ORDRE TSF/251/2016, de 19 de setembre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la concessió de l'ajut econòmic sotmès al nivell d'ingressos de la unitat familiar per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

L'article 16 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, recull expressament el dret de totes les persones a rebre ajuts públics per atendre les càrregues familiars d'acord amb els requisits que s'estableixin, alhora que l'article 40 preveu com a principi rector el mandat als poders públics de promoure mesures econòmiques i normatives de suport a les famílies. Així mateix, l'article 166.4 de l'Estatut determina la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de promoció de les famílies i de la infància.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant el Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, exerceix les atribucions en l'àmbit de les famílies, tasca que duu a terme a través de la Direcció General de Famílies, d'acord amb el Decret 289/2016, de 30 d'agost, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, regula els ajuts econòmics destinats a donar suport a les famílies per millorar el benestar, la qualitat de vida i la protecció dels seus membres. Igualment, entre les seves disposicions, l'article 3 estableix que les disposicions d'aquesta Llei també són aplicables a l'acolliment i a les altres situacions jurídiques a les quals les lleis atribueixin o reconeguin els mateixos efectes jurídics que a la família, i la disposició addicional 3 preveu que en el desplegament reglamentari es tingui en compte la problemàtica específica de les famílies monoparentals i la de les famílies nombroses. Finalment, la disposició addicional 4, relativa a la perspectiva de gènere, s'ha d'introduir en el desplegament reglamentari de la Llei.

La protecció econòmica familiar es configura com un element per fer front a les noves necessitats que comporta l'arribada d'un fill o filla per a la família, com també per ajudar a conciliar la vida familiar i laboral. Per aquest motiu, i tenint en compte la situació socioeconòmica actual de Catalunya, l'ajut que regula aquesta Ordre té l'objectiu d'afavorir les famílies amb més dificultats econòmiques per tal de prevenir possibles situacions de vulnerabilitat.

La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, regula i garanteix la transparència de l'activitat pública i el dret d'accés de les persones a la informació i la documentació públiques.

Vist el que s'ha exposat anteriorment, i d'acord amb l'àmbit objectiu d'aplicació del règim jurídic de les subvencions, són aplicables a aquests ajuts el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

En ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases per a la concessió de l'ajut per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment, d'acord amb els terminis que regula a la convocatòria corresponent.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre BSF/289/2015, de 16 de setembre, per la qual s'aproven les bases per a la concessió de l'ajut econòmic, sotmès al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a famílies en què hagi tingut lloc un naixement, adopció, tutela o acolliment, i s'obre la convocatòria per als períodes compresos entre l'1 de juliol i el 31 de desembre de 2015 i l'1 de gener i el 30 de juny de 2016.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 19 de setembre de 2016

Dolors Bassa i Coll

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex

–1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és atorgar l'ajut econòmic pel naixement, adopció, tutela o acolliment a famílies que no superin un determinat nivell d'ingressos, per tal de donar suport econòmic a les famílies esmentades per raó de l'atenció que aquestes hi dediquen i per tal de prevenir situacions de vulnerabilitat.

–2 Persones beneficiàries

2.1 Són beneficiàries d'aquests ajuts les famílies que tinguin un o més infants nascuts, adoptats, tutelats o acollits en els terminis que indica la convocatòria corresponent, sempre que les unitats familiars no superin uns ingressos límit que determina la convocatòria corresponent.

2.2 En els supòsits d'adopció, tutela o acolliment, es té en compte la data de l'acta notarial, la sentència o la resolució administrativa de l'adopció, la tutela o l'acolliment.

2.3 En cas que la convocatòria requereixi un abast superior al de l'exercici pressupostari i tingui caràcter pluriennal, queda condicionada a l'aprovació per part del Govern de la Generalitat de la despesa pluriennal corresponent.

–3 Conceptes

Als efectes d'aquesta Ordre:

3.1 S'entén per família nombrosa la que té reconeguda aquesta condició d'acord amb la legislació específica aplicable. Perquè la unitat familiar es valori com a família nombrosa, s'ha de disposar del títol corresponent vigent en el moment de presentar la sol·licitud.

3.2 S'entén per família monoparental la que té reconeguda aquesta condició d'acord amb la legislació específica aplicable. Perquè la unitat familiar es valori com a família monoparental, s'ha de disposar del títol corresponent vigent en el moment de presentar la sol·licitud.

3.3 L'acolliment ha de ser preadoptiu o simple en família extensa o aliena. Una adopció precedida d'un acolliment que hagi donat lloc a ser persona beneficiària d'aquest ajut no pot donar lloc a rebre'l novament.

3.4 En els casos d'infants acollits fora del territori de Catalunya, la figura de l'acolliment permanent s'equipara amb la figura de l'acolliment preadoptiu.

–4 Compatibilitat

L'ajut econòmic per naixement, adopció, tutela o acolliment sotmès al nivell d'ingressos de la unitat familiar que preveu aquesta Ordre és compatible amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR