Presentació

AutorJosep María Blanch i Ribas
Páginas7-10

En aquesta obra estudiarem els marcs de referència teòrics i temàtics que ens han de facilitar un coneixement interdisciplinari del treball i de les relacions laborals. Desenvoluparem la nostra tasca partint d'una sèrie de premisses i d'acord amb uns criteris, que especifiquem a continuació.

El que és real i la seva gènesi

Des que els éssers humans habitem aquest (nostre) planeta, l'aire, l'aigua, el foc, la terra, el clima o l'univers no han canviat substancialment la seva entitat física. Tanmateix, des del paleolític, passant pels presocràtics, fins a la postmodernitat, no s'han deixat de succeir les més diverses i pintoresques visions i narracions sobre la seva naturalesa i les seves funcions respectives. Pel que fa a la vida laboral i a les experiències i relacions socials que comporta, no solament s'han succeït al llarg del temps els discursos, valors i normes sobre aquesta, sinó que, a més, les modalitats i les condicions del treball, la seva divisió i la seva organització, els seus escenaris i els seus protagonistes, i també les seves formes d'articulació amb la vida social i cultural, amb la política, la moral, la religió i la vida quotidiana de les persones i dels pobles, estan sotmesos a una metamorfosi incessant.

Per tot això, no comprendríem bé la naturalesa, les funcions ni el significat del treball i de les relacions laborals si ens centréssim en l'anàlisi d'una foto fixa de les seves manifestacions contemporànies. A més, aquest procediment ens induiria a considerar realitats gairebé naturals el que una pel·lícula de la seva emergència i desenvolupament ens presenta en el seu esdevenir històric, sociocultural i, per tant, canviant, segons els contextos i situacions. Aquest enfocament sociohistòric serà una característica dominant en el nostre estudi. En aquesta obra analitzarem el present del treball i de les relacions laborals considerant les seves arrels pretèrites, com a herència i cristal·lització provisional d'un procés en canvi permanent. Només sobre aquesta base, estarem en condicions d'estudiar, posteriorment, el present atenent els futurs possibles; és a dir, les oportunitats i amenaces, dilemes i desafiaments, que bateguen en l'avenir de les relacions de treball.

L'objectiu i el subjectiu

El món del treball presenta una doble faceta: d'una banda, inclou una complexa síntesi de fenòmens i processos diversos i heterogenis (econòmics, tecnològics, socials, jurídics, polítics, culturals, psicològics, històrics, etc.), que configuren la cara més objectivable i directament visible de la realitat laboral. De l'altra, té una lògica interna -estructurada a partir de sistemes de representacions, significats, valors, normes, motius i fins i tot emocions- que dóna cohesió i sentit a l'expe-Page 8riència laboral, en tant que realitat socialment consensuada i compartida, creguda i explicada. És la cara més oculta i invisible, però no per això menys real, del treball i de les relacions laborals.

Totes dues vessants s'impliquen recíprocament i no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR