ORDEN ARP/205/2024, de 30 de septiembre, por la que se aprueban determinadas normas aplicables a la producción agroalimentaria ecológica y a las explotaciones de helicicultura ecológica.

Fecha de disposición30 Septiembre 2024
Fecha de publicación02 Octubre 2024
ELIeli/es-ct/o/2024/09/30/arp205/dof
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

D'acord amb l'article 116.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat, bo i respectant allò que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueixen els articles 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia. Aquesta competència inclou, en qualsevol cas: a) la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari, i b) la regulació i l'execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders.

D'acord amb els articles 113 i 189 de l'Estatut d'autonomia, correspon a la Generalitat el desplegament, l'aplicació i l'execució de la normativa de la Unió Europea quan afecti l'àmbit de les seves competències, en els termes que estableix el títol V.

La producció agroalimentària ecològica és un sistema general de gestió agrícola i producció d'aliments que combina les millors pràctiques ambientals, un elevat nivell de biodiversitat, la preservació de recursos naturals, l'aplicació de normes exigents sobre el benestar animal i una producció conforme a les preferències de determinats consumidors per productes obtinguts a partir de substàncies i processos naturals que contribueixen a la protecció del medi ambient i al desenvolupament rural.

Els objectius i principis generals de la producció agroalimentària ecològica, els principis específics i les normes de producció dels diferents tipus de productes agraris i aliments es contenen al Reglament (UE) 2018/848 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, sobre producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics i pel qual es deroga el Reglament (CE) 834/2007 del Consell, i pels reglaments d'execució o delegats que el desenvolupin. Als efectes d'aquestes normes, cal destacar el Reglament d'execució (UE) 2020/464 de la Comissió, de 26 de març de 2020, pel qual s'estableixen determinades normes de desenvolupament del Reglament (UE) 2018/848 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa als documents necessaris per al reconeixement retroactiu dels períodes de conversió, la producció de productes ecològics i la informació que els estats membres han de facilitar, i el Reglament d'execució (UE) 2021/1165 de la Comissió, de 15 de juliol de 2021, pel qual s'autoritzen determinats productes i substàncies per al seu ús en la producció ecològica i se n'estableixen les llistes.

El contingut d'aquestes normes respon a l'article 20 del Reglament (UE) 2018/848, que disposa que, mentre no s'adoptin: a) normes generals addicionals per a altres espècies d'animals de cria diferents de les regulades al punt 1.9 de la part II de l'annex II, i b) els actes d'execució de l'article 14.3 per a espècies d'animals de cria, les autoritats competents dels estats membres poden aplicar normes detallades de producció per a espècies o grups d'espècies específiques d'animals pel que fa als elements als quals es refereixen les mesures de les lletres a) i b), sempre que no prohibeixin, restringeixin o impedeixin la comercialització de productes que hagin estat obtinguts fora del territori i compleixin aquest Reglament.

Aquestes normes també donen resposta a aspectes concrets que la normativa europea de producció ecològica encomana als estats membres, com és el cas de l'establiment de races de corral de creixement lent, l'ús de vitamines sintètiques A, D i E idèntiques a les vitamines naturals a les racions alimentàries dels remugants o l'establiment de productes per netejar els locals i les instal·lacions utilitzats per a la producció vegetal.

L'evolució del sector de la producció ecològica a Catalunya, l'aparició de noves necessitats relacionades amb les produccions ramaderes i l'entrada en vigor l'1 de gener del 2022 del Reglament (UE) 2018/848 comporten la necessitat d'aprovar noves normes de la producció agrària ecològica per donar resposta a la necessitat de regular la producció ecològica d'espècies no previstes a la normativa europea i desenvolupar aspectes concrets en què la norma comunitària admet un marge d'apreciació als estats membres.

Per la seva banda, la producció agroalimentària ecològica a Catalunya està regulada per la Llei 2/20214, de 27 de gener de 2014, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, i pel Decret 312/2022, de 2 de novembre, sobre producció agroalimentària ecològica.

Aquesta Ordre s'estructura en 2 articles i un annex de normes que conté dues...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR