La modificació de la Llei de Trànsit. Cap a la disminució de les garanties jurídiques

AutorJosep Corbella i Duch
CargoAdvocat
Páginas24-25

Page 24

El BOE del 24 de novembre publicava la Llei 18/2009 quemodifica la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial amb la finalitat declarada d’agilitzar el procediment sancionador, i de reforçar la seguretat preventiva, eufemisme amb el qual es vesteixen lesmesures que tenen per objecte instaurar un major control sobre els conductors de vehicles.

La primera sorpresa del text reformat, és que entra en vigor en tres moments diferents. Amb caràcter general, serà vigent dintre de sis mesos, això és, a partir del 24 de maig de 2010, i dintre d’aquest mateix termini el Ministeri de l’Interior ha de publicar un nou Reglament sancionador. Però hi ha unes disposicions específiques, com són el compliment de les obligacions imposades als titular dels vehicles que no són conductors habituals del mateix (art. 9 bis), l’obligació de disposar d’un domicili i d’una direcció electrònica vial (art. 59 bis), i el sistema de notificació de denúncies en el domicili electrònic i en un nou plafó o taulell edictal de sancions (anomenatTESTRA), entraran en vigor dintre d’un any, el 24de novembrede 2010. I, encara de forma més excepcional, les disposicions de la nova norma que siguinmés favorablesper als ciutadans, són vigents des de l’endemà de la seva publicació, això és, des del 25 de novembre de 2009.

Ens cal, per tant, tenir sempre el calendari a mà per a saber quina és la normativa aplicable. I, d’aquesta manera, sembla com si el legislador hagi tingut més interès en publicar un missatge moral que una norma jurídica.

Page 25

La reforma legal, coma expressió de la seguretat preventiva, tant present en la societat actual, incrementa el control sobre els conductors, imposant als titular no conductors de vehicles l’obligació de guardar còpia de l’autorització administrativa o carnet del conductor, i de notificar a l’Administració la identitat del conductor del vehicle, en el supòsit que cometi una infracció.

Els titulars dels vehicles també estan obligats a impedir que siguin conduïts per una persona que mai hagi tingut permís o llicència de conducció, i reforça aquesta obligació qualificant com a falta greu el seu incompliment.

Aquestmajor control tambéespalesa ambl’obligació de declarar unDomicili iDireccióElectrònicaVial (DEV), als efectes de notificacions relacionades amb el trànsit i de gestió (pagament) dels tributs relacionats amb el vehicle, amb la qual cosa es reforça la gestió recaptatòria relacionada amb els vehicles...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR