DECRET 146/2010, de 19 d'octubre, de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola i de les reserves naturals parcials de la Font Groga i de la Rierada-Can Balasc.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

146/2010, de 19 d'octubre, de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola i de les reserves naturals parcials de la Font Groga i de la Rierada-Can Balasc.

La Serra de Collserola, amb prop de 10.000 ha, està situada en el centre de l'àrea metropolitana de Barcelona i es distribueix en nou termes municipals. Els valors ambientals que la serralada ofereix van motivar al seu dia la seva inclusió en el Pla d'espais d'interès natural (PEIN), així com l'aprovació d'un pla especial urbanístic de protecció. Aquesta protecció es justificava en la importància del patrimoni natural, l'estratègica situació en una zona densament poblada, els valors paisatgístics i el valuós patrimoni construït al llarg de la història. En l'actualitat, i des de l'any 1987, hi és d'aplicació el règim derivat del Pla especial de protecció del Parc de Collserola.

Actualment, el marc jurídic que afecta aquest espai està constituït principalment per:

El Pla especial d'ordenació i de protecció del medi natural de la Serra de Collserola, aprovat l'1 d'octubre de 1987. És la primera figura que regula els usos i activitats en l'àmbit de la Serra.

El Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s'aprova el Pla d'espais d'interès natural. Va incloure part de la Serra en l'espai anomenat Serra de Collserola.

L'Acord del Govern de la Generalitat GOV/112/2006, de 5 de setembre, pel qual es designen zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i s'aprova la proposta de llocs d'importància comunitària (LIC), que inclou la Serra de Collserola com a LIC, amb el codi ES5110024.

Geomorfològicament, el massís de Collserola, situat entorn dels 45º de latitud nord, forma part de la Serralada Litoral Catalana, com el Garraf i la serra de Marina, en el tram delimitat pels rius Llobregat i Besòs. La seva alçada màxima és el Tibidabo, amb 512 m d'altura. En el seu àmbit engloba tres geozones incloses a l' Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya.

El massís pertany biogeogràficament al domini mediterrani, amb una vegetació de característiques mediterrànies, un desenvolupament limitat de l'estrat arbori, i l'abundància i diversitat d'espècies arbustives. Tot i així, no són excepcionals les espècies de climes àrids o molt més freds. La vegetació actual, doncs, és un mosaic de boscos, bosquines, màquies, matolls, prats i camps de conreu. Aquesta configuració del paisatge mostra la gran influència que ha tingut i té l'activitat humana en el conjunt de Collserola. D'entre tots els ambients presents a la Serra destaquen, de manera especial, aquells configurats per vegetació no arbòria i, molt especialment els prats secs, ja que són els que acullen una major diversitat i alguns dels organismes més singulars de l'espai.

Els poblaments animals són força diversos, amb prop de 190 espècies de vertebrats presents, principalment de caire forestal. Anàlogament a la vegetació, la fauna és predominantment mediterrània però amb presència d'espècies del domini centreeuropeu. Ha estat la mà de l'home la que ha modelat el paisatge, oferint bosquines, camps, erms i formacions arbustives.

D'entre tota l'elevada diversitat animal i vegetal de la Serra, destaquen dos sectors amb uns valors naturals excepcionals, principalment quant a les seves comunitats vegetals. Es tracta de la Font Groga i la Rierada-Can Balasc. La Font Groga presenta una mostra d'alzinar amb roures de gran valor, mentre que la Rierada-Can Balasc conté una representació molt rellevant dels boscos de ribera propis de la Serralada Litoral Catalana.

D'altra banda, a la Serra de Collserola és fàcil trobar-hi indicis de la utilització humana a través del patrimoni construït, amb alguns exemples històrics molt valuosos que incrementen l'interès arqueològic del Parc.

Al llarg dels darrers anys, la consolidació del Parc de Collserola com a oferta de proximitat de lleure i de contacte amb la natura per a milions de persones, i la constatació de l'enorme pressió que pateix aquest territori (freqüentació, ocupació, trànsit, aïllament, fragmentació, vandalisme, abocaments, deteriorament d'ecosistemes, incendis, etc.) han palesat la necessitat d'incrementar la protecció d'aquest espai protegit adoptant una figura de protecció de rang superior. Aquest fet està fonamentat en diverses propostes originades al voltant d'un important consens ciutadà, propostes que reclamen la declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola. La voluntat d'incrementar la protecció de la Serra de Collserola, motivada en els seus singulars valors i pressions, justifica la present proposta de declaració de Parc Natural.

Al llarg de quasi 20 anys ha estat l'Administració local la que ha assumit el desplegament del Pla especial de protecció. Primer, mitjançant el Patronat Metropolità del Parc de Collserola, creat com a organisme autònom de la Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB), i després, per la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (MMAMB) i els nou municipis amb territori al Parc. Posteriorment, l'any 1999, s'hi va afegir la Diputació de Barcelona, i va esdevenir l'òrgan gestor del Parc de Collserola l'actual Consorci del Parc de Collserola, en el qual es consorcien la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (MMAMB) i la Diputació de Barcelona, i s'incorporen voluntàriament els nou municipis amb territori al Parc.

D'acord amb això, efectuats els treballs tècnics corresponents, escau establir un règim de protecció i desenvolupament específic per a aquest territori que millori la cobertura actual com a espai del PEIN i Parc Forestal de protecció urbanística, i procedir a reconèixer-lo com a espai natural de protecció especial mitjançant la seva declaració com a Parc Natural, amb dues reserves naturals parcials, per tal de fer possible la conservació del patrimoni natural i cultural d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i l'activitat dels seus habitants, en el marc del que regulen la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, i la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i la biodiversitat, i en exercici de les competències que l'Estatut de Catalunya atorga a la Generalitat a l'article 144.

Els principis inspiradors de la creació del Parc Natural i de les dues reserves naturals parcials són:

  1. L'obligació dels poders públics de vetllar pel manteniment del conjunt dels valors naturals que conformen la Serra de Collserola en benefici i amb la participació de la població, amb criteris de solidaritat col·lectiva i intergeneracional.

  2. La importància de conservar la riquesa comuna que aporta la diversitat biològica i el patrimoni natural de la Serra de Collserola, i evitar-ne la reducció o pèrdua.

  3. El deure de totes les persones d'aprofitar la biodiversitat d'una manera sostenible i d'utilitzar racionalment els recursos naturals pel bé de les generacions presents i futures.

  4. La necessitat d'implantar una utilització racional del sòl, com a recurs natural en si mateix i com a contenidor de la major part dels recursos naturals i de la biodiversitat, de conformitat amb la seva aptitud natural, els potencials productius que conté i el seu caràcter de no renovable, tot això de manera congruent amb la funció social de la propietat reconeguda constitucionalment i la funció ambiental que aquesta funció social porta implícita.

  5. La conscienciació i la participació social per assolir l'objecte d'aquest Decret aplicant el principi constitucional d'indispensable solidaritat col·lectiva i del dret a un medi ambient saludable, per garantir el manteniment dels beneficis ecològics, socials i econòmics d'una correcta conservació del medi.

Vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola

1.1 Es declara el Parc Natural de la Serra de Collserola en l'àmbit definit a l'annex 1.1.

1.2 La delimitació d'aquest espai, grafiada a l'annex 2 a escala 1:5.000, és la definitiva als efectes del que disposen els articles 8.1 i 2 del Decret 328/1992 i l'article 16.2 de la Llei 12/1985. La seva descripció literal s'inclou a l'annex 3.

1.3 El Parc Natural de la Serra de Collserola es troba situat als municipis de Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, el Papiol, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac.

1.4 Als efectes de la identificació internacional homologada del Parc Natural de la Serra de Collserola se li assigna la categoria V de la UICN (Unió Internacional de Conservació de la Natura).

1.5 Als efectes del Pla d'espais d'interès natural (PEIN), la delimitació és la que estableix l'annex 1.1 del present Decret i es modifica la informació relativa a l'espai Serra de Collserola.

1.6 Als efectes de la designació com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC), els límits de l'espai Serra de Collserola (codi ES5110024) que defineix l'Acord de Govern GOV/112/2006 queden modificats de conformitat amb el que estableix l'apartat 1.1.

Article 2

Declaració de les reserves naturals parcials de la Rierada-Can Balasc i la Font Groga

2.1 Es declaren la Reserva Natural Parcial de la Rierada-Can Balasc i la Reserva Natural Parcial de la Font Groga en els àmbits definits a l'annex 1.2.

2.2 La delimitació d'aquests espais, grafiada a l'annex 2 a escala 1:5.000, és la definitiva als efectes del que disposen els articles 8.1 i 2 del Decret 328/1992 i l'article 16.2 de la Llei 12/1985. La seva descripció literal s'inclou a l'annex 3.

2.3 La Reserva Natural Parcial de la Rierada-Can Balasc es troba situada als municipis de Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès i Barcelona. La Reserva Natural Parcial de la Font Groga es troba situada al municipi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR