Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Interior
Rango de LeyDecret

Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears Preàmbul En el marc de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Decret 68/2005, de 24 de juny, va aprovar el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm.

100, de 2 de juliol), el qual va ser modificat pel Decret 136/2005, de 28 de desembre (BOIB núm.197 ext., de 31 de desembre).

El Decret esmentat va suposar un avanç quant a la gestió del personal funcionari interí ja que es va establir un procediment ordinari per a la formació de borses generals lligades als sistemes selectius de personal funcionari de carrera, juntament amb uns procediments extraordinaris i excepcionals per cobrir les necessitats en determinats cossos, escales o especialitats.

Recentment, s'ha aprovat la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'article 15 de la Llei esmentada defineix el personal funcionari interí com aquell que, en virtut d'un nomenament legal, s'incorpora a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears mitjançant una relació professional de caràcter temporal, regulada estatutàriament i subjecta a dret públic, per dur a terme amb caràcter temporal les funcions reservades al personal funcionari de carrera.

L'article esmentat disposa, també, que els procediments de selecció d'aquest personal s'han d'establir reglamentàriament i que s'han de respectar els principis d'igualtat, de mèrit, de capacitat i de publicitat, i també que han d'obeir als criteris de celeritat i d'eficiència.

L'apartat 2 de l'article 15, de la nova Llei de funció pública, suposa una novetat en relació amb l'anterior Llei 2/1989, pel que fa a les circumstàncies que permeten nomenar personal funcionari interí. Així, juntament amb la circumstància clàssica que permet nomenar a personal funcionari interí per ocupar llocs de treball vacants que corresponen a personal funcionari, mentre no es proveeixin reglamentàriament, s'han introduït altres modalitats: a) per a la substitució de personal funcionari amb reserva de lloc de treball o en situació de llicència, quan la durada d'aquesta llicència ho requereixi; b) per a la substitució de la reducció de jornada del personal funcionari, quan les necessitats del servei ho requereixin; c) per al desenvolupament de programes temporals que responen a necessitats no permanents de l'Administració i d) per a la subvenció de necessitats urgents, extraordinàries i circumstancials d'increment de l'activitat.

Per altra banda, l'article 10 de la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, recull els mateixos supòsits que permeten el nomenament de personal funcionari interí prevists en la Llei autonòmica, amb l'afegit d'establir un termini màxim de sis mesos dins d'un període de dotze per a la modalitat d'interinitat per excés o acumulació de tasques.

Altres adaptacions necessàries, després de l'aprovació de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (EBEP), són la composició de l'òrgan de selecció que actua en la convocatòria pública de concurs per constituir les borses en el procediment extraordinari i en el procediment específic de selecció per subvenir a necessitats temporals i urgents, o la regulació de les causes de cessament del personal funcionari interí.

Finalment, l'aprovació d'un nou decret sobre l'exigència de coneixements de llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per a l'ocupació de llocs de treball que es convoquin en l'àmbit de l'Administració del Govern de les Illes Balears, fa convenient la introducció d'una norma transitòria que reguli aquesta qüestió i prevegi la situació de les persones aspirants que figurin en les borses vigents i que no puguin acreditar el nou nivell que correspongui per accedir al grup o a la categoria respectius. S'ha considerat oportú que passin a la situació de no disponible fins que el puguin acreditar, en lloc d'excloure-les de la borsa corresponent.

També es considera oportú introduir una sèrie de canvis amb les finalitats d'agilitar i de fer més eficaç la gestió d'aquestes borses sota criteris de celeritat i d'eficiència, respectant, com no pot ser d'una altra manera, els principis d'igualtat, de mèrit, de capacitat i de publicitat. A aquest efecte, s'ha introduït un nou procediment específic per subvenir a necessitats temporals i urgents, fonamentalment dels cossos auxiliar i subaltern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ja que són els cossos amb més demanda de personal interí i en els quals, en determinats supòsits i zones, existeixen moltes dificultats per a cobrirlos. Aquest procediment presenta unes peculiaritats respecte dels altres prevists fins ara: les borses es constitueixen per zones geogràfiques per permetre cobrirles per persones a qui interessi treballar-hi, i es preveu que es puguin fer ofertes per un període de temps entre tres i sis mesos per prestar serveis en les diferents unitats orgàniques i diferents centres d'una conselleria o entitat.

Altres novetats de la nova regulació són la previsió que totes les borses, formades per qualsevol dels procediments prevists, s'han de constituir per illes, i, a més, com hem dit, les borses del procediment específic també per zones geogràfiques, o amb la distinció entre les persones que, en un borsí, estan en la situació de disponible o de no disponible. En relació amb la darrera qüestió, això implica que estan en situació de no disponible totes aquelles persones integrants d'una borsa de treball que ja estiguin prestant serveis com a personal funcionari interí quant a llocs en la mateixa illa, en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears corresponents al mateix cos, la mateixa escala o especialitat, o quan les persones interessades no han acceptat el lloc oferit per concórrer alguna de les causes previstes en aquest Decret, amb la conseqüència que no rebran cap més oferta mentre es mantengui la circumstància al·legada.

A la vegada s'ha aprofitat, amb la intenció de fer més fàcil el maneig i la interpretació de la norma, per modificar l'estructura del Decret, suprimir-ne el procediment excepcional, ja que, de fet, mai no s'ha fet servir, i fer algunes puntualitzacions respecte del contingut del text de l'anterior Decret 68/2005.

Atesa la quantitat de canvis introduïts, s'ha optat per fer un nou Decret i derogar l'anterior. Aquest nou Decret té dotze articles agrupats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, quatre de transitòries, una de derogatòria i dues de finals.

Atès tot això, amb l'informe previ de la Comissió de Personal de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, conclosa la preceptiva negociació sindical, vist el dictamen del Consell Econòmic i Social, d'acord amb el Consell Consultiu, a proposta de la consellera d'Interior i havent-ho considerat el Consell de Govern a la sessió de dia 22 de maig de 2009.

DECRET Capítol I Disposicions generals Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació 1. Aquest Decret regula els procediments de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  1. El personal funcionari interí s'ha de seleccionar mitjançant borses amb convocatòria pública i per algun dels procediments de selecció prevists en aquest Decret.

  2. Les disposicions d'aquest Decret no són d'aplicació per a la selecció de personal docent ni de personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica, ni de personal funcionari amb destinació en el Complex Hospitalari de Mallorca.

  3. No es poden formular nomenaments de personal funcionari interí per proveir llocs de treball de prefectures orgàniques, excepte en el supòsit que aquests llocs no es puguin proveir amb personal funcionari de carrera.

Article 2

Procediments de selecció 1. Les borses de personal funcionari interí s'han de formar mitjançant els procediments següents:

  1. Procediment ordinari.

  2. Procediment extraordinari.

  3. Procediment específic per subvenir a necessitats temporals i urgents de determinats cossos.

  1. Amb caràcter general el personal funcionari interí s'ha de seleccionar mitjançant el procediment ordinari pel sistema de borses de persones aspirants provinents d'haver superat alguna prova o exercici en una convocatòria pública de selecció. Quan s'han exhaurit aquestes borses, es pot seleccionar, mitjançant convocatòria pública de concurs, per mitjà del procediment extraordinari.

  2. Són preferents les borses formades mitjançant el procediment ordinari sobre les formades mitjançant el procediment extraordinari.

  3. Les borses formades mitjançant el procediment específic per subvenir a necessitats temporals i urgents són independents de les formades mitjançant els procediments ordinari o extraordinari. Així doncs, si es donen les circumstàncies indicades en l'apartat 1 de l'article 6, s'ha de recórrer a les borses específiques.

  4. Així mateix, i entre les borses formades per a cada tipus de procediment, és preferent la borsa posterior sobre l'anterior. Aquesta borsa preferent té la consideració de borsa activa i únicament poden ser cridades per a una oferta les persones en situació de disponible d'aquesta borsa. Una vegada exhaurida aquesta borsa activa perquè totes les persones que en formen part estan en situació de no disponible o perquè han estat excloses per alguna causa prevista en aquest Decret, s'ha de reactivar la borsa anterior, fins al límit de vigència de l'article 12.

  5. L'òrgan competent per a la selecció del personal funcionari interí que ha d'integrar cada una de les borses que es constitueixin, mitjançant els diferents procediments inclosos en aquest...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR