DECRET 170/2010, de 16 de novembre, de regulació del sistema de pagament dels convenis i contractes de gestió de serveis assistencials en l'àmbit del Servei Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

170/2010, de 16 de novembre, de regulació del sistema de pagament dels convenis i contractes de gestió de serveis assistencials en l'àmbit del Servei Català de la Salut.

En compliment del mandat establert per la disposició addicional onzena de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, modificada per la Llei 11/1995, de 29 de setembre, de modificació parcial de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, el Govern va aprovar el Decret 345/2001, de 24 de desembre, pel qual es regula l'establiment dels convenis i contractes de gestió de serveis sanitaris en l'àmbit del Servei Català de la Salut (DOGC núm. 3542, de 28.12.2001), que actualment ha estat substituït pel Decret 66/2010, de 25 de maig, pel qual es regula l'establiment dels convenis i contractes de gestió de serveis assistencials en l'àmbit del Servei Català de la Salut (DOGC núm. 5638, de 28.5.2010).

L'experiència assolida en l'aplicació del Decret 179/1997, de 22 de juliol, pel qual s'estableixen les modalitats de pagament que regeixen la contractació de serveis sanitaris en l'àmbit del Servei Català de la Salut (DOGC núm. 2445, de 31.7.1997), així com les novetats introduïdes pel Decret 66/2010, de 25 de maig, han fet palesa la necessitat de modificar alguns aspectes de la regulació de les modalitats de pagament que regeixen la contractació de serveis sanitaris en l'àmbit del Servei Català de la Salut. D'acord amb això, es manté el model de sistema de pagament de l'assistència hospitalària i especialitzada, i es modifiquen bàsicament alguns aspectes tècnics de la determinació dels preus unitaris que regula l'article 5, es millora tècnicament la definició del sistema de pagament de l'atenció primària, especificant les variables que integren la contraprestació, i per últim, s'afegeix la regulació del sistema de pagament de l'atenció sociosanitària i el model d'assignació en base poblacional.

El model d'assignació en base poblacional, que és una de les principals novetats d'aquest Decret, suposa incloure les novetats que deriven dels resultats de la prova pilot regulada inicialment per l'Ordre SSS/172/2002, de 17 de maig, per la qual s'estableix una prova pilot per a la implantació d'un sistema de compra de serveis de base poblacional, que va ser substituïda per l'Ordre SSS/38/2004, de 20 de febrer, per la qual s'estableix una prova pilot per a la implantació d'un sistema de compra de serveis de base poblacional (modificada per les ordres SLT/320/2005, de 7 de juliol, i SLT/26/2006, de 27 de gener). Aquesta prova pilot comporta un sistema de pagament diferenciat, les línies bàsiques del qual s'estableixen en aquest Decret.

El projecte ha estat sotmès a la consideració del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, que ha emès el dictamen corresponent.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és regular el sistema de pagament dels convenis i contractes de gestió de serveis assistencials en l'àmbit del Servei Català de la Salut.

Aquest sistema de pagament té per objectiu la millora de l'eficiència dels centres, serveis i establiments sanitaris, i en promou la qualitat assistencial i la distribució equitativa dels recursos.

Capítol 1

Sistema de pagament de l'assistència hospitalària i especialitzada

Article 2

Àmbits dels sistema de pagament

2.1 El sistema de pagament de l'assistència hospitalària i especialitzada incorpora, amb caràcter general, els àmbits següents:

  1. Hospitalització: comprèn el conjunt d'activitats i procediments que es realitzen els i les pacients atesos en règim d'internament, així com els procediments de cirurgia major ambulatòria.

  2. Consulta externa i serveis d'atenció primària especialitzada en salut mental: comprèn l'atenció dels i les pacients en règim ambulatori constituïda per la primera visita, les visites successives i les proves diagnòstiques i terapèutiques que es duguin a terme durant aquest procés assistencial.

  3. Urgències: comprèn l'atenció dels i les pacients que accedeixen al centre per iniciativa pròpia o d'altres instàncies, utilitzant el circuit alternatiu a la programació, com a conseqüència de la necessitat objectiva o subjectiva d'atenció immediata, amb independència que la destinació final del pacient comporti o no l'ingrés en el mateix centre.

  4. Tècniques, tractaments i procediments específics: comprèn el conjunt d'activitats individualitzades no previstes en els apartats anteriors la prestació de les quals es porta a terme a través de dispositius específics, amb independència de la seva complexitat i de la necessitat d'internament del pacient.

    S'hi inclouen els serveis de cirurgia menor ambulatòria, hospital de dia, serveis específics i tractaments i proves diagnòstiques d'alta complexitat que requereixen dispositius específics per a la seva prestació i altres serveis de característiques similars.

    2.2 El sistema de pagament de l'assistència hospitalària i especialitzada, quan sigui necessari i a banda dels àmbits a què es refereix l'apartat anterior, incorporarà les prestacions específiques següents:

  5. Serveis, dispositius i programes específics de reconeguda necessitat.

  6. Activitats que calgui implementar derivades del Pla de salut de Catalunya i de la resta de criteris de política sanitària.

  7. La funció docent i investigadora.

    2.3 Les prestacions específiques a què fa referència l'apartat anterior es determinen per una resolució de la persona titular del departament competent en matèria de salut, a proposta del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut.

Article 3

Paràmetres de la contraprestació

3.1 Per a cada un dels àmbits que estableix l'article 2.1, exclosa l'assistència psiquiàtrica i de salut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR