DECRET 147/2009, de 22 de setembre, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor29 de Septiembre de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

DECRET

147/2009, de 22 de setembre, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya.

Preàmbul

El Llibre blanc de les energies renovables a la Unió Europea (1997), va fixar com a objectiu que l'any 2010 el 12% del consum d'energia primària a la Unió Europea sigui d'origen renovable. La Directiva 2001/77/CE, relativa a la promoció d'electricitat a partir de fonts d'energies renovables al mercat interior de l'electricitat estableix un objectiu per a l'any 2010 del 22,1% de l'electricitat bruta d'origen renovable per al conjunt de la Unió Europea i pel cas concret de l'Estat espanyol l'objectiu és del 29,4%.

Mitjançant la Llei 54/1997, de 27 de novembre, del sector elèctric, es va regular la producció d'energia elèctrica en règim especial, que inclou les instal·lacions de producció a partir de l'aprofitament de fonts renovables. Aquesta Llei ha estat objecte de diversos desenvolupaments reglamentaris que han regulat els aspectes tècnics i econòmics d'aquest tipus d'instal·lacions.

A Catalunya, l'aprovació del Decret 174/2002, d'11 de juny, regulador de la implantació de l'energia eòlica a Catalunya, va suposar un pas endavant en l'intent d'harmonitzar i integrar els diversos procediments administratius aplicables a la implantació de parcs eòlics i va comportar l'aprovació del Mapa d'implantació de l'energia eòlica amb caràcter de Pla territorial sectorial, el qual zonifica el territori de Catalunya segons la seva idoneïtat o no, des del punt de vista ambiental, per instal·lar-hi parcs eòlics.

L'aprovació del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015, ha fixat els objectius en l'àmbit de l'energia eòlica establint-se un objectiu de 3.500 MW a assolir a l'any 2015. Per tal de poder avançar en l'assoliment d'aquests objectius, resulta necessari planificar el desenvolupament eòlic tenint en compte el recurs existent, la capacitat d'evacuació de la xarxa elèctrica, l'impacte ambiental i paisatgístic i el consens amb el territori. Aquesta necessitat de planificació comporta que s'hagin de definir unes Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) i, una vegada definides, s'iniciï un procediment de concurrència competitiva per a l'adjudicació administrativa d'instal·lació de parc eòlic, amb l'objectiu de seleccionar aquells projectes d'instal·lació que s'ajustin millor als criteris fixats.

Tenint en compte que les previsions del Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya, aprovat pel Decret 174/2002, d'11 de juny, regulador de la implantació de l'energia eòlica a Catalunya, tenen plena validesa en el moment actual, i que amb l'establiment de directrius per a les infraestructures energètiques aprovades pel Govern mitjançant l'Acord 112/2006, de 5 de setembre, pel qual es designen zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i s'aprova la proposta de llocs d'importància comunitària (LIC), es valida la planificació de la implantació de l'energia eòlica del Govern de la Generalitat, aquest instrument s'ha de considerar vigent, en tant no es procedeixi a la seva revisió.

Per altra banda, en data 17 de juliol de 2007, el Govern de la Generalitat va aprovar un conjunt de mesures encaminades a facilitar els tràmits a l'activitat econòmica i empresarial i la simplificació de les seves relacions amb l'Administració.

Entre aquestes mesures s'inclou la d'unificar l'actuació administrativa en un procediment únic per a la implementació de les energies renovables, que consisteix en establir i definir un procediment i un termini per elaborar els informes, l'avaluació d'impacte ambiental i d'altres intervencions preceptives en la tramitació dels projectes per a la implementació d'energies renovables.

Per tant, i d'acord amb la previsió de la disposició addicional vuitena apartat 1 de la Llei 6/2009, del 28 d'abril, d'avaluació ambiental de plans i programes, resulta necessari harmonitzar d'una manera clara les diferents normatives energètica, mediambiental i urbanística que afecten la implantació dels parcs eòlics a fi i efecte d'agilitzar la tramitació administrativa, tot garantint l'equilibri entre la correcta protecció del medi i l'impuls de l'energia eòlica com a font renovable.

Per altra banda, els darrers anys estem assistint a una millora en les tecnologies de producció d'energies renovables i a un augment en el percentatge de producció d'aquests tipus d'energies. Entre les tecnologies aplicades a la producció d'energies renovables hi figuren els sistemes de captació i aprofitament de l'energia solar.

L'aprofitament de l'energia solar contribueix a disminuir la dependència energètica de Catalunya i l'impacte derivat de la utilització dels sistemes basats en l'aprofitament de les energies fòssils. Es tracta, per tant, d'una dinàmica desitjable i positiva que el Govern, a través del Pla d'Energia de Catalunya es proposa de potenciar i impulsar. Aquest avenç planteja la necessitat d'ordenar la implantació de les instal·lacions destinades a la producció d'energia solar, tant pel que fa a la seva tramitació administrativa, com pel que fa al seu encaix territorial.

Pel que fa als requisits administratius, l'aprovació del Reial decret 661/2007, de 25 de maig, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica en règim especial, va modificar el règim econòmic i jurídic d'aquest tipus d'instal·lacions la qual cosa fa necessari definir el procediment administratiu aplicable per a la seva autorització. Així mateix, amb l'objectiu de planificar la producció d'aquest tipus d'energia, el Reial decret llei 6/2009, de 30 d'abril, pel qual s'adopten determinades mesures en el sector energètic i s'aprova el bo social, ha establert l'obligació d'inscripció de les instal·lacions al Registre de preasignació de retribució.

Aquest Decret conté els preceptes que determinen aquest procediment administratiu a Catalunya, amb la finalitat d'assegurar la funcionalitat del procés, la simplificació dels tràmits i la seguretat jurídica dels privats.

Pel que fa a l'encaix territorial, el Decret estableix, en conformitat amb la normativa ambiental, urbanística i paisatgística, les condicions per la correcta implantació de les instal·lacions, tot respectant les previsions del Mapa d'implantació ambiental de l'energia eòlica a Catalunya.

D'acord amb l'Estatut d'Autonomia, la Generalitat de Catalunya té atribuïdes competències compartides en matèria d'energia, que inclou l'autorització de les instal·lacions de producció ubicades a Catalunya, així com el foment i la gestió de les energies renovables (article 133), competències compartides en matèria de medi ambient i espais naturals (article 144) i competències exclusives en matèria d'ordenació del territori, paisatge i urbanisme (article 149).

En aquest marc, i tenint en compte que no convé demorar l'aplicació del termini establert a aquest Decret per iniciar la publicació de les ordres d'aprovació de les bases i la convocatòria dels concursos per a la implantació de parcs eòlics a les Zones de Desenvolupament Prioritari, s'ha previst que l'entrada en vigor d'aquest Decret es produeixi l'endemà de la seva publicació.

En virtut del que s'ha exposat, vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers del Departament d'Economia i Finances, del Departament de Medi Ambient i Habitatge i del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte:

  1. establir els requisits per a la instal·lació de parcs eòlics i definir els criteris energètics, ambientals, urbanístics i paisatgístics que han de regir en la instal·lació dels parcs eòlics.

  2. regular la implantació d'instal·lacions de sistemes de captació d'energia solar fotovoltaica instal·lades directament sobre el terreny, per tal de facilitar la seva implantació, avançar cap els objectius establerts en el Pla d'Energia de Catalunya 2006-2015 i assegurar la seva correcta ubicació en el territori.

  3. definir els procediments administratius d'autorització d'instal·lació i d'execució dels parcs eòlics i de les instal·lacions fotovoltaiques, integrant els diversos tràmits previstos a la normativa aplicable.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Aquest Decret és d'aplicació a les següents instal·lacions:

  1. instal·lacions de producció d'electricitat a partir de l'energia eòlica d'una potència instal·lada igual o inferior a 50 MW per a les instal·lacions que s'acullin al règim especial, i sense limitació de potència per a les de règim ordinari.

  2. instal·lacions de sistemes de captació d'energia solar fotovoltaica amb una potència superior a 100 kW amb connexió a la xarxa elèctrica instal·lades directament sobre el terreny amb l'única finalitat de generar energia elèctrica.

2.2 Resten fora de l'àmbit d'aplicació les instal·lacions fotovoltaiques de potència inferior o igual a 100 kW, les quals han de seguir el procediment administratiu regulat pel Decret 352/2001, de 18 de desembre, sobre procediment administratiu aplicable a les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica connectades a la xarxa elèctrica i els procediments administratius que corresponguin d'acord amb la legislació urbanística i la legislació ambiental.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquest Decret, s'entén per:

  1. Parc eòlic: instal·lació de producció d'electricitat a partir de l'energia eòlica, constituïda per més de 5 aerogeneradors o una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR