Normes fiscals sobre les herències a Catalunya. Reduccions fiscals possibles a Catalunya

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAbril 2023





Nota:

Si escau, ha de tenir-se en compte el DECRET LLEI 23/2020, de 9 de juny, de mesures urgents en matèria tributària pel qual s'adopten, a conseqüència de la situació ocasionada pel COVID-19, mesures excepcionals relatives a la presentació i pagament dels Impostos sobre Successions i Donacions i Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats que diu:

b.1En el supòsit de fets imposables meritats abans del 14 de març del 2020, i per als quals no hagués finalitzat, en aquesta data, el termini de presentació i ingrés en període voluntari, el termini comprèn el temps que, en el moment de la suspensió, restava per exhaurir del termini que estableix la normativa de l'impost en aquesta data, més dos mesos més. El termini s'inicia l'1 de juliol del 2020.
b.2 En els supòsits de fets imposables meritats posteriorment al 14 de març del 2020, el termini de presentació és el que estableix la normativa de l'impost i s'inicia l'1 de juliol del 2020.

NORMAS

L'estudi es divideix en 4 Apartats:

A).- NORMES.

B). REDUCCIONS I ESCALA DE GRAVAMEN

C). BONIFICACIONS DE LA QUOTA:

c.1. NORMES APLICABLES A HERÈNCIES A PARTIR D'1 DE GENER DE 2010 fins al 30 abril de 2020.

c.2).- NORMES APLICABLES A HERÈNCIES A PARTIR D'1 DE MAIG DE 2020.

D).- ALTRES QÜESTIONS.

Contenido
  • 1 NORMES
    • 1.1 TEXTOS LEGALS
    • 1.2 NORMES GENERALS
  • 2 REDUCCIONS
    • 2.1 REDUCCIONS PERSONALS
    • 2.2 REDUCCIÓ DE LA BASE IMPOSABLE SEGONS PARENTIU
    • 2.3 REDUCCIONS OBJECTIVES
    • 2.4 REDUCCIÓ POR SOBREIMPOSICIÓ DECENNAL
    • 2.5 QUOTA
  • 3 BONIFICACIONS DE LA QUOTA PER PARENTIU
    • 3.1 A). HERÈNCIES CAUSADES PER DEFUNCIÓ DEL PRIMER DE FEBRER DEL 2014 FINS 30 MAIG 2020, amdòs inclosos
    • 3.2 B). HERÈNCIES CAUSADES PER DEFUNCIÓ a comptar de l'1 de maig del 2020 inclòs
  • 4 ALTRES QUESTIONS
    • 4.1 DONACIONS
    • 4.2 SUPÒSIT DE LA PRÈVIA LIQUIDACIÓ DE LA SOCIETAT CONJUGAL
    • 4.3 TRANSMISSIÓ ENTRE COHEREUS
    • 4.4 Normes estatals sobre punts de conexió
    • 4.5 Bonificació imnanteniment de l'adquisició
    • 4.6 Norma fiscal aplicable a herència de béns a Espanya per estrangers
  • 5 Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas
  • 6 Legislación citada
NORMES TEXTOS LEGALS

La Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l'impost sobre successions i donacions i Decret 414/2011, de 13 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de l'impost sobre successions i donacions i modificacions per la LLEI 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i ara la LLEI 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

NORMES GENERALS

1.- Per calcular la base imposable s'ha de tenir en compte l'aixovar.

Diu la STS 499/2020, 19 de Mayo de 2020 [j 1] que no és correcte aplicar el tres per cent del cabal relicte sobre la totalitat dels béns de l'herència, sinó només aquells que puguin afectar-se, per la seva identitat, valor i funció, a l'ús particular o personal del causant. Especialment, sobre els diners, títols, els actius immobiliaris o altres béns incorporals no es necessita cap prova a càrrec del contribuent. En el cas concret, l'alt Tribunal entén que no poden ser tingudes en compte a l'efecte d'aplicar la presumpció legal del 3 per cent les accions i participacions socials, per no integrar-se, ni fins i tot analògicament, en el concepte d'aixovar domèstic, per ampli que es configuri.

També la STS 217/2022, 22 de Febrer de 2022 [j 2] que el concepte d'aixovar domèstic no pot comprendre automàticament un percentatge sobre la totalitat dels béns de l'herència, sinó que ha de comprendre el conjunt de béns mobles afectes al servei de l'habitatge familiar o a l'ús personal del causant.

2.- Per a obtenir la base liquidable cal tenir en compte les reduccions que milloren les estatals i les reduccions pròpies de Catalunya.

.- La reducció per l'adquisició de l'habitatge habitual (que no fa baixar mai les reduccions personals) s'amplia en el cas d'anar el causant a una residència (sense límit de temps) o a un altre domicili (amb el límit de 10 anys).

.- L'escala de gravamen general: que es DIFERENT en successions i no en donacions.

.- Els coeficients per patrimoni preexistent que van desaparèixer i tornen a partir del primer der maig de 2020 ).

REDUCCIONS REDUCCIONS PERSONALS

1.- MAJORS DE 75 ANYS:

Situació fins al 31 de gener de 2014: Reducció en les adquisicions per causa de mort pe a les persones de setanta-cinc anys o més, de 275.000 euros, sense diferenciació de grup ni de grau. Aquesta última reducció és incompatible amb la reducció per discapacitat que s'establí en l'article 2.1 b) de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives; atenció: per a les defuncions posteriors a 31 de gener del 2014 (és a dir, causades a comptar de l'1 de febrer del 2014), només arriba a les adquisicions de persones del grup II (cònjuge, ascendents i descendents).

Situació posterior a 1 de febrer de 2014: es manté només per als parents que integren el grup II (consort, parella estable -per assimilació- ascendents i descendents).

2. PARELLES ESTABLES (es manté després de la Llei 2/2014, del 27 de gener).

Queden equiparades a les persones casades, però han de tenir la condició legal de parella estable, segons la legislació autonòmica aplicable; diu la Llei 19/2010 de 7 de juny:

«1.- Els membres de les parelles estables queden assimilats als cònjuges, a l'efecte de l'impost sobre successions i donacions, dins l'àmbit de competències assumides per la Generalitat en el marc de la Llei de l'Estat 22/2009, del 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries. 2.- Per a poder gaudir de l'assimilació que estableix l'apartat 1, el subjecte passiu ha d'acreditar la convivència en parella estable, d'acord amb els requisits que siguin establerts a aquest efecte per la normativa reguladora d'aquestes unions».

3.- SITUACIÓ RESPECTE AL FILL DEL CONSORT O PARELLA QUE NO SÓN FILLS DEL CAUSANT (es manté després de la LLEI 2/2014, del 27 de gener).

Disposa l'article 60: Relacions entre un cònjuge o un convivent en parella estable i els fills del seu cònjuge o de l'altre membre de la parella.- Les relacions entre un cònjuge o un convivent en parella estable i els fills del seu cònjuge o de l'altre membre de la parella queden assimilades, a l'efecte de l'impost sobre successions i donacions, a les relacions entre ascendents i fills, dins l'àmbit de competències assumides per la Generalitat en el marc de la Llei de l'Estat 22/2009, del 18 de desembre.

4.-SITUACIONS CONVIVENCIALS:

Situació a partir de l'1 de febrer de 2014:

L'assimilació als altres descendents (no a fills) només ho és per a les reduccions per circumstàncies personals (SECCIÓ PRIMERA: reducció de 50.000 euros, més reducció per discapacitat més reducció per edat) i reducció per l'adquisició de l'habitatge habitual del causant (SECCIÓ SISENA), ambdues de la Llei 19/2010, de 7 de juny. Per tant, no s'aplicarà a les següents reduccions: SECCIÓ SEGONA. Reduccions per assegurances de vida (art. 5), SECCIÓ TERCERA. Reducció per l'adquisició de béns i drets afectes a una activitat econòmica (art. 6 a 9), SECCIÓ QUARTA. Reducció per l'adquisició de participacions en entitats (arts. 10 a 14), SECCIÓ CINQUENA. Reducció per l'adquisició de participacions en entitats per part de persones amb vincles laborals o professionals (arts. 15 a 16), SECCIÓ SETENA. Reducció per l'adquisició de determinades finques rústiques de dedicació forestal (arts. 20 a 21), SECCIÓ VUITENA. Reducció per l'adquisició de béns del causant utilitzats en l'explotació agrària del causahavent (art. 22 a 24), SECCIÓ NOVENA. Reducció per l'adquisició de béns del patrimoni cultural (art. 25 a 26) i SECCIÓ DESENA. Reducció per l'adquisició de béns del patrimoni natural (art. 27 a 28).

5.- ACOLLIMENT

La Llei 2/2021, de 29 de desembre, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic ha afegit un article, l'art. 60 bis a la Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l'impost sobre succesions i donacions el qual diu que les relacions entre una persona que estigui o hagi estat en acolliment i la persona o persones acollidores, queden assimilades a les relacions entre fills i ascendents; per a poder gaudir dels beneficis que comporta l'assimilació establerta l'acolliment ha d'haver-se acordat de conformitat amb el que s'estableix en la Ley 14/2010, de 27 de mayo, de los derechos y oportunidades en la infancia y la adolescencia.»

REDUCCIÓ DE LA BASE IMPOSABLE SEGONS PARENTIU
«Article 2. Reducció per parentiu
En les adquisicions per causa de mort, s'aplica la reducció que correspongui, d'entre les següents, per raó del grau de parentiu entre l'adquirent i el causant:
a) Grup I (adquisicions per descendents menors de vint-i-un anys): 100.000, més 12.000 euros per cada any de menys de vint-i-un que tingui el causahavent, fins a un límit de 196.000 euros.
b) Grup II (adquisicions per descendents de vint-i-un anys o més, cònjuges i ascendents):
Cònjuge: 100.000 euros.
Fill: 100.000 euros.
Resta de descendents: 50.000 euros.
Ascendents: 30.000 euros.
c) Grup III (adquisicions per col·laterals de segon i tercer grau i per ascendents i descendents per afinitat): 8.000 euros.
d) Grup IV (adquisicions per col·laterals de quart grau o de graus més distants i per estranys): no s'aplica cap reducció per raó de parentiu.»
A més a més, en les adquisicions per causa de mort per persones del grup II de setanta-cinc anys o més s'aplica una reducció de 275.000 euros».

6.- DISCAPACITAT (es manté després de la LLEI 2/2014, del 27 de gener):

Segons l'article 3 de la Llei 19/2010, de 7 de juny:

«Juntament amb les reduccions que puguin correspondre en funció del grau de parentiu entre l'adquirent i el causant, en les adquisicions per causa de mort per persones amb disminució física, psíquica o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR