DECRET 162/1999, de 15 de juny, pel qual s'estableixen mesures per a la prevenció del foc bacterià (Erwinia amylovora).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

162/1999, de 15 de juny, pel qual s’estableixen mesures per a la prevenció del foc bacterià (Erwinia amylovora).

El foc bacterià és una greu malaltia provocada pel bacteri Erwinia amylovora, que pot causar danys molt importants als fruiters de llavor, en especial a les pereres, i que afecta també determinades plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies. La creixent proliferació de la malaltia a diversos països europeus i l’aparició de focus a l’Estat espanyol, entre altres indrets a Lleida, obliga a establir mesures per evitar la introducció i la propagació de la malaltia al nostre territori. Cal doncs establir una sèrie de mesures per tal d’evitar la introducció i la propagació de la malaltia a partir de possibles focus inicials.

És per això, que d’acord amb la Llei de plagues del camp de 21 de maig de 1908; el Decret 6/1985, de 14 de gener, sobre mesures urgents per a l’eradicació de focus de plagues especialment perilloses per als vegetals; el Reial decret 2071/1993, de mesures de protecció contra la introducció i la difusió en el territori nacional i de la Comunitat Europea d’organismes nocius per als vegetals o productes vegetals, així com per a l’exportació i tràfic a països tercers; l’Ordre de 17 de maig de 1993 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s’estableixen les obligacions a què estan subjectes els productors, comerciants i importadors de vegetals, productes vegetals i altres objectes, així com les normes detallades per a la seva inscripció en un registre oficial, i el Reial decret 1190/1998, de 12 de juny, pel qual es recullen els programes nacionals d’eradicació i control d’organismes nocius dels vegetals encara no establerts en el territori nacional;

A proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és establir mesures cautelars per evitar la introducció a Catalunya del foc bacterià (Erwinia amylovora) i la seva propagació a partir de possibles focus inicials.

Article 2

Plantacions prohibides

Es prohibeix la plantació dels vegetals que s’esmenten tot seguit a les voreres, mitjanes i altres zones enjardinades de carreteres, autovies i autopistes d’arreu de Catalunya: Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eriobotrya, Malus, Mespilus, Photinia, Pyracantha, Pyrus, Sorbus, Stranvaesia.

A les comarques de Girona i de Lleida es prohibeix també la plantació dels esmentats vegetals as espais públics.

Article 3

Plantacions abandonades

A les comarques següents: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrigues, Gironès, Noguera, Pla de l’Estany, Pla d’Urgell, Segrià, Selva i Urgell, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca podrà ordenar als titulars de plantacions fruiteres abandonades dels gèneres Cydonia (codonyer), Eriobotrya (nesprer), Malus (pomera) i Pyrus (perera) la seva arrencada i destrucció. En el cas que no es realitzi la destrucció, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca l’efectuarà i en passarà el càrrec de les despeses al titular de la plantació.

Article 4

Obligació de comunicació

4.1 Les persones físiques o jurídiques que coneguin l’existència de vegetals amb símptomes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR