LLEI 5/1983, de 14 de març, que autoritza l'emissió de dos mil milions de pessetes de deute públic per a la reestructuració del sector de cooperatives agràries de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

Les cooperatives agràries, que constitueixen l'eix al voltant del qual gira el sector agrari del país, sofreixen una crisi agreujada per la mancança de finançament adequat, que suporten, en gran part i amb una estructura inadecuada, les Caixes Rurals. Aquestes deficiències impedeixen a les cooperatives agràries, de primer i de segon grau, de complir les funcions que tenen assignades com a ens comercialitzadors i subministradors de productes.

Els procés de descapitalització de gran part de les cooperatives agràries s'ha hagut de compensar, per tal que no interrompin la prestació dels diversos serveis cooperatius, amb un endeutament cada vegada més important, de tal manera que la càrrega financera que suporten els lleva qualsevol possibilitat de redreçar-se si no reben els ajuts adequats.

Altrament, cal evitar també que, en subsistir les causes de descapitalització, els ajuts rebuts caiguin en el buit, i no tinguin cap més efecte que allargar poc o molt temps la crisi, amb la qual cosa no s'assoliria la consolidació de la cooperativa. Per aquesta raó cal establir els compromisos adients, tant amb les cooperatives de segon grau com amb les de primer grau que les constitueixen, per fer possible llur recuperació patrimonial i, després, la suficiència de llurs recursos i una estructura financera adequada a llurs necessitats de funcionament.

En conseqüència, per tal d'obtenir i facilitar els mitjans financers necessaris conduents a la reestructuració del sector de cooperatives agràries i de consumidors que incideixen en la compra de productes agraris, es disposa:

Article 1

-1 S'autoritza el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya perquè, a proposta del Conseller d'Economia i Finances, emeti deute públic fins a una quantia de dos mil milions de pessetes i n'estableixi les característiques, amb la finalitat de finançar crèdits per a les cooperatives agràries de primer i de segon grau, i per a les cooperatives de consumidors que tenen incidència en la compra de productes agraris, que manquen d'una estructura financera adequada i tenen viabilitat futura.

-2 La despesa autoritzada en aquesta Llei s'ha de consignar en el pressupost prorrogat i, quan s'escaurà, en el corresponent a l'exercici del 1983, en la secció pressupostària 05, "Departament d'Economia i Finances, Servei 02, Direcció General de Política Financera", capítol VIII, "Variació d'actius financers", article 86 "Concessió de préstecs a llarg termini", concepte 861, "Finançament de crèdits per a les cooperatives agràries de primer i de segon grau, i les cooperatives de consumidors".

Article 2

-1 Els crèdits a què es refereix l'article 1 són concedits pel Consell Executiu a proposta dels Consellers d'Economia i Finances, d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i de Treball, prèvia petició fonamentada de les cooperatives afectades, a la qual han d'adjuntar necessàriament la documentació següent:

  1. El balanç i el compte de resultats dels tres últims exercicis.

  2. La relació detallada de crèdits obtinguts, de la quantia, de l'entitat concessionària i de la data de venciment dels crèdits.

  3. La llista numèrica i funcional dels llocs de treball actuals.

  4. El pla de reestructuració econòmica i financera de la cooperativa, del qual es desprenguin la seva viabilitat futura, amb millora de la productivitat, i el compromís de mantenir globalment els llocs de treball.

  5. En les cooperatives de segon grau, la reació detallada de les cooperatives adherides, volum comercial i de transformació i els llocs de treball de la totalitat d'aquestes.

-2 Per a la concessió dels crèdits han de constituir-se garanties suficients a favor de la Generalitat.

Article 3

Per a reemborsar els crèdits atorgats, s'han d'establir quotes semestrals iguals, de manera que en un període màxim de vint-i-cinc anys la Generalitat recuperi el total del capital i dels interessos que haurà pagat per raó de l'emissió de deute públic.

Article 4

-1 El Consell Executiu de la Generalitat ha de prendre les mesures necessàries per fer el seguiment de les cooperatives beneficiàries de crèdit, d'acord amb les normes vigents en matèria d'inversions públiques patrimonials i especialment amb el que sobre aquesta matèria ordena la Llei de Finances Públiques de Catalunya; de forma concreta els hi serà d'aplicació allò que s'estableix en l'article 54 d'aquella Llei.

-2 El Consell Executiu de la Generalitat ha d'informar el Consell Superior de la Cooperació, el qual actuarà en el marc de les seves competències.

Disposicions finals Primera L'aprovació de la concessió dels crèdits a què es refereix aquesta Llei s'ha de fer pública per mitjà del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Segona S'autoritza el Consell Executiu de la Generalitat perquè faci el desplegament i l'aplicació de la present Llei.

Tercera Aquesta LLei entrarà en vigor el mateix dia que serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i les Autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Barcelona, 14 de març de 1983

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Jordi Planasdemunt i Gubert Conseller d'Economia i Finances

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR