DECRET 140/1999, de 18 de maig, pel qual s'estableixen normes per a la prevenció dels riscos derivats de l'anomenat 'efecte 2000' en l'àmbit dels centres, serveis i establiments de protecció de la salut i d'atenció sanitària i sociosanitària públics o de cobertura pública i privats de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

140/1999, de 18 de maig, pel qual s’estableixen normes per a la prevenció dels riscos derivats de l’anomenat "efecte 2000" en l’àmbit dels centres, serveis i establiments de protecció de la salut i d’atenció sanitària i sociosanitària públics o de cobertura pública i privats de Catalunya.

Amb el nom d’"efecte 2000" es coneix la disfunció per la qual qualsevol peça d’equipament que disposi d’un microprocessador d’aplicacions de programari (software) o fins i tot de maquinari (hardware) que utilitzi informació horària pot deixar de funcionar correctament en passar de l’any 1999 al 2000. Aquesta disfunció pot aparèixer en equips que incorporin programes "data sensibles" (les funcions dels quals estiguin programades en una seqüència temporal amb base anual) o que incorporin un rellotge en temps real (rellotges permanents que segueixen funcionant amb l’equip desconnectat) i que efectuïn el còmput del temps en base anual amb els dos darrers dígits preferentment. Així mateix, la disfunció assenyalada pot fer-se extensiva al llarg de l’any 2000 si en els programes, malgrat recollir la data de l’any en quatre dígits, no es preveu el fet que l’any 2000 és bixest.

D’acord amb l’exposat, l’anomenat "efecte 2000" pot afectar tant els sistemes d’informació —utilitzats en laboratoris clínics, farmàcies, departaments de radiologia o bancs de sang; sistemes d’enginyeria clínica o de control d’equip; sistemes de gestió de malalts (programació de visites, admissió de pacients, gestió de llista, consultes externes) arxius, emmagatzematge, etc.—, com l’aparellatge i els equipaments mèdics —en especial l’equipament utilitzat pel suport de funcions vitals, monitoratge o reanimació—, així com també els sistemes generals —sistemes de control ambiental, detecció d’incendis, enllumenat, seguretat, ascensors, telecomunicacions i transport de malalts, etc.— i de telecomunicacions dels centres, serveis i establiments de protecció de la salut i d’atenció sanitària o sociosanitària.

Per tal d’evitar els riscs que puguin derivar de l’anomenat "efecte 2000", tant pel que fa als pacients i als usuaris d’aquests centres, serveis i establiments, com als mateixos professionals i la resta del personal que hi presten serveis, escau adoptar un seguit de mesures de caràcter preventiu tendents a assegurar un adequat funcionament dels seus sistemes d’informació, equipaments mèdics i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR