ORDRE EMO/337/2012, de 10 d'octubre, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts destinats al Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques, i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Govern de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb el que estableix el Pla de Govern 2011-2014, té com a objectiu, entre d’altres, contribuir a la cohesió social i al desenvolupament socioeconòmic utilitzant mecanismes de col·laboració públics i privats, i amb un model que garanteixi la vertebració de les polítiques actives en el territori.

L’objectiu 1.4.2 del Pla departamental 2011-2014 del Departament d’Empresa i Ocupació estableix, com una de les prioritats del Servei d’Ocupació de Catalunya, dur a terme polítiques integrades ocupacionals i de desenvolupament als territoris amb més desequilibris econòmics i socials.

En aquest sentit, el Govern pretén intervenir d’una manera prioritària en aquelles comarques que tenen una més necessitat de reactivació econòmica amb l’objectiu d’estimular-hi la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació mitjançant el suport al teixit productiu i a les persones desocupades de manera que sigui possible desenvolupar un entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població al territori.

El Pla de desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya (PDPA) 2012-2013 del Servei d’Ocupació de Catalunya es configura com l’instrument per impulsar un model de planificació, execució i avaluació de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya que integri i prioritzi els serveis públics d’ocupació al nostre país, impulsi la seva qualitat i garanteixi l’articulació entre ells, per poder aconseguir realment un sistema d’ocupació adaptat i proper a les necessitats de la ciutadania i de les empreses, des del millor coneixement de les necessitats territorials en matèria d’ocupació, i s’insereix en un marc estratègic configurat pel Pla general d’ocupació de Catalunya - Estratègia catalana per a l’ocupació 2012-2020 i, de manera més indirecta, l’Estratègia Europa 2020.

El PDPA parteix de la concertació en l’àmbit local amb els agents econòmics i socials, per promoure l’ocupabilitat de les persones en atur, cosa que ha de permetre assolir més i millors resultats a partir de la col·laboració, la complementarietat i el consens sobre les actuacions a desenvolupar, des d’una perspectiva de cooperació, col·laboració, coordinació i complementarietat entre el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Administració local i els agents econòmics i socials.

Al Pla de desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya 2012-2013 del Servei d’Ocupació de Catalunya, en el marc dels serveis específics adreçats a territoris, hi consta la mesura 56, que fa referència a iniciatives integrades i transversals de planificació i intervenció al territori amb la voluntat de contribuir al trànsit d’unes polítiques aplicades sectorialment a unes polítiques aplicades territorialment mitjançant la implementació al territori de projectes integrats.

D’altra banda, el Programa operatiu del Fons Social Europeu per al període 2007-2013 estableix entre les seves prioritats “el foment de l’ocupabilitat, la inclusió social i la igualtat entre homes i dones”. L’objectiu de l’eix 2 d’aquest Programa operatiu és específicament “afavorir l’accés de les persones desocupades al mercat laboral, desenvolupant mesures que en millorin l’ocupabilitat i inclusió social. Tanmateix es pretén impulsar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en el mercat laboral, reduint els factors de desigualtat identificats en l’anàlisi de la situació”.

El Govern va seleccionar 7 comarques catalanes que es caracteritzen per tenir menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori català, que son l’Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.

En aquest marc, el Servei d’Ocupació de Catalunya, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri territorial i social de les comarques catalanes, considera oportú donar suport a les entitats locals d’aquestes 7 comarques mitjançant el finançament, en el marc del projecte Treball a les 7 comarques, d’un conjunt d’accions en l’àmbit de l’ocupació i del desenvolupament local, deixant a iniciativa de cada comarca el disseny i la planificació sobre quines de les actuacions poden encaixar millor en el seu projecte de desenvolupament, respectant-ne, en cada cas, el caràcter que els és propi.

Atès que la situació socioeconòmica de Catalunya des de l’inici del programa Treball a les 7 comarques ha canviat i hi ha hagut una transformació dels instruments de la Generalitat de Catalunya per desenvolupar empresarialment i ocupacionalment el territori, durant el primer semestre de l’any 2013 el Servei d’Ocupació de Catalunya presentarà una avaluació del programa Treball a les 7 comarques. A partir d’aquesta avaluació el Govern, d’acord amb els agents socials i el món local, decidirà si el programa ha de continuar i, si s’escau, en determinarà les finalitats, el model de gestió i quines són les comarques que necessiten d’actuació prioritària.

Aquesta Ordre té per objecte establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques.

Aquest Projecte aposta per un enfocament integrat en el qual han de ser considerats no només els aspectes formatius i ocupacionals, sinó també els socials, econòmics, ambientals, institucionals i de millora de les condicions de vida de les persones del territori. En aquest sentit el projecte Treball a les 7 comarques integra cinc programes i 12 tipus diferents d’accions de promoció de l’ocupació i desenvolupament local en un únic projecte d’intervenció territorial amb l’objectiu de permetre a les entitats locals donar suport d’una manera integrada tant a les persones com a les empreses que conformen el teixit productiu del territori.

Vistos la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 3676, de 12.7.2002), i el Decret 160/2006, de 16 de maig, de reestructuració del Servei d’Ocupació de Catalunya (DOGC núm. 4636, de 18.5.2006);

Vist el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vistos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003 (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vista la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta de la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb informe previ de l’Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent informat i escoltat prèviament el Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, de conformitat amb el que disposa l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989), i en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 L’objecte d’aquesta Ordre és establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local en el marc del Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les 7 comarques.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2012.

Títol 1

Bases reguladores

Article 2

Objecte de la subvenció

Se subvencionaran projectes de caràcter integrat que combinin, en el marc d’un pla d’execució anual, accions ocupacionals i de desenvolupament local dirigits a:

  1. Intervenir sobre les persones en situació d’atur, especialment aquelles que conformen els col·lectius prioritaris d’actuació d’acord a les especificitats de cada territori.

  2. Intervenir sobre el teixit productiu del territori, especialment els sectors estratègics del territori.

  3. Diagnosticar, planificar, programar, coordinar i executar de manera integrada les actuacions que es vulguin posar en marxa, i comunicar-les als agents implicats i a la ciutadania.

Article 3

Beneficiaris/àries de les subvencions

Les entitats beneficiàries de les accions ocupacionals i de desenvolupament local cofinançades en el marc del projecte Treball a les 7 comarques a les comarques de l’Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta poden ser les entitats locals d’aquestes comarques, els seus organismes autònoms i les entitats dependents o vinculades a aquestes amb competència en matèria de desenvolupament local i de promoció de l’ocupació, d’acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

Article 4

Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

4.1 Podran accedir a les subvencions previstes en aquesta Ordre les entitats que reuneixin els requisits establerts a aquest efecte, presentin la documentació exigida i, si s’escau, obtinguin l’aprovació del corresponent projecte, programa o actuació.

4.2 Les entitats sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Donar ocupació, en el cas que tinguin 50 treballadors/ores o més, almenys a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores, o bé aplicar les mesures alternatives...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR