ORDEN EMT/198/2024, de 5 de septiembre, por la que se aprueban las bases reguladoras de la convocatoria de ayudas a la línea de financiación para actuaciones de mejora en el ahorro energético de instalaciones y equipos y para proyectos de economía circular de los establecimientos que presten servicios de alojamiento turístico de Cataluña, en el marco del instrumento europeo Next Generation y del Plan de recuperación, transformación y resiliencia del Gobierno de España.

Fecha de disposición05 Septiembre 2024
Fecha de publicación13 Septiembre 2024
ELIeli/es-ct/o/2024/09/05/emt198/dof
EmisorDepartament d'Empresa i Treball

En el marc de l'instrument europeu de recuperació (Next Generation EU), el Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya (d'ara endavant, el Pla de recuperació) preveu inversions, dins el seu component 14 (Pla de modernització i competitivitat del sector turístic), per un import de 220 milions d'euros, per finançar projectes d'eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques (mesura C14.I4, línia d'actuació 2).

L'objectiu 227 del Council Implementing Decision (CID) del Pla de recuperació preveu, entre les mesures específiques per reduir el consum d'energia, la instal·lació de sensors per monitorar i optimitzar el consum, el foment de l'ús de sistemes de gestió energètica (com el sistema de certificació segons l'UNE-EN ISO 50001), l'ús de materials que afavoreixin l'aïllament tèrmic, l'ús de tecnologies més eficients en matèria energètica i els recursos exteriors (com ara ombres o jardins).

D'acord amb això, i dins l'objectiu general de reduir la pressió del turisme sobre el territori i el medi ambient, les mesures proposades van dirigides a incrementar la competitivitat de les nostres empreses turístiques mitjançant la millora de l'estalvi energètic de les instal·lacions i equips, així com actuacions específiques per fomentar l'economia circular en els establiments que presten serveis d'allotjament turístic, per tal de reduir la petjada de carboni i els costos energètics.

L'esmentat objectiu CID 227 preveu que a mitjans de 2025 s'hagin finançat 3.400 projectes amb les dotacions del Pla de recuperació (220 milions), i obre la possibilitat que es puguin fer servir més recursos addicionals del pressupost nacional en forma de préstecs corresponents al Fons Financer de l'Estat per a la Competitivitat Turística (FOCIT), la tresoreria dels quals supera, actualment, els 570 milions d'euros.

Les iniciatives proposades deriven de la Resolució de la Secretaria d'Estat de Turisme de 31 de març de 2022, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, sobre el repartiment territorial del crèdit corresponent al pressupost de 2022, i de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del Pla de recuperació (BOE núm. 83, de 7.4.2022).

Aquestes mesures es van començar a executar a Catalunya amb la Resolució EMT/4139/2022, de 21 de desembre, per la qual es va fer pública la convocatòria anticipada per als anys 2023-2024 d'ajuts a la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques de Catalunya, en el marc de l'instrument europeu Next Generation i del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya (ref. BDNS 666889), convocatòria que encara és vigent.

Per tal de seguir amb els objectius previstos en els esmentats objectius, la Resolució de 5 de gener de 2024 de la Secretaria d'Estat de Turisme publica l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de desembre de 2023, pel qual s'amplia el repartiment territorial de crèdit, amb càrrec al pressupost de 2023, previst a l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, destinat a la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques, per un import total de 119,6 milions d'euros, en el marc del component 14, inversió 4, submesura 2 del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

En aquesta resolució, s'acorda un nou repartiment de crèdit corresponent al pressupost de 2023 per tal d'ampliar el repartiment territorial de crèdit corresponent a la línia de finançament. Així mateix, en relació amb aquesta ampliació del repartiment territorial del crèdit, l'esmentat Acord aprovat en la Resolució de 5 de gener de 2024 amplia la tipologia de projectes subvencionables per facilitar la distribució de fons. Es manté, per tant, el compromís del Govern espanyol amb els objectius generals de sostenibilitat i mitigació dels impactes mediambientals de l'activitat turística.

La nova línia de finançament proposada s'emmarca i és coherent amb els diferents programes d'ajuda per a la rehabilitació energètica als edificis existents, duts a terme des de 2013 pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (programes PAREER de 2013, PAREER-CREIX de 2015, PAREER II de 2017, PREE de 2020 i PREE 5000 de 2021). Concretament, trasllada i executa l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022 abans esmentat (Resolució de 31 de març de 2022, de la Secretaria d'Estat de Turisme), atenent al nou repartiment de crèdit i ampliació d'actuacions subvencionables acordat a l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de desembre de 2023 abans esmentat (Resolució de 5 de gener de 2024, de la Secretaria d'Estat de Turisme); per tant, ens trobem davant una evolució i complementació necessària de la línia d'ajuts per tal d'aprofundir en els objectius marcats.

Els fons estatals per finançar aquesta línia d'ajuts, pel que fa al nou repartiment, estan previstos a la Llei 31/2022, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2023, que preveu la partida de 119,6 milions destinats a les comunitats autònomes per subvencionar projectes d'economia circular (reducció, reutilització i reciclatge de recursos) a empreses a càrrec de la partida 20.50.43ND.759.

Així mateix, també s'incorpora l'import no compromès, és a dir, el pressupost no assignat, els 220 milions previstos en el període 2021-2023 per a subvencions a càrrec del Pla de recuperació. En concret, per a 2022, la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2022, preveia un import de 170 milions en l'aplicació pressupostària 50.43ND.759.

La posada en pràctica d'aquest projecte requereix que les partides anuals de subvencions del Pla de recuperació siguin transferides anualment a les comunitats autònomes, atesa la seva competència exclusiva en matèria de turisme. Per a l'execució del Pla és condició indispensable el lliurament dels fons de l'Estat a les comunitats autònomes que, mitjançant les convocatòries d'ajuts, han de contribuir al compliment de les fites i dels objectius assignats.

Així mateix, les comunitats i les ciutats autònomes han de garantir el seguiment pressupostari correcte dels compromisos i les obligacions reconegudes mitjançant l'establiment de sistemes de gestió comptable independents que permetin una traçabilitat total dels crèdits en tot moment. També s'han de comprometre a complir totes les disposicions que derivin de normes nacionals o de la Unió Europea en l'àmbit d'execució i gestió del Reglament (UE) 2021/241 del Pla de recuperació, i de la normativa aplicable sobre ajuts d'estat, i a facilitar-ne tota la informació que requereixin les autoritats nacionals o comunitàries.

El repartiment territorial del crèdit correspon a l'excedent del pressupost per a aquesta línia de finançament de projectes d'eficiència energètica d'empreses turístiques (c.14.14 línia d'actuació 2) del Pla de recuperació i resiliència (Resolució de 31 de març de 2022, de la Secretaria d'Estat de Turisme i Resolució de 5 de gener de 2024, de la Secretaria d'Estat de Turisme), sumant les transferències corresponents al pressupost del 2022 i el pressupost de 2023 assignades a Catalunya d'un total de 44.837.670,00 euros.

En aquest context, i en aplicació dels acords recollits a la Resolució de 5 de gener de 2024, de la Secretaria d'Estat de Turisme, esdevé necessària una línia de finançament per a actuacions de millora en l'estalvi energètic d'instal·lacions i equips i per a projectes d'economia circular dels establiments que prestin serveis d'allotjament turístic de Catalunya. Aquesta línia complementarà la vigent línia d'ajuts prevista a la Resolució EMT/4139/2022, de 21 de desembre. A aquesta línia de finançament es destinarà l'import destinat a Catalunya en el nou repartiment amb possibilitat d'ampliar la convocatòria amb l'import excedent destinat a la línia regulada a la Resolució EMT/4139/2022, de 21 de desembre, un cop finalitzi la seva vigència.

Concretament, les actuacions que se subvencionen en aquesta nova línia són totalment diferents de les actuacions subvencionables previstes a la Resolució EMT/4139/2022, de 21 de desembre, aprofitant l'habilitació atorgada per la Resolució de 5 de gener de 2024, de la Secretaria d'Estat de Turisme.

Les actuacions subvencionables previstes a la convocatòria de l'ajut publicada mitjançant la Resolució EMT/4139/2022, de 21 de desembre, i les bases aprovades per l'Ordre EMT/254/2022, de 28 de novembre, tenien com a objectiu principal la realització d'actuacions d'eficiència energètica. Les actuacions previstes en aquesta línia d'ajuts tenen com a objectiu principal l'estalvi energètic dels establiments, la millora en la digitalització dels recursos i la implementació de l'economia circular dels establiments. Són, per tant, línies d'ajuts amb actuacions diferents que serveixen objectius complementaris per tal d'aconseguir reduir la pressió del turisme sobre el territori pel que fa al medi ambient, així com avançar cap a la sostenibilitat. És dir, mitjançat aquesta línia donem més alternatives no previstes a les actuacions subvencionables que consten a les bases aprovades per l'Ordre EMT/254/2022, de 28 de novembre, per facilitar la transició dels establiments que presten serveis d'allotjament turístic envers un nou model de turisme més eficient i sostenible.

Concretament, en aquesta línia se subvencionen actuacions per a la millora de l'eficiència energètica en els establiments actuant sobre els electrodomèstics dels establiments, solucions que estalvien el consum elèctric de la xarxa amb actuacions per a la generació d'energia solar fotovoltaica. També es tenen en consideració les solucions que comporten la implantació de sensors i sistemes digitals per a control automàtic d'edificis, i, per acabar, actuacions que fomenten l'estalvi dels residus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR