Comentarios a las resoluciones del Presidente del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya en materia de Dret Cátala

AutorLluísjou Mirabent
Páginas228-238

QUATRE QUESTIONS PREVIES

Comentar els Autes del President del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya que resolen recursos guber-natius en materia de qualiricacions dels registradors de la Propietat exigeix fer quatre reflexions prévies que ja han estat clarament formulades, en part, per Joan Verger Garau en el seu treball En torno a una estructura constitucional y estatutaria de los recursos contra la calificación de los Registradores de la Propiedad y Mercantiles (Revista Crítica de Derecho Inmobiliario, Enero-Febrero 1993, núm. 614). Aqüestes reflexions son les següents:

  1. Els autes segueixen sense ser publicáis oficialment. Per tant només en tenim coneixement a través del propi Tribunal Superior de Justicia que, a petició del Degá, en tramet copia al Col legi, i pel Butlletí del Centre d'Estudis Hipotécaos de Catalunya que amb tanta dedicació dirigeix (i sovint practicament escriu) el company registrador Francisco Javier Gómez Gálligo.

    Es fa absolutament imprescindible, a parer meu, que els autes esmentats (els que tanquen via gubernativa) siguin publicáis en el DOGC per al general coneixement.

  2. Els autes son resolts amb una gran gasiveria en Pexposició de fets i moltes vegades fins i tot de fonaments de dret, cosa que impedeix la comprensió clara de la qüestió plantejada, de les argumentacions jurídiques de les parts i dels fonaments del President.

    A parer meu és important que quan es tracta d'Autes que tanquen via gubernativa siguin mes extensament raonats que els altres.

  3. Inexistencia d'una sola instancia en recursos fonamentats en matéries de dret civil cátala produeix una certa discriminació respecte dels altres recursos.

    Personalment estimo que aquests recursos haurien de tenir una primera instancias davant del Departament de Justicia de la Generalitat o qualsevol altre órgan de l´administració.

  4. Finalment és freqüent que, malgrat que els recursos plantej ats ho siguin sobre matéries regulades del dret cátala, el President doni a les parts la possibilitat de recorrer davant la Dirección General, cosa que impedeix la formació d'una auténtica doctrina catalana en materia civil hipotecaria. Quan malgrat tractarse de qüestions de dret civil cátala el President dona via al recurs, LA NOTARÍA s'absté de comentarlos a Pespera de la Resolució de la Direcció General.

    ELS RECURSOS "MIXTOS"

    La darrera qüestió m'interessa avui especialment. En els darrers mesos el President del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha resolt diversos recursos gubernatius contra qualificacions de registradors de la propietat en materia de dret cátala. Malgrat aixó, en molts d'ells es segueix prevenint les parts que "poden interposar recurs d'apeHació davant de la Direcció General dels Registres i del Notariat".

    Posaré només uns exemples:

    1. Aute 39 (9 d'octubre), en un recurs fonamentat en la legislado municipal de Catalunya (Llei 8/1987, de 15 d'abril i Decret 336/1988, de 17 d'octubre).

    2. Aute 41 (10 d'octubre), sobre vendes amb pacte de sobrevivencia.

    3. Aute 43 (30 d'octubre), sobre acreditado de vigencia de censos.

    4. Aute 44 (30 d'octubre), sobre el mateix tema.

    5. Aute 45 (3 de novembre), sobre facultats del marmessor, entrega de llegats, dret de transmissió, interpretado de clausules testamentáries i quarta falcídia.

    És probable que en tots els recursos esmentats pugui haverni alguna al legació o referencia a qüestions de dret registral (persones que han d'intervenir en una subsanació d'escriptura, documentació acreditativa de determináis fets, temes de tráete successiu, etc). Aixó justificaría, aparentment, el recurs a la Direcció General.

    Pero cal tenir en compte que l´article 20 de PEstatut d'Autonomia de Catalunya estableix que la competencia dels órgans jurisdicionals a Catalunya s'estén, en Pordre civil, a totes les instáncies i graus, inclosos els recursos de cassació i revisió en les máteries de Dret Civil Cátala i als recursos sobre qualifícació de documents referents al dret cátala que hauran de tenir accés al Registre de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR