STSJ Cataluña , 17 de Diciembre de 2002

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2002:14762
Número de Recurso4708/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución17 de Diciembre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 4708/2002 Rollo núm. 4708/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL IA ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN En Barcelona a 17 de diciembre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 8111/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº33 Barcelona de fecha 18 de marzo de 2002 dictada en el procedimiento nº 805/2001 y siendo recurrido/a Fondo de Garantía Salarial, María Rosario y Associació de Mares i Pares del C.E.I.P. Sagrada Familia. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ

DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 9 de noviembre de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de marzo de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar parcialmente la demanda presentada per María Rosario contra ASSOCIACIÓ DE PARES

D'ALUMNES DEL C.E.I.P. SAGRADA FAMILIA, DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA i FONS DE GARANTIA SALARIAL, declarar la improcedència de l'acomiadament de la demandant de data 18.10.01 i condemnar a ASSOCIACIÓ DE PARES D'ALUMNES DEL C.E.I.P. SAGRADA FAMILIA i DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, amb caràcter solidari, a la seva readmisió (respectant el dret d'opció que li confereix l'art. 43 ET) o a l'abonament d'una indemnització de 36.774,5 euros (6.118.766 ptes), segons opció que hauran de comunicar en els 5 dies posteriors a la notificació de la sentència amb abonament dels salaris deixats de percebre dels del acomiadament fins a la notificació de la sentència, amb abonament dels salaris deixats de percebre des dels acomiadament fins a la notificació de la sentència (amb descompte, en el seu cas, dels períodes en situació d'incapacitat transitorial); d'altra banda, absolc el Fons de Garantia Salarial, sense perjudici de les seves responsabilitats legals".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - L'actora va començar a treballar el setembre de 1974 per el llavors titulat "Complejo Educacional Sagrada Familia" com a professora de ritme i dansa. En data 1.12.77 signà contracte de treball indefinit amb l'esmentada entitat, amb la categoria de "instructora". En data 1.11.79 signa nou contracte, també per temps indefinit, amb Claror Sociedad Cooperativa, nova titular del centre, aquest cop amb categoria de "ayuda". La seva prestació laboral, com a professora d'expressió corporal i dansa, fou ininterrumpuda ja en aquesta primera etapa (folis 874 a 887).

  2. - En data 31.10.87 l'actora i l'esmentada cooperativa acordaren rescindir de mutu acord la relació laboral establerta entre totes dues parts, comprometent-se la segona a abonar a la primera una indemnització de 1.041.840 ptes. abans del 30.6.88. En la mateixa data de 31.10.87 l'actora es va donar per finalitzada i saldada la seva relació laboral, declarant no tenir res a reclamar d'aquella (folis 1253 i 1254).

  3. - Poc dies abans, el 28.10.87, l'esmentada cooperativa havia signat un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a fi de possibilitar la conversió del Col.legi Sagrada Familia en centre públic, d'acord a la previsió de la Llei 14/83 de 14 juliol (folis 1157 a 1165, que es donen aquí per íntegrament reproduïts). En raó d'aquest conveni, l'Ajuntament va adquirir a la cooperativa l'immoble on era ubicat el Col.legi, per cedir-lo al Departament d'Ensenyament qui, a la vegada, es comprometé a proposar al Consell Executiu de la Generalitat la creació d'un centre públic en el mateix immoble, coincidint amb el cessament de l'activitat docent del centre privat titularitat de la cooperativa.

    L'Ajuntament també es comprometé a integrar el personal no docent relacionat a l'annex I, i el Departament d'Ensenyament a nomenar interinament el professorat relacionat a l'annex II (amb la possibilitat d'accedir amb el temps a la condició de funcioanris, prèvia participació a les convocatòries corresponents); en ambdós casos es condicionava l'integració a la prèvia acreditació de l'extinció de laz relació laboral amb la cooperativa. L'actora, que no tenia la titulació de magisteri (sí la de diplomada ATS), no fou inclosa ni en un ni en altre annex.

  4. - Sense interrompre en cap moment la prestació dels seus serveis, i a fi de possibilitzar la continuïtat dels mateixos, l'actora fou donada d'alta per parte de la codemandada APA del CEIP Sagrada Familia (en endavant, APA), amb la categoria de "professora d'EGB", amb efectes 1.10.98. De llavors ençà, ha estat l'APA qui l'ha retribuït i qui ha cotitzat per ella, mitjançant les quotes obligatòries cobrades als pares dels alumnes i amb les subvencions rebudes.

  5. - Desde llavors fins el moment del acomiadament l'actora, amb una jornada setmanal de 23,30 hores de docència i 5 hores de permanència, ha prestat serveis com a professora d'educació infantil, en la matèria d'expressió corporal, impartint ensenyaments que pertanyen al currículum obligatori, i, per tant, adreçats a tot l'alumnat, dins de l'horari lectiu (Resolució del Departament d'Ensenyament de 8.6.99, foli 900 a 902). La seva incardinació i participació en l'estructura docent i activitat de l'escola durant tots aquets anys, ha estat la mateixa que la resta de professors de matèries obligatòries, pertanyents al cos docent del Departament d'Ensenyament: ha estat integrant del claustre de professors, de les reunions d'etapa, i les seves avaluacions han tingut el mateix caràcter i trascendència que la de la resta de professors (fet no controvertit, confirmat per les declaracions de les parts i testimonis, i documentació aportada pel Departament d'Ensenyament, folis 71 a 884).

  6. - En el mes de juny de 1998, una mare d'un alumne va denunciar al Departament d'Ensenyament el cobrament de quotes obligatòries que es destinaven a mantenir professors d'ensenyament obligatori, cosa que originà la intervenció de la Inspecció d'Ensenyament. L'informe d'aquest organisme de data 15.7.98 constatà que l'actora i una altre professora "imparteixen ensenyament que pertanyen al currículum obligatori", amb la jornada ja exposada anteriorment, situació que, al seu entendre, provocava, "una sèrie de perjudicis", entre els que assenyalava que "els pares paguen pel currículum una quota, malgrat ser un centre públic" i que d'alguna manera suposa permentre una subcontractació, no regulada en els centres de la pròpia Administració". També refereix que en diverses reunions amb l'equip directiu com amb els representants dels pares del Consell Escolar es va indicar la necessitat que tant l'expressió corporal com la psicomotricitat passessin a tenir un tractament d'activitats extraescolars, tant a nivell horari com curricular (foli 1208).

  7. - El Departament d'Ensenyament, atenent aquesta denúnica, va indicar en data 21.7.98 al Director de l'esmentat centre que no podien rebre diners per part de l'APA per al pagament de professorat que impartís ensenyaments del currículum obligatori, ni fora d'aquest però dins l'horari lectiu, atès que només podien ser impartits per professors nomenats pel Departament d'ensenyament, requerint-lo perquè corregís la situació. Aquest requeriment fou reiterat en data 7.4.99, després que un altre informe d'Inspecció d'Ensenyament confirmés novament la realitat de la situació denunciada (folis 1197 a 1211).

  8. - En data 8.6.99 la Delegació Territorial de Barcelona del Departament de Treball dictà resolució per la que, després de recordar novament la situació irregular ja exposada, va resoldre el següent: 1.- Que el CEIP Sagrada Famía regularitzi la situació del centre i que no mantingui cap professorat contractat per l'APA que imparteixi ensenyaments reglats, que pertanyen al currículum obligatori, dintre de l'horari lectiu.

  9. - Que no es cobrin quotes als alumnes per continguts curriculars que formen part dels ensenyaments reglats realitzats en horari lectiu, i que s'ajusti el funcionament del centre a la normativa vigent (folis 1203 a 1209).

  10. - La resolució del director general de Centres Docents de 9.3.00, tot i que estimà parcialment el recurs d'alçada interposat per l'AMPA, va reiterar novament la prohibició "que en cap cas pugui assignar personal al centre per desenvolupar activitats docents pròpies de les àrees del currículum obligatori, que han de ser desenvolupades necessàriament pels mestres legitimats nomenats pel Departament d'Ensenyament", si bé va admetre que l'AMPA podrà desenvolupar les seves funcions i assolir els objectius que li són propis, i organitzar activitats, en tot cas voluntàries, fora de l'horari lectiu i obligatori per als alumnes, així com participar en activitats extraescolars complementàries desenvolupades durant l'horari escolar" (folis 1216 a 1222).

  11. - En data 5.10.00, la delegació territorial del Departament d'Ensenyament i l'AMPA signaren un document en virtut del qual es comprometeren a donar compliment a l'anterior resolució de la Direcció

    General de Centres Docents de 9.3.00 en la següent forma: L'AMPA s'obligà a que l'actora desenvolupés la seva activitat en horari no lectiu però dins l'horari escolar, o sia, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR