DECRET 59/1987, de 29 de gener, pel qual es declara Parc Natural la Muntanya de Montserrat. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 813, p. 948, de 9.3.1987).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correcions d'errada publicades en el DOGC.

La Muntanya de Montserrat constitueix una unitat geogràfica perfectament individualitzada i homogènia quant a les seves característiques geològiques i geomorfològigues que determina una unitat ecològica d'especial significació i singularitat en el conjunt del medi natural de Catalunya.

Els singulars aspectes naturals, històrics i culturals del massís i la conveniència de la seva conservació han estat prou destacats, tant per entitats públiques com privades, des de fa molts anys. En aquest sentit cal destacar que la Muntanya de Montserrat ha estat dotada de diversos règims jurídics adreçats a la protecció dels seus valors. Així, el Decret-llei de 16 d'octubre de 1950 creà el Patronat de la Muntanya de Montserrat i el Decret 1225/1975, de 24 d'abril, declarà com a paratge pintoresc la Muntanya i el seu entorn. Posteriorment, la Generalitat ha dictat, amb idèntics objectius, diverses disposicions entre les quals cal destacar el Decret 319/1983, de 21 de juliol, sobre l'adscripció al Departament de la Presidència del Patronat de la Muntanya de Montserrat, i la Resolució de 10 de febrer de 1984 de declaració de la Zona de Caça controlada de Montserrat, per a la protecció de la fauna i la regulació dels aprofitaments cinegètics del massís.

L'àrea del massís de Montserrat representa un dels espais naturals més significatius i representatius de l'àrea propera a la zona més poblada de Catalunya; això, unit als seus importants aspectes culturals, històrics i turístics, fa que la Muntanya es vegi afectada d'una forta pressió humana en les formes d'urbanitzacions, instal·lacions turístiques, activitats cinegètiques i trànsit humà arreu del massís. A més, malauradament, fets recents han fet palesa la necessitat de reforçar encara més la protecció d'aquesta àrea, elaborant una normativa adient que pugui compaginar les activitats humanes amb la protecció del seu medi natural.

Cal recordar la presència d'espècies endèmiques com la corona de reina (Saxifraga callosa ssp. catalaunica), la cargola (Erodium rupestre), la gramínia (Sesleira caerulea var. Elegantissima), etc. i dels boscos d'alzines i caducifolis amb espècies tan singulars com el tell (Tilia platyphyllos) i d'altres caducifolis, o les protegides grèvol (Ilex aquifolium) i teix (Taxus baccata).

La Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, contempla un conjunt molt diversificat de mesures per a la protecció dels espais naturals, entre les quals, ateses les característiques concretes de la Muntanya de Montserrat, s'ha estimat com a especialment adequada la figura del Parc Natural.

Atès el que disposa l'article 25 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals;

Consultat el Patronat de la Muntanya de Montserrat, requerits els informes preceptius necessaris i efectuats els tràmits d'audiència legalment establerts;

A proposta dels Consellers de Política Territorial i Obres Públiques i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

1.1 D'acord amb el que estableix la Llei 12/1985 de 13 de juny, d'espais naturals, es declara Parc Natural la Muntanya de Montserrat, per tal de protegir la singularitat del seu relleu i de preservar-ne els valors naturals -geològics, de vegetació, fauna i paisatge- que es contenen en el seu territori, així com per mantenir l'estructura funcional dels ecosistemes de l'àrea i restaurar-los quan hagin sofert degradacions. Aquesta declaració pretén també la salvaguarda dels valors històrics, arqueològics, monumentals i artístics que atresora Montserrat, sens perjudici de facilitar-ne els usos tradicionals i el gaudiment públic de forma ordenada, per tal de fer-los compatibles amb les finalitats primordials de la declaració. 1.2 Així mateix, dins del Parc Natural es declara una zona de Reserva Natural Parcial amb la finalitat de protegir d'una manera absoluta les formacions geològiques i geomorfològiques i de preservar estrictament la riquesa de flora i fauna. 1.3 A més, hi haurà una zona de protecció de l'entorn del Parc Natural regulada pel Pla especial de protecció.

Article 2

2.1 El Parc Natural i la Reserva Natural Parcial de la Muntanya de Montserrat comprenen territoris dels municipis del Bruc a la comarca d'Anoia, Marganell i Monistrol de Montserrat a la comarca del Bages, i Collbató a la comarca del Baix Llobregat. 2.2 Els límits geogràfics i la superfície del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat s'especifiquen a l'Annex 1...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR