STSJ Cataluña 9366/2001, 28 de Noviembre de 2001

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha28 Noviembre 2001
Número de resolución9366/2001
  1. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZD. JORDI AGUSTÍ JULIÀD. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

Rollo núm. 2699/2001

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

(mc)

ILMO. SR. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ

ILMO. SR. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMA. SRA. Dª.Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

------------------------------------------

En Barcelona a 28 de noviembre de 2001

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A Nº 9366/2001

En el recurso de suplicación interpuesto por DIRECCION000 frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 5 de diciembre de 2000 dictada en el procedimiento nº 723/2000 y siendo recurrido Juan Pedro y FOGASA. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 02.08.2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instancia del trabajado, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5de diciembre de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo en part la demanda presentada per Juan Pedro contra DIRECCION000 i declaro l'extinció del contracte que unia a les parts per incompliment empresarial, amb efectes des de la notificació a l'empresa d'aquesta resolució.

Condemno en conseqüència a la part demandada a estar i passar per aquesta resolució i a què pagui al demandant l'import de 7.918.031.-ptes., en concepte de indemnització".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1. El demandant Juan Pedro , major d'edat, presta serveis per compte de l'empresa demandada DIRECCION000 , des del dia 23.02.89, amb categoria professional d'Oficial primera de Vendes.

  1. L'actor percebia una part del salari declarat en la nòmina i una altra sense cotitzar. El salari declarat l'any anterior a la presentació de la demanda va ser de 4.200.000.-ptes., equivalent a 364.515.-ptes. al mes amb inclusió de prorrateig de pagues extraordinàries. Al salari anterior s'ha de sumar les 84.750.-ptes. que cobrava al mes en un sobre i sense retencions ni quotes, ascendint el total mensual efectivament pagat al demandant en els darrers anys a 449.465.-ptes. al mes, amb prorrata de pagues extres, equivalent a 14.975.-ptes al dia, a efectes d'aquest procediment.

  2. El demandant estava destinat des de l'inici de la relació laboral, feia uns 11 anys, a la realització de les tasques següents:

    Era el responsable de vendes a escala de l'estat. En la realització d'aquestes funcions tenia comandament sobre els viatjans de Girona, Tarragona, i Malaga. Assessorava als venedors en els temes de preus, catàlegs i ofertes.

    Era el responsable de compres amb proveïdors estrangers (Itàlia, Suïssa i Holanda), usant els idiomes francés i anglès en les seves gestions.

    Realitzava les seves tasques directament des de la seva oficina on rebia les trucades telefòniques i des d'on conectava amb clients i proveïdors. Reportava periòdicament amb els venedors. mai sortia a fora a realitzar vendes ni visitar clients, però si havia viatjat a països estrangers per negociar amb els proveïdors, cobrant dietes i locomoció i per aquesta tasca disposava de VISA a càrrec de l'empresa.

    El demandant realitzava les seves funcions en la oficina de l'empresa, disposant de ordinador personal i telèfon.

    En l'exercici de les tasques indicades depenia directament del Gerent.

  3. L'empresa demandada té 12 treballadors en la plantilla de Catalunya. És dedica a la importació i muntatge de motors. A més disposa de venedors autònoms o en plantilla en les zones de Màlaga (un), Madrid (un o dos), Alacant (un). En el departament d'administració té assignades 4 persones; 5 al de vendes (el demandant, la Sra. Amparo , que realitza tasques administratives, i 3 venedors a Catalunya, més els abans citats). Es responsable del muntatge el Sr. Jose Carlos . El responsable del magatzem és el Sr. Juan Pablo .

  4. En una reunió del dia 23 de juny passat, l'apoderat de la societat demandada va indicar al demandant verbalment que passaria a fer de venedor de zona, exigint-li la realització de sortides al carrer i visites a la zona d'Andorra, Bergadà, Bages, Vallès i part del Barcelonès. El demandant no va estar-hi d'acord. A conseqüència de la modificació, que no va ser impugnada judicialment pel demandant, a passar a realitzar el 75% de les seves tasques fora de la oficina, va deixar de tenir contacte amb els proveïdors estrangers, i de tenirresponsabilitat i comandament respecte dels altres vendors, passant a ser un venedor de carrer més. Per altra banda, l'empresa li va deixar d'abonar el sobre en negre que venia pagant amb anterioritat, de forma regular i sistemàtica.

  5. L'empresa ha contractat a un nou comercial (Gaspar Viñas) que dirigeix als venedors i ha passat a realitzar aproximadament les tasques que abans feia el demandant.

  6. La modificació de les funcions del demandant no va respondre a cap motivació concreta ni a la manca de rendiment o descontent empresarial amb els seus serveis, sinó a una voluntat de la societat d'incrementar els beneficis. Actualment disposa de la seva taula, ordinador, telèfon i VISA per a les despeses de viatjant, si bé les noves funcions han de ser realitzades, almenys en un 75%, fora de les dependències de la oficina ja que l'activitat ordenava es centra en visites al client.

  7. El demandant ha estat traslladat recentment a Tarragona, zona escollida a petició del propi demandant on té assignades tasques que abans realitzava un altre venedor, que li ha passat per ordre de l'empresa el seu llistat de clients.

  8. L'actor no havia reclamat mai formalment ni el reconeixement de categoria superior ni el del salario fora de la nòmina.

  9. En data 20.09.00 es va realitzar la conciliació administrativa, amb el resultat de sense avinença".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia que estimando la demanda, declaró extinguido el contrato de trabajo que unía al trabajador demandante con la empresa demandada, y el derecho a la indemnización pertinente, se interpone por dicha empresa, Recurso de Suplicación, el cual tiene por objeto: a) revisar los hechos declarados probados en la sentencia recurrida; y, b) examinar las infracciones de normas sustantivas o de la jurisprudencia cometidas en la misma; recurso que ha sido objeto de impugnación por el demandante.

SEGUNDO

Mediante los tres primeros motivos del escrito de recurso, correctamente amparados en el apartado b) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral, interesa la parte recurrente, la revisión del relato fáctico de la sentencia de instancia, concretamente, de su ordinal segundo, solicitando, además, la adición de dosnuevos ordinales. Con respecto al hecho probado segundo, y con invocación de los folios 2 a 7 del ramo de la prueba del demandante, consistentes en hojas de salario, ubicadas en los folios 63 y 64 del orden general y también a los folios 41 a 45, se propone el siguiente redactado sustitutorio:

"El actor, percibía un salario mensual con inclusión de prorrateo de pagas extraordinarias de 364.515,-pesetas".

En cuanto al primero de los dos nuevos hechos probados cuya adición se interesa, la parte recurrente, tras manifestaciones varias sobre el alcance de los artículos 41 y 50 del Estatuto de los Trabajadores, con invocación de los folios 145 a 148 y 152 a 156 de los autos, propone el redactado siguiente:

"En fecha 23/06/2000 se comunicó las zonas en las que debía trabajar el actor, Andorra, Lérida, Vallés, Bergadà, Anoia, Vallés Oriental y Barcelona.

La ejecución de dicha decisión o efectividad de la misma, tuvo lugar el 26/07/2000. El actor trabajó en la nueva zona la semana del 24/07/2000 a 28/07/2000. El 18/08/2000 el acto pasó a situación de incapacidad laboral transitoria, cuando se encontraba de vacaciones en Aranda de Duero. El actor, permaneció en situación de incapacidad temporal desde el 18/08/2000 hasta el 10/10/2000....

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 5522/2010, 29 de Julio de 2010
    • España
    • 29 July 2010
    ...de funciones de menor cualificación. Así, ejemplifica el concepto de dignidad, en un supuesto similar al ahor a abordado, la STSJ Cataluña 28-11-2001 en el que se señala que "una modificación sustancial e injustificada de las funciones del demandante, que además de conllevar una merma de su......
2 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR