STSJ Cataluña , 6 de Junio de 2005

PonenteFRANCISCO BOSCH SALAS
ECLIES:TSJCAT:2005:7193
Número de Recurso1528/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 6 de Junio de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL JSP ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN ILMO. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS En Barcelona a 6 de junio de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 5180/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por PLASTICS DEL TERRI S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 2 de octubre de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 277/2003 y siendo recurrido Simón . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO BOSCH SALAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3 de junio de 2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 2 de octubre de 2003 que contenía el siguiente Fallo:" Decideixo desestimar l'al.legada falta de litisconsorci passiu necessari, desestimar la demanda formulada per PLASTICS DEL TERRI, S.L.i absoldre Simón de les pretensions que conté. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- Simón va sofrir un accident de treball el 30-06-1997 quan prestava serveis a l'empresa actora, a conseqüència del qual l'INSS va dictar resolució de 09-12-1997 i declarava el demandat en Incapacitat Permanent Total a causa d'accident de treball.

2n.- El 13-01-1998, l'INSS va iniciar, a instàncies del treballador, expedient per a la determinació de l'existència de falta de mesures de seguretat i higiene en l'accident sofert pel mateix es va dictar resolució de 24-11-2000 que va declarar l'existència de responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i higiene en l'accident per ell patit, així com el recàrrec del 30%, en les prestacions a les quals hi hagi possibilitat, a l'efecte del que la l'empresa responsable hauria de constituir en la Tresoreria General de la Seguretat Social el corresponent capital cost.

3r.- L'empresa actora va procedir el 25-04-2001 a ingressar l'indicat capital cost, per import de 3.919.677 ptes. (23.557,73 euros), l'Entitat Gestora va procedir a abonar al demandat el corresponent recàrrec de la prestació reconeguda amb càrrec a aquest capital cost segons els imports següents :

4.134,92 euros pel concepte d'endarreriments meritats entre el 28-10-1997 i el 31-07-2001; a partir de l'1-08-2001 l'import mensual de 91,62 euros mentre el demandat romangui en Incapacitat Permanent Total.

4t.- El treballador demandat havia formulat demanda, el coneixement de la qual va correspondre a aquest Jutjat en les actuacions 271/98 i en va desistir en virtut de transacció adoptada amb l'empresa actora en els termes expressats a l'acta notarial subscrita per ell el 15-12-1998, i el contingut del qual es té per reproduït.

5è.- En virtut de la transacció el treballador demandat va rebre de la companya d'assegurances L'Estrella, S.A. l'import de 7.500.000 ptes. Per això, i segons manifesta a l'acta indicada es considera "totalmente saldado y finiquitado por todas clase de conceptos. El citado saldo y finiquito abarca igualmente cualquier cantidad que en un futuro pudiera devengarse a favor del trabajador como consecuencia de la tramitación por parte del INSS de un expediente de recargo de prestaciones por falta de medidas de seguridad. Por ello, en caso de que por parte del citado organismo público se estableciera el derecho del Sr. Simón a percibir cualquier tipo de cantidad, éste se compromete a firmar el correspondiente documento de saldo y finiquito que le presentaria la empresa a la firma, por cuanto la cantidad que se recibe el Simón en este acto, incluye igualmente todo tipo de recargo o cantidad a pagar por la empresa PLASTICS DEL TERRI, S.L., como consecuencia del accidente laboral sufrido por el compareciente".

6è.- En dates de 23-01-2001 i del 19-02-2001 el treballador demandat va subscriure, respectivament, el "rebut" de dos xecs nominatius per imports de 110.160 ptes. i .3887.514 ptes,. aixi com de la quantitat en metal.lic de 3.624 ptes., corresponentes a les quantitats que l'empresa actora hauraia d'ingressar en concepte de capital cost per atendre al recàrrec de prestacions a falta de mesures de seguretat i higiene en el accident sofert pel treballador demandat. Els xecs esmentats i l'import en metal.lic de 3.624 ptes. en cap cas van ser lliurats al treballador demandat.

7è.- L'empresa actora va formular demanda contra el treballador demandat davant de l'ordre civil de la jurisdicció en reclamació de l'import que ara objecte de la seva prestació, es va dictar interlocutòria de 31-07-2002 del Jutjat de 1ª Instància i Instrucció 5 d'aquesta ciutat, confirmada pel d'11-4-2003 de l'Audiència Provincial, que va declarar la falta de jurisdicció de dita ordre per conèixer de la qüestió controvertida.

8è.- Es va intentar la conciliació administrativa prèvia.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado no lo impugnó , elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIME...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR