DECRET 35/1991, de 4 de març, de desplegament de l'estructura de les regions sanitàries del Servei Català de la Salut i adequació del Decret 78/1990, de 20 de març, d'ordenació i estructuració orgànica i funcional del sector sanitari, a la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, estableix un nou model d'ordenació del sistema sanitari basat en els principis d'universalització, integració de serveis, simplificació, eficàcia i eficiència de l'organització sanitària, concepció integral de la salut, descentralització i desconcentració de la gestió, sectorització de l'atenció primària i participació comunitària. A aquests efectes, la Llei crea un ens públic de naturalesa institucional adscrit al Departament de Sanitat i Seguretat Social, el Servei Català de la Salut, el qual s'estructura de forma desconcentrada en demarcacions territorials denominades regions sanitàries, que es corresponen amb les àrees de salut que preveu la Llei general de sanitat.

D'acord amb el que preveuen els capítols 2 i 3 del títol 4 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, les regions sanitàries es delimiten atenent factors geogràfics, sòcio-econòmics, demogràfics, culturals, climàtics i de vies i mitjans de comunicació homogenis, com també d'instal·lacions sanitàries existents, tenint en compte l'ordenació territorial de Catalunya, i són dotades d'un ampli ventall de competències pròpies tant pel que fa a la gestió i l'administració dels centres, els serveis i les prestacions del sistema sanitari públic, com a la distribució dels recursos econòmics afectes al seu finançament, entre d'altres.

Al seu torn, les regions s'ordenen en sectors sanitaris, òrgans igualment desconcentrats per mitjà dels quals es desenvolupen les activitats de prevenció de la malaltia, promoció de la salut, salut pública i assistència sanitària i sòcio-sanitària en el seu nivell d'atenció primària, com també les especialitats mèdiques de suport i referència d'aquesta, coordinadament amb el nivell de l'atenció hospitalària.

D'altra banda, la disposició transitòria 2.2 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, determina que les regions sanitàries han d'assumir gradualment l'exercici de les funcions que li són encomanades, començant per aquelles a què fan referència els epígrafs a), e) i f) de l'article 22.1. A aquests efectes, el Govern de la Generalitat ha d'integrar o adscriure a les regions sanitàries els òrgans i els serveis del Departament de Sanitat i Seguretat Social i de l'Institut Català de la Salut que han estat exercint aquelles funcions, com també els seus mitjans materials, personals i pressupostaris.

Per tot això, amb l'objectiu d'avançar en el procés d'implantació d'aquest nou model d'ordenació sanitària i un cop fixades l'estructura i l'organització centrals del Servei Català de la Salut mitjançant el Decret 26/1991, de 18 de febrer, escau ara procedir al desplegament de l'estructura de les regions sanitàries i adequar el Decret 78/1990, de 20 de març, d'ordenació i estructuració orgànica i funcional del sector sanitari, a les previsions de la Llei 15/1990, de 9 de juliol.

En conseqüència, d'acord amb el que preveuen l'article 9.b), la disposició transitòria 8 i les disposicions finals 1 i 3 de la Llei 15/1990, abans esmentada; a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Capítol 1 La regió sanitària

Article 1

D'acord amb l'article 24 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, la regió sanitària s'estructura en els òrgans següents:

  1. De direcció i gestió: El Consell de Direcció. El gerent. Els òrgans o organismes i els serveis i les unitats que s'estableixin per reglament.

  2. De participació: El Consell de Salut.

Article 2

2.1 El Consell de Direcció, òrgan superior de govern de la regió sanitària, té la composició, les funcions i el règim de funcionament que li atribueixen els articles 25, 26 i 27 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol. 2.2 El conseller de Sanitat i Seguretat Social establirà, mitjançant una Ordre, el procediment per a l'elecció dels vocals del Consell de Direcció que actuen en representació dels consells comarcals i dels ajuntaments de Catalunya.

Article 3

La naturalesa i les funcions de la Gerència de la regió sanitària són les que li atribueixen els articles 28 i 29 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol.

Article 4

4.1 Per a l'exercici de les seves funcions, la Gerència de la regió sanitària compta amb els òrgans següents: Divisió Sanitària. Divisió de Recursos Humans. Divisió Econòmica i d'Administració. 4.2 Quan el volum i la complexitat de la regió sanitària així ho requereixi, a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR