Decret 65/2007, de 25 de maig, de constitució, organització i funcionament de l'Organisme Pagador de les despeses del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), a la comunitat autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Agricultura i Pesca
Rango de LeyDecret

Decret 65/2007, de 25 de maig, de constitució, organització i funcionament de l'Organisme Pagador de les despeses del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), a la comunitat autònoma de les Illes Balears L'apartat desè de l'article 30 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears atribueix en exclusiva a aquesta comunitat autònoma la competència en matèria d'agricultura i ramaderia d'acord amb l'ordenació general de l'economia i l'apartat vint-i-dosè del mateix article li atribueix la competència exclusiva en matèria de pesca en aigües interiors, cria i recollida de marisc i aqüicultura.

La disposició addicional vuitena de la Llei 8/2004, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, va autoritzar la creació d'una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, que té com a objecte principal l'execució de la política de la Conselleria d'Agricultura i Pesca referent a l'aplicació de les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les derivades de la Política Agrícola Comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajudes previstes per la normativa de la Unió Europea.

Mitjançant el Decret 64/2005, de 10 de juny, es va crear el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), amb l'objecte, a més del que ja s'ha indicat anteriorment, de constituir-se com a organisme pagador de les ajudes derivades de la Política Agrícola Comuna, de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajuda considerats per la normativa de la Unió Europea, tot això en els termes i amb les condicions que preveu aquesta normativa, així com l'estatal i l'autonòmica.

Mitjançant el Decret 121/2005, de 25 de novembre, de constitució, organització i funcionament del FOGAIBA com a organisme pagador de les despeses corresponents a la Secció Garantia del Fons Europeu de Garantia Agrícola i en desenvolupament i aplicació del Reglament (CE) núm. 1258/1999, del Consell, de 17 de maig, sobre el finançament de la Política Agrícola Comuna, es va regular l'organisme pagador de les ajudes de la Secció Garantia del Fons Europeu d'Orientació i Garantia Agrícola (FEOGA-Garantia) a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El Reglament (CE) núm. 1290/2005, del Consell, de 21 de juny, sobre el finançament de la Política Agrícola Comuna, suposa la desaparició de l'actual Fons Europeu d'Orientació i Garantia Agrària (FEOGA) i la creació de dos nous fons europeus agrícoles, el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), per a finançar les mesures de mercat i altres mesures, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), destinat a finançar els programes de desenvolupament rural.

El Reglament (CE) núm. 885/2006, de la Comissió, de 21 de juny, estableix les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) núm. 1290/2005, del Consell, pel que fa a l'autorització dels organismes pagadors i altres òrgans i a la liquidació de comptes del FEAGA i del FEADER.

Amb l'entrada en vigor dels nous fons en substitució del FEOGAGarantia, i en desenvolupament i aplicació del Reglament (CE) núm.

1290/2005, del Consell, de 21 de juny, i del Reglament (CE) núm. 885/2006, de la Comissió, de 21 de juny, resulta necessari designar i autoritzar el nou organisme pagador que a la comunitat autònoma de les Illes Balears assumeix les funcions de gestió dels pagaments imputables als fons FEAGA i FEADER.

El Reial decret 521/2006, de 28 d'abril, pel qual s'estableix el règim dels organismes pagadors i de coordinació dels fons europeus agrícoles, estableix en el seu article primer que el règim dels organismes pagadors i de coordinació dels fons europeus agrícoles, Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), serà el que estableix el Reial decret 327/2003, de 14 de març, pel qual es regula el règim dels organismes pagadors i de coordinació amb el FEOGA-Garantia. Igualment, disposa en el seu article 2 que a cada comunitat autònoma existirà un sol organisme pagador per a la gestió dels pagaments dimanants del FEAGA i del FEADER, organisme que haurà d'estar autoritzat abans de declarar qualsevol despesa amb càrrec als fons europeus agrícoles.

L'empresa Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) compleix amb els criteris d'autorització establerts en el Reglament (CE) núm. 1290/2005, del Consell, i en el Reglament (CE) núm. 885/2006, de la Comissió, per actuar com a organisme pagador de les ajudes finançades amb càrrec al FEAGA i al FEADER en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears. En aquest sentit, l'estructura organitzativa del FOGAIBA assegura la separació de les tres funcions d'autorització i control, execució i comptabilitat dels pagaments en unitats administratives separades i garanteix la dotació en personal i mitjans per a la correcta realització d'aquestes funcions. Així mateix, l'estructura del FOGAIBA estableix un servei de control intern, a través d'una àrea independent de la resta i els seus òrgans, el qual verificarà si els procediments adoptats pel FOGAIBA són adequats i asseguren la conformitat amb els reglaments comunitaris, així com que la comptabilitat és precisa, completa i realitzada a temps, informant directament els òrgans de direcció d'aquesta empresa.

Finalment, l'article 81 a) de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, determina que correspon al Consell de Govern l'autorització dels convenis i acords prevists en els apartats 1 i 2 de l'article 80 d'aquesta Llei, amb independència de la seva quantia, així com dels instruments de col·laboració i cooperació prevists a l'apartat tercer de l'article 80 esmentat Tenint en compte raons d'eficàcia administrativa, resulta convenient delegar al president del FOGAIBA la competència per autoritzar els convenis de col·laboració i els acords de cooperació amb l'Estat, amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR