar i pugui expressar la seva voluntat
    • 3.2 Sord o sordmut que no sàpiga o no pugui llegir i signar
  • 4 Testament per qui no coneix l'idioma oficial (ni el castellà ni el català)
  • 5 Testament en llengua estrangera
  • 6 Testament del sotmès a curatela
  • 7 Noves orientacions respecte als discapacitats
  • 8 Legislación citada
  • 9 Jurisprudencia citada
Fòrmules en els testaments

Normes aplicables del codi civil de Catalunya:

Segons l'article 421-8 del CCCat. (redacció donada per la LLEI 6/2019, de 23 d'octubre, de modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions, per a garantir la igualtat de drets i la no-discriminació de les persones amb discapacitat sensorial):

«Testament atorgat per una persona amb discapacitat sensorial
1. Si el testador té una discapacitat sensorial en el moment d'atorgar testament, el notari ha d'aplicar el que estableix aquest codi. En qualsevol cas, el notari ha d'oferir al testador el suport i els mitjans necessaris per a testar, sense que això li pugui comportar cap càrrega econòmica addicional. El col·legi professional ha de proporcionar al notari els mitjans esmentats.
2. El que estableix l'apartat 1 s'aplica també en el cas que una persona amb discapacitat sensorial actuï com a testimoni en l'atorgament d'un testament notarial».

Diu l'art. 421-10 del Codi Civil:

«1.En l'atorgament del testament notarial, no cal la intervenció de testimonis, llevat que concorrin circumstàncies especials en el testador o que aquest o el notari ho demanin.
2.Concorren circumstàncies especials en el testador si per qualsevol causa no sap o no pot signar. No es considera que hi concorrin circumstàncies especials pel fet que tingui una discapacitat sensorial.

I la Disposició Adicional diu:

«Ús de mitjans per a suplir la discapacitat sensorial
De conformitat amb el que estableixen els articles 421-8, 421-10 i 421-14 del Codi civil de Catalunya, i a sol·licitud de l'atorgant, en l'atorgament de testaments i altres documents notarials de naturalesa successòria, s'ha d'utilitzar el braille, la llengua de signes, la lectura labial o altres mitjans lingüístics o tècnics que permetin de suplir la discapacitat sensorial que afecti la comprensió oral, la lectura o l'escriptura.
El Col·legi de Notaris de Catalunya, en el termini de sis mesos a comptar de la publicació d'aquesta llei en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , ha de subscriure amb la Generalitat, amb altres administracions i organismes públics o amb entitats sense ànim de lucre els convenis necessaris per a estar en disposició de complir el que estableixen l'apartat 1 d'aquesta disposició i l'article 421-8 del Codi civil de Catalunya».

D'acord amb això, cal diferenciar els següents casos

Testament del cec Testament del cec que sápiga i pugui signar

... (TESTAMENT NORMAL FINS A L'ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ).

Per a suplir la discapacitat del testador que és cec s'ha utilitzat (s'indicarà si ha estat el sistema braille o un altre mitjà tècnic adequat).

He llegit al testador aquest testament en veu alta, després d'advertir-lo del dret a llegir-lo ell mateix, del qual no fa ús i, un cop assabentat, dóna conformitat plena al text i el firma amb mi, el Notari.

Jo, el Notari, DONO FE que conec a l'atorgant (o que l'atorgant ha estat legalment identificat), que s'ha observat la unitat de l'acte, que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada del testador, d'haver-se utilitzat el sistema indicat, que s'han observat totes les altres formalitats de la llei i del contingut total d'aquest instrument públic, estès dos folis de paper notarial, número * i el següent (o l'anterior) en ordre correlatiu.

Comentari a aquest testament

A causa de les circumstàncies especials de l'atorgant d'un testament notarial, el legislador imposa determinades precaucions, sigui exigir la intervenció de testimonis, sigui pel que fa a la lectura del mateix.

Cal advertir que hi ha diferències segons es tracti de testament o de qualsevol altre document notarial que no sigui un testament. Per això aprofitem per a comentar ambdós supòsits quan es tracta de cec que sàpiga i pugui signar:

1.- Instrument públic que no sigui testament:

Atorgant: quan un dels compareixents és cec hem d'aplicar sense més les normes notarials; es refereix al cec l'article 193 del Reglament notarial a propòsit de la lectura de l'instrument públic, dient:

«Si alguno de los otorgantes.... fuese ciego, será suficiente que preste su conformidad a la lectura hecha por el notario».

Resulta, doncs, que en el cas de compareixent cec i no tractant-se d'un testament, no s'exigeixen testimonis. N'hi ha prou que el cec manifesti la seva conformitat a la lectura feta pel notari.

Testimoni: a l'invident es refereix l'article 182 del Reglament notarial prohibint que sigui testimoni.

2.- Testament:

Atorgant: respecte als testaments en què el testador és cec, per aplicació de les normes catalanes, ara no fa falta la intervenció de dos testimonis si sap i pot signar i mitjançant un sistema adequat s'ha suplert la seva discapacitat. No exigeix la legislació catalana ni la notarial de l'Estat la lectura per cap dels testimonis.

Testament del cec que no sàpiga o no pugui signar

... (NORMAL FINS A L'ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ).

Designats pel testador, que és cec i no pot entendre el contingut del mateix per cap mitjà tècnic apropiat a la seva capacitat, compareixen com a testimonis instrumentals, majors d'edat, d'aquest veïnatge i idonis, Del Sr. * i la Sra. *.

El testador, sota la meva fe, manifesta no saber (o no poder) signar i posa l'empremta del dit índex de la mà dreta; el testador ho atorga per ser fidel expressió de la seva voluntat i en el seu nom i a petició seva ho signa el primer dels nomenats testimonis, qui signa a més per si, juntament amb l'altre testimoni i amb mi, el Notari.

Jo, el Notari, DONO FE que conec a l'atorgant (o que l'atorgant ha estat legalment identificat), que s'ha observat la unitat de l'acte, que ha manifestat, sota la meva fe, no saber (o no poder) signar, que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada del testador, que s'han observat totes les altres formalitats de la llei i del contingut total d'aquest instrument...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR