ORDRE BSF/12/2014, de 23 de gener, del Cens d'entitats juvenils.

Fecha de Entrada en Vigor28 de Febrero de 2014
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

L’Ordre de 31 d’octubre de 1985 va crear el Cens general d’associacions juvenils i entitats de serveis a la joventut de Catalunya, atesa la necessitat de l’Administració de la Generalitat de disposar d’una eina que permetés tenir un coneixement real i permanent de les entitats juvenils catalanes i del món associatiu juvenil català en general, i que, així mateix, li permetés un control millor en la gestió dels ajuts públics a aquestes entitats. Aquesta Ordre va ser modificada per l’Ordre de 7 de novembre de 1994, moment a partir del qual va passar a denominar-se Cens general de la Secretaria General de Joventut. Posteriorment, que aquest Cens sigui necessari ho avala la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut, amb la nova denominació de Cens d’entitats juvenils, introduïda per la Llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa. Així, l’article 41 d’aquesta Llei estableix que el funcionament del Cens d’entitats juvenils i les formes d’accés, d’inscripció i de cancel·lació s’han de regular mitjançant ordre, i l’article 9.f’) de la mateixa Llei disposa que correspon al departament competent en matèria de joventut ordenar, inscriure i gestionar el Cens d’entitats juvenils.

Com a conseqüència de l’experiència assolida des de l’aprovació de l’Ordre de 31 d’octubre de 1985, posteriorment modificada per l’Ordre de 7 de novembre de 1994, s’ha detectat la conveniència d’ampliar les tipologies d’entitats que es poden inscriure en el Cens i de definir més acuradament les condicions d’inscripció, així com els drets i els deures que adquireixen les entitats en inscriure’s d’adaptar el procediment de sol·licitud a les noves tecnologies i de clarificar els supòsits de suspensió temporal i de cancel·lació de la inscripció, així com la publicitat i la cessió de dades d’entitats censades.

La disposició transitòria cinquena de la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut, preveu que el Govern adapti l’Ordre del Cens d’entitats juvenils de la Direcció General de Joventut a les disposicions de la Llei esmentada en el termini de dos anys des de la seva entrada en vigor.

D’acord amb el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, correspon al Departament de Benestar Social i Família l’exercici de les atribucions en l’àmbit de la política de joventut;

D’acord amb el Decret 332/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Benestar Social i Família, correspon a la Direcció General de Joventut l’elaboració i la proposta de les directrius sobre política juvenil de la Generalitat de Catalunya;

Atès l’informe favorable emès per la Comissió de Govern Local;

Per tot això, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i en ús de les facultats que m’atorga l’article 39.3 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte regular el funcionament del Cens d’entitats juvenils, així com les seves formes d’accés, d’inscripció i de cancel·lació de la inscripció.

Article 2

Adscripció i naturalesa del Cens d’entitats juvenils

2.1 El Cens d’entitats juvenils està adscrit al departament competent en matèria de joventut.

2.2 La inscripció en el Cens d’entitats juvenils no té funcions constitutives.

2.3 L’òrgan competent en matèria de joventut s’ha de coordinar amb la resta d’administracions públiques, i també amb l’òrgan de l’Administració de la Generalitat encarregat de gestionar el Registre general d’associacions, per garantir l’actualització de les dades del Cens d’entitats juvenils.

Article 3

Efectes de la inscripció

3.1 A les entitats inscrites en el Cens d’entitats juvenils, se’ls reconeixen els drets que estableix l’article 41.5 de la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut.

3.2 Un cop inscrites les entitats, les seves dades s’han de publicar en el lloc web del departament competent en matèria de joventut i han de ser accessibles, d’acord amb l’article 17 d’aquesta Ordre. Així mateix, han de rebre informació en el marc de les actuacions de difusió promogudes pel departament competent en matèria de joventut.

Article 4

Inscripció en el Cens d’entitats juvenils

4.1 Poden sol·licitar la inscripció en el Cens d’entitats juvenils les tipologies d’entitats juvenils següents:

  1. Les associacions juvenils.

  2. Els consells locals de joventut.

  3. Les seccions juvenils d’altres associacions o entitats.

    4.2 També poden sol·licitar la inscripció en el Cens d’entitats juvenils les entitats prestadores de serveis a la joventut que la normativa vigent reconeix.

    4.3 Una mateixa entitat no pot ser inscrita en el Cens en més d’una tipologia.

    4.4 En tot cas, les entitats que sol·licitin la inscripció en el Cens han d’estar prèviament inscrites en algun dels registres següents:

    Registre general d’associacions o fundacions de la Generalitat de Catalunya.

    Registre general de cooperatives de Catalunya.

    Registre de sindicats de la Generalitat de Catalunya.

    Registre d’entitats religioses del Ministeri de l’Interior.

    Registre de partits polítics del Ministeri de l’Interior.

    Registre d’associacions del Ministeri de l’Interior, en el cas d’entitats d’àmbit estatal.

    4.5 No són objecte d’inscripció en el Cens d’entitats juvenils:

  4. Les entitats amb ànim de lucre.

  5. Les entitats esportives inscrites en el Registre d’entitats esportives del departament competent en matèria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR