STSJ Cataluña 45/2003, 4 de Diciembre de 2003

JurisdicciónEspaña
Fecha04 Diciembre 2003
Número de resolución45/2003

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 93/2003

SENTÈNCIA NÚM. 45

President:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 4 dedesembre de 2003

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la representació d'Inmobiliaria

Sertorius S.L., representada davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Ana Mª Martín Aguilar i

dirigida per l'advocat Sr. A. Prades Espot, contra la Sentència dictada per la Secció 4a de

l'Audiència Provincial de Barcelona el 10 de novembre de 1999 en entendre del recurs d'apel·lació

interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 7 de Sabadell el 9 de

gener de 1998 en el procediment de judici de menor quantia núm. 417/94. La entitat Lico Leasing

S.A., aquí part recorreguda, ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Sr. Angel

Montero Brusell i dirigida per l'advocat Sr. Pablo Pierre Prats.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Alvaro Cots Duran, en nom i representació de Lico Leasing S.A., va formular demanda de judici de menor quantia núm. 417/94 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 7 de Sabadell. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 9 de gener de 1998, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por la representación procesal de LICO LEASING S.A. contra Dº Juan Ignacio , Dª Lourdes , Dª Yolanda e INMOBILIARIA SERTORIUS S.L., debo declarar y declaro:

La nulidad absoluta del contrato de compraventa otorgado en escritura pública de 13 de octubre de 1992 entre Dº Juan Ignacio y Dª Inés , relativo a la finca inscrita al Tomo NUM000 , Libro NUM001 , Folio NUM002 , Finca nº NUM003 del Registro de la Propiedad Número Dos de Sabadell.

La rescisión del contratos de compraventa otorgado por Dº Juan Ignacio y Dª Lourdes , como vendedores e Inmobiliaria Sertorius S.L., como comprador, en escritura pública de 4 de noviembre de 1992, relativo a la finca inscrita al Tomo NUM004 , Libro NUM005 de Palafrugell, Folio NUM006 vto, Finca nº NUM007 , inscripción 3ª del Registro de la Propiedad de Palafrugell.

La rescisión del contrato de compraventa otorgado en escritura pública de 4 de noviembre de 1992 entre Dº Juan Ignacio e Inmobiliaria Sertorius S.L., relativo a la finca inscrita el Tomo NUM000 , Libro NUM001 , Folio NUM008 , Finca número NUM009 del Registro de la Propiedad Número Dos de Sabadel.

Se condena al comprador a restituir a los vendedores el pleno dominio de las anteriores fincas, con abono de los frutos y rentas que haya producido desde la fecha de la reclamación judicial.

No se hace especial pronunciamiento en costas".

Segon

Contra aquesta Sentència, la Sra. Yolanda i Inmobiliaria Sertorius S.L. van interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 4a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 10 de novembre de 1999, amb la següent part dispositiva:

"Que desestimando el recurso de apelación interpuesto por la representación de Dª Yolanda e INMOBILIARIA SARTORIUS, SL frente a la sentencia dictada en el juicio de menor cuantía nº 417/94 seguido ante el Juzgado de 1ª Instancia nº 7 de Sabadell, debemos CONFIRMAR Y CONFIRMAMOS dicha sentencia, con imposición a los apelantes de las costas de estos recursos".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Inmobiliaria Sertorius S.L. i la Sra. Yolanda van formular recurs de cassació que es va remetre al Tribunal Suprem, qui va dictar interlocutòria en data 8 de juliol de 2003 declarant la competència d'aquest Tribunal per a conèixer del recurs interposat. Rebudes les actuacions per provisió de 2 d'octubre de 2003 es van passar les actuacions al Ministeri Fiscal qui va emetre el seu informe en el sentit que "considera PROCEDENT L'ADMISSIÓ A TRÀMIT del recurs de cassació interposat...". Per provisió de 20 d'octubre de 2003 se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'impugnació. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 27 de novembre de 2003, a les 10.30 hores del matí, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Són antecedents de referència obligada per tal d' assolir un correcte enjudiciament del litigi, els següents exposats de manera succinta:

a) La demanda que donà lloc a aquest litigi va ésser presentada per l' entitat Lico Leasing S.A contra els senyors Juan Ignacio , Lourdes , Yolanda , Lucas , Elisa , Olga , Amparo i contra la Societat Inmobiliaria Sertorius S.L.

b) En la susdita demanda es deixava expressa constància del fet que el 18 de desembre de 1991 la demandant va subscriureuna pòlissa d' arrendament financer- leasing amb la companyia Construcciones Especiales Mecánicas S.A. la qual va ésser garantida de forma solidària pels demandats senyor Juan Ignacio i Lourdes .

També relatava la demanda que la deutora Construcciones Especiales Mecánicas S.A. va impagar diverses quotes de l'arrendament financer per la qual cosa la creditora va declarar el venciment anticipat de la pòlissa i va presentar judici executiu en reclamació d'un principal de 34.161.072 pessetes i 10.000.000 estimats per interessos i costes.

La demanda explicava també que els senyor Juan Ignacio i la senyora Lourdes havien venut diverses finques: la número NUM007 del Registre de la Propietat de Palafrugell a Inmobiliaria Sertorius S.L. el dia 4.11.1992, la número NUM010 del Registre de la Propietat numero 2 de Sabadell , amb data 2.11.1992, a les senyores Olga i Amparo , la número NUM011 també del Registre de la Propietat número 2 de Sabadell , el 9.11.1992 al senyor Lucas i a la senyora Elisa .

També es ressenyava en la demanda que el senyor Juan Ignacio s'havia després del seu patrimoni en dates properes a les esmentades, així, amb data 4.11.1992 es remarcava que havia venut la finca registral número NUM012 del registre de la propietat número 2 de Sabadell a Inmobiliaria Sertorius S.L., i en la mateixa data i a la mateixa compradora la finca NUM009 del mateix Registre de la propietat número 2 de Sabadell. Finalment es feia palès que el 13 d'octubre de 1992 el senyor Juan Ignacio havia venut a la seva filla Yolanda la finca número NUM003 del registre de la propietat número 2 de Sabadell.

  1. Amb els anteriors antecedents en la demanda s' exercia una acció de nul·litat per simulació absoluta , al adduir-se que en les compra-vendes esmentades no hi concorria causa, ja que no hi havia voluntat dels venedors de transmetre el seu patrimoni amb finalitats lucratives, sinó, únicament un interès d'ocultar el patrimoni als creditors amb un ànim fraudulent d'impagar el deute més amunt descrit. L´avandita acció l´emparava la demandant en els articles 1300 i següents del Codi civil.

  2. Amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Temas especiales de contratación en Cataluña
    • España
    • Práctico Contratos Civiles Especialidades forales en temas de contratación
    • 3 Mayo 2023
    ...... Patria Potestad 1.3.2 Tutela 1.3.3 Curatela 1.3.4 Administrador de los bienes 1.3.5 Extinción de ...de 17 de febrero de 2003 [j 1] entendió que la expresión no tiene la ... Lesio ultradimidium 1.- Norma hasta el 31 de diciembre de 2017 El art. 321, CDCC regula la rescisión por ... quedando, por tanto, excluidos los precontratos (STSJ Cataluña de 27 de febrero de 2006). [j 5] No ......
1 sentencias
  • SAP Barcelona 100/2010, 10 de Marzo de 2010
    • España
    • 10 Marzo 2010
    ...la muerte del causante (art.15 LH ), la nota de afección legitimaria que constaba sobre la finca de autos (f.32). La sentencia del TSJ de Catalunya de 4 de diciembre de 2003, invocada por la parte actora para justificar su legitimación, se limita a reconocer la legitimación de un acreedor p......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR