DECRET 142/1980, de 8 d'agost, de regulació de la incorporació de la llengua catalana a l'Educació Pre-escolar, Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

El Reial Decret 2092/1978, de 23 de juny, d'incorporació de la llengua catalana al sistema d'ensenyament a Catalunya, establia en el preàmbul el seu caràcter de flexibilitat en l'aplicació i la seva vigència circumscrita a la Generalitat Provisional de Catalunya.

D'acord amb el que estableix la disposició final segona de l'esmentat Reial Decret, es va publicar l'Ordre Ministerial de 14 de setembre de 1978 "prèvia consulta amb la Generalitat Provisional de Catalunya". Aquesta Ordre Ministerial desplegava el Reial Decret i concretava la seva vigència i eficàcia en el curs escolar 1978-79.

Per Ordre Ministerial de 20 de setembre de 1979, es prorrogà la vigència de l'anterior Ordre Ministerial per al curs escolar 1979-80 i s'hi introduïren les puntualitzacions necessàries, recollides de l'experiència de l'aplicació de la primera Ordre Ministerial.

Segons es desprèn del preàmbul del Decret, les normes esmentades regulaven la incorporació de la llengua catalana al sistema d'Ensenyament a Catalunya durant el període pre-autonòmic de la Generalitat Provisional de Catalunya.

L'Estatut de Catalunya, aprovat per Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, constitueix Catalunya Comunitat Autònoma (article 1r.) i s'acaba així el període de provisionalitat.

Atribuïda ja a la Generalitat de Catalunya la competència plena en matèria educativa per l'Estatut (article 15è.) i no essent factible ja una pròrroga de l'Ordre Ministerial, ja que la seva base legal, el Reial Decret 2092/1978, de 23 de juny, només es referia a la Generalitat Provisional, i mentre el Parlament de Catalunya no legisli sobre aquesta matèria, correspon al Consell Executiu de la Generalitat dictar les normes necessàries per tal de continuar el procés d'incorporació de la llengua catalana als nivells educatius d'Educació Pre-escolar, Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional, seguint el camí iniciat pel Reial Decret, les Ordres complementàries i l'experiència de la Comissió Mixta Ministerio de Educación

- Generalitat Provisional de Catalunya a fi d'aconseguir una major eficàcia en l'ensenyament de la llengua catalana a tots els centres docents de Catalunya.

Atesa la disposició transitòria segona de l'Estatut, i vist el que disposa l'article 23 del Reglament de Règim Interior de la Generalitat de Catalunya, de 18 de març de 1978, a proposta del Conseller d'Ensenyament i d'acord amb el Consell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR