ORDRE AAR/152/2008, de 14 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs per a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions fructícoles de pomera i perera de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2008, amb caràcter de pla pilot.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/152/2008, de 14 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs per a la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions fructícoles de pomera i perera de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2008, amb caràcter de pla pilot.

L'estabilitat en la producció agrària és un factor primordial per al manteniment de les rendes de les persones productores i la continuïtat de la confiança dels sectors comercialitzador i consumidor en els productes.

El sector fructícola és un dels que més necessiten aquesta estabilitat, la qual resulta estratègica per a les associacions de productors agraris que volen garantir la continuïtat de subministrament als mercats de destinació.

Cal assegurar l'estabilitat de la producció amb sistemes viables que la garanteixin i, en aquest sentit, les xarxes de protecció contra la pedregada són les estructures passives més efectives en la prevenció de la pèrdua de la producció fructícola com a conseqüència dels danys causats a les explotacions afectades, en comparació amb d'altres instruments de defensa passius, com les assegurances, les reserves empresarials o les indemnitzacions de les administracions pels estralls causats per aquest fenomen meteorològic.

L'estalvi econòmic que representa una implantació generalitzada d'aquestes xarxes, tant per a les administracions com per als productors mateixos, és un dels factors clau que ha portat el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a fomentar la implantació d'aquestes estructures a les explotacions fructícoles de Catalunya.

Així doncs, amb la voluntat que aquest projecte sigui una realitat a totes les explotacions fructícoles de Catalunya situades en zones de risc elevat de pedregada, el DAR ha dissenyat un pla d'implantació d'aquestes xarxes de protecció amb una durada de cinc anys, aplicable progressivament a les zones de major a menor risc de pedregada, factor que està tipificat pels anys d'experiència que sobre aquesta qüestió ha acumulat l'àmbit de les assegurances agràries.

Aquest pla podrà tenir un abast superior a les 14.000 hectàrees de superfície fructícola que sumat al del cost que representa la implantació de les xarxes en una hectàrea de superfície, fa que en resulti un cost global molt difícil d'assumir per l'Administració. Per aquest motiu, el DAR ha previst que s'executi en una primera convocatòria amb caràcter de pla pilot, i en aquest sentit s'han seleccionat les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès.

L'aplicació del pla es durà a terme mitjançant la concessió de préstecs en els quals la persona beneficiària no ha d'assumir la part corresponent als interessos.

Aquesta línia de préstec té naturalesa d'ajut d'estat, d'acord amb les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01) (DOUE núm. 319, de 27.12.2006).

Així mateix, es pretén que la finalitat dels préstecs tingui caràcter d'inversió per a les explotacions considerades petites i mitjanes empreses, d'acord amb el que preveu la Recomanació de la Comissió, de 6 de maig de 2003, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses (2003/361/CE) (DOUE núm. 124, de 20.5.2003), amb el benentès que aquestes compleixin els objectius de les inversions previstes a l'article 4.3 del Reglament (CE) núm. 1857/2006 de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció dels productes agrícoles i pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001 (DOUE núm. 358, de 16.12.2006) i d'acord amb les despeses subvencionables establertes a l'article 4.4 de la mateixa norma.

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de la línia de préstecs destinats al foment de la implantació de xarxes protectores contra les pedregades en explotacions fructícoles de pera i/o poma de les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès per a l'any 2008, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta disposició.

Aquesta línia de préstec té el caràcter de pla pilot.

Article 2

2.1 Convocar una línia de préstecs d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini per a la presentació de les sol·licituds serà de dos mesos comptat des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 El finançament dels préstecs que s'estableixen en aquesta Ordre anirà a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/8300002/6120 dels pressupostos del DAR per a l'any 2008, per un import màxim de 10.050.000 euros.

2.4 L'òrgan competent per a la instrucció del procediment és el Servei de Producció Agrícola de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia.

2.5 L'òrgan competent per dictar la resolució corresponent serà el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia.

2.6 Es crea, en les condicions establertes a l'apartat 7.3 de les bases reguladores d'aquesta Ordre, una Comissió de valoració de les sol·licituds presentades que estarà constituïda pel subdirector o la subdirectora general d'Agricultura, el subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o la subdirectora general d'Innovació Rural, el cap o la cap del Servei de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR