ORDEN ACC/193/2024, de 8 de agosto, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas al sector pesquero de artes menores del sur de Cataluña para reparar los daños causados a su actividad en las zonas donde convive con el delfín mular.
Fecha de disposición | 08 Agosto 2024 |
Fecha de publicación | 20 Agosto 2024 |
ELI | eli/es-ct/o/2024/08/08/acc193/dof |
Emisor | Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural |
Pescadors i depredadors marins, i concretament els mamífers marins, coexisteixen en un mateix medi i comparteixen les seves espècies objectiu. Per tant, són competidors potencials quan les espècies de què s'alimenten experimenten reduccions poblacionals. En el cas de la plataforma continental, el mamífer marí depredador per excel·lència és el dofí mular (Tursiops truncatus). Es tracta d'un dofí gran (els mascles adults poden ultrapassar els 3,5 m) i molt pesant (fins a 650 kg de pes), cosa que fa que tingui uns requeriments d'aliment elevats. A més, és un dofí molt fort i amb una gran capacitat per apropar-se a les embarcacions i els arts de pesca menor.
De manera paral·lela en el temps i en part pel canvi climàtic, s'està produint un enrariment general de les poblacions de peixos i cefalòpodes (sípies i calamars), que són la seva font d'aliment. Això és especialment greu a la plataforma continental, amb fondàries inferiors als 100-200 m, mentre que és menys evident al talús continental, els canyons marins i les zones més fondes, on hi ha més disponibilitat d'aliment per a aquest dofí i altres cetacis que s'alimenten d'aquestes mateixes espècies. Aquesta és la raó per la qual els dofins mulars del sud de Catalunya, on la plataforma continental és molt més ampla (entre 18 i 50 milles nàutiques al sud del cap de Salou), no poden pescar ni al talús ni als canyons i s'alimenten més sovint on els vaixells de pesca feinegen, de manera comensal. Els dofins segueixen principalment els vaixells d'arrossegament i així aprofiten els peixos o calamars concentrats i les captures que surten de les xarxes. Aquestes embarcacions, però, tenen una operativa molt potent que resulta menys afectada per la presència d'aquest cetacis i disposen d'unes xarxes fortes que els dofins no poden trencar. Els efectes de la seva presència són modestos si es compara amb el volum de captures.
Els dies que les embarcacions d'arrossegament no feinegen o alguns dies amb condicions meteorològiques o d'estat de la mar determinades, els dofins no poden seguir aquestes embarcacions i aleshores se'n van a buscar els peixos o les sípies que pesquen les barques petites d'arts menors. Cada cop s'esdevé més aquest efecte malgrat que els vaixells d'arrossegament estiguin feinejant.
Les embarcacions d'arts menors són de dimensions molt petites i pesquen d'una manera molt diferent, cosa que fa que en resultin afectades considerablement. La coexistència del dofí mular amb la pesca amb aquests arts menors al sud de Catalunya, amb una plataforma continental molt ampla i lluny del talús continental i dels canyons submarins, afecta de moltes maneres l'activitat d'aquestes embarcacions. Pràcticament la totalitat d'aquests impactes són de valoració impossible o molt difícil, mentre que d'altres afecten la manera en què aquesta activitat es desenvolupa. A diferència del que passava abans de la protecció d'aquest dofí, els pescadors no tenen cap eina eficient que permeti molestar, capturar o foragitar els dofins, ja que totes són activitats prohibides actualment. Per tant, en pateixen els danys, però estan inhabilitats per defensar-se d'aquestes interaccions.
Les molèsties i perjudicis que es presenten són bàsicament el següents:
- Trencament de les xarxes
- Peixos arrabassats de les xarxes sense que en quedi rastre
- Peixos mig mossegats a les xarxes, inhabilitats per al seu ús comercial
- Foragitament dels peixos o les sípies que es volen pescar per la presència del seu depredador, que els allunya de la zona de pesca
- Sortida dels peixos de dins dels arts, també per foragitament des de l'exterior
- No-captura de peixos en una part de les xarxes pel fet d'haver-hi forats no reparables
- Doblegament de xarxes, especialment en el cas del tresmall i les soltes
- Necessitat de canviar les espècies objectiu de pesca, de menor interès comercial, per reduir els atacs.
- Canvis en l'operativa de la forma de pesca per evitar l'atropellament dels dofins i el fet que aquests s'enxarxin (restin enganxats o retinguts a les xarxes)
- Obligació de les embarcacions de canviar de lloc de pesca diàriament per dificultar que els dofins els trobin
- Increment del recorregut de les embarcacions
- Perllongament de la jornada de pesca
Així doncs, la pesca d'arts menors és una activitat que experimenta danys i efectes no quantificables derivats de la seva coexistència amb el dofí mular. D'altra banda, el problema no s'esdevé a tot Catalunya ni a totes les embarcacions d'arts menors de pesca, sinó a zones, arts de pesca o espècies que tenen unes característiques determinades.
Els treballs de diagnosi del problema demostren que les embarcacions afectades són únicament, en ordre d'importància, les que empren soltes i tresmalls. Pel que fa a les embarcacions que els dofins seleccionen segons l'espècie objectiu, són, també de major a menor importància, les que pesquen lluços (Merluccius merluccius), llenguados (Solea solea o Solea vulgaris), sípies (Sepia officinalis) i molls (Mullus barbatus), mentre que en la resta de casos són molt ocasionals.
Humans i dofins han conviscut milers d'anys, però l'actual alteració ecològica global i les vedes temporals de la pesca amb arts majors han incrementat la interacció amb les barques d'arts menors a les aigües situades al sud de Torredembarra i al nord del riu Ebre, on la plataforma continental és molt ampla. Els nutrients aportats per aquest riu tenen una circulació principal vers el sud i segurament afavoreixen una major riquesa de les aigües i una menor necessitat dels dofins de menjar amb aquests patrons tan diferents al sud de la desembocadura de l'Ebre. Per això, les aigües afectades per aquesta conducta diferent dels dofins són les situades cap al nord de la desembocadura, entre les proximitats de Torredembarra i l'extrem més oriental de l'illa de Buda, al delta de l'Ebre.
La Llei 22/2003, de 15 d'abril, de protecció dels animals, declara espècie protegida el dofí mular (Tursiops truncatus). Recentment, el Decret 172/2022, de 20 de setembre, del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida, també l'inclou en el seu annex amb la categoria d'espècie amenaçada, i concretament hi és declarada com a espècie vulnerable.
Un cop valorat el conjunt de la situació i atesa la situació d'emergència climàtica vigent, especialment rellevant pel que fa a la protecció dels nostres peixos i cefalòpodes però també quant a la preservació de les espècies protegides i amenaçades, es considera necessari donar suport a l'activitat pesquera mitjançant un ajut econòmic de caràcter compensatori pels danys patits com a conseqüència de les interaccions dels dofins.
Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre al Reglament (UE) 2022/2473 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda a les empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes de la pesca i de l'aqüicultura compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, que en els seus articles 1.2 c) i 53 estableix que es poden atorgar ajudes destinades a reparar danys causats per animals protegits, com és el cas del dofí mular, protegit a Catalunya i declarat com a espècie amenaçada amb la categoria de vulnerable. D'acord amb l'article 11 del Reglament esmentat, les bases reguladores d'aquesta convocatòria s'han de comunicar a la Comissió Europea en el termini de 20 dies hàbils a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre.
En l'elaboració d'aquesta disposició s'han valorat les repercussions i els efectes de l'establiment d'aquests ajuts, i se subjecten al compliment dels principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera de l'article 7 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril.
Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector de la pesca amb arts menors a la zona afectada mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de les Direccions Generals de Polítiques Ambientals i Medi Natural i de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), i fent ús de les atribucions que m'han estat conferides,
Ordeno:
Article 1
Aprovar l'Ordre per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector pesquer d'arts menors del sud de Catalunya a les zones on conviu amb el dofí mular, per reparar els danys causats a la seva activitat, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.
Article 2
Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 2.
Disposició addicional
Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria com les resolucions de concessió es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.
Disposició final
Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Barcelona, 8 d'agost de 2024
David Mascort Subiranas
Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Annex 1
Bases reguladores
–1 Objecte dels ajuts
L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és donar suport a les activitats pesqueres amb arts menors a les zones on conviu el dofí mular a les aigües interiors del sud de Catalunya, en relació amb...
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba