ORDRE AAM/203/2012, de 27 de juny, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts al sector de l'apicultura aprovades per l'Ordre AAM/263/2011, de 5 d'octubre, relatives als ajuts per pol·linització, l'Ordre AAM/199/2011, d'1 d'agost, relativa als ajuts a la conservació de l'abella de la mel autòctona, i l'Ordre AAM/149/2011, d'1 de juliol, relativa als ajuts a la millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles, i se'n convoquen els corresponents a 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

Mitjançant les ordres AAM/263/2011, de 5 d’octubre, AAM/199/2011, d’1 d’agost , i AAM/149/2011, d’1 de juliol, es van aprovar les bases reguladores dels ajuts al sector apícola per pol·linització, a la conservació de l’abella de la mel autòctona, i a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l’apicultura, respectivament.

L’apicultura és una activitat tradicional implantada en moltes zones rurals de Catalunya en les quals actua com a activitat agrària principal o complementària d’altres activitats agràries per a moltes de les seves persones agricultores. Així doncs, l’activitat apícola compleix una funció econòmica ja que proporciona una part important dels ingressos de les persones agricultores, però alhora contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població en zones de muntanya o zones desfavorides i en reforça el teixit econòmic i social, i contribueix també a l’equilibri ecològic.

L’activitat apícola afavoreix l’increment de la pol·linització que fan les abelles i, en conseqüència, ajuda al manteniment, la conservació i l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on hi ha els abellars. La pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i el increment de rendiments d’altres espècies cultivades, especialment les de conreu d’arbres fruiters.

A diferència del que succeeix amb l’agricultura i la ramaderia en general, els apicultors no utilitzen espècies domèstiques, domesticades o seleccionades per a aquesta activitat. Aquest fet, a priori poc important, ha estat cabdal per al manteniment de bona part de les espècies dels nostres ecosistemes i de la biodiversitat de Catalunya.

Sense abelles no hi hauria pol·linització i molts vegetals (en concret plantes amb flors) podrien desaparèixer. En aquest cas, el paper de l’abella com a conservadora de la nostra natura, els ecosistemes i el paisatge, com ara el coneixem, és bàsic. Sense aquests animals i el seu efecte de transportadors de pol·len, moltes espècies de plantes i d’animals que se n’alimenten o que en depenen s’extingirien.

L’apicultura és un sector caracteritzat per la diversitat de les condicions de producció i els rendiments, així como per la dispersió i l’heterogeneïtat dels agents econòmics, tant respecte a la producció como a la comercialització. Per una altra part, la propagació de la varroasi durant els últims anys ocasiona problemes per a la producció de mel.

Valorant el benefici que l’apicultura reporta en conjunt a l’agricultura i al medi ambient, es considera necessari conservar i fomentar aquesta activitat.

Els ajuts al sector apícola convocats en aquesta disposició estan integrats en el Programa nacional d’ajuda a l’apicultura 2011-2013, aprovat per la Comissió Europea mitjançant la Decisió de 14 de setembre de 2010, que aprova el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2011-2013, presentat per l’Estat de conformitat amb el Reglament (CE) 1234/2007, del Consell, de 22 d’octubre, pel qual es crea un organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), i que decideix la contribució de la Unió Europea al programa esmentat.

D’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Convocar els ajuts, per a l’any 2012, que es detallen a continuació:

Ajuts al sector apícola per pol·linització, d’acord amb el que s’estableix a l’article 3.

Subvencions destinades a la conservació de l’abella de la mel autòctona, d’acord amb el que s’estableix en l’article 4.

Ajuts...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR