DECRET 50/1987, de 29 de gener, sobre mesures de finançament per a l'agricultura familiar, la ramaderia, la construcció de basses, la pesca i l'aqüicultura. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 846, p. 2144, d'1.6.1987).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

El present Decret sobre mesures de finançament a l'agricultura familiar, la ramaderia, la construcció de basses, la pesca i l'aqüicultura, té un caràcter complementari al del Decret sobre mesures de foment de l'agricultura, la ramaderia i la pesca marítima.

En aquest cas, i d'aquí ve la seva formulació en dos textos normatius separats, s'estableixen mesures de finançament, articulades en relació amb l'Institut Català del Crèdit Agrari i a l'Institut Català de Finances. En conseqüència, conjuntament amb el Departament d'Economia i Finances.

Les mesures afecten l'empresa familiar agrària en el marc de la política desplegada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca a partir de la Llei de Modernització de l'Empresa Familiar Agrària de Catalunya, que cerquen el màxim aprofitament dels recursos econòmics utilitzables dels pressupostos comunitaris i de l'Estat, aplicats al marc del que són les necessitats de les nostres empreses familiars.

La segona línia que contempla el present Decret va dirigida al sector ramader i concretament a la ramaderia intensiva. Aquesta línia nova posa fi a una contradicció de la política agrària, almenys en el cas de Catalunya: tot i la importància de la ramaderia intensiva en termes absoluts i, també en molts casos, com a generadora de rendes complementàries per al pagès, no existia cap actuació dirigida, no sols a fer créixer la producció, sinó a millorar la productivitat sense incrementar el volum final produït, per tal d'assolir uns nivells de competitivitat millors davant altres països de la CEE.

La tercera estimula, amb caràcter general, la construcció de basses en l'àmbit rural, amb finalitat diversa: per regar; per als ramats; com a factor essencial en la lluita contra incendis. Considerant l'evolució climàtica que es registra, és prudent d'anar adoptant mesures que tendeixin al millor aprofitament dels recursos hídrics potencials. L'acció en matèria de basses es complementa amb molts altres elements d'actuació del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, tals com treballs de recerca de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agro-alimentària; millorar l'eficàcia en Comunitats de Regants, estudi sobre aprofitament integral del Muga, etc.

Dos Capítols del Decret complementen la política pesquera definida en el Decret sobre mesures de foment de l'agricultura, la ramaderia i la pesca marítima, i a la millora de l'aqüicultura, camp on Catalunya està assolint sensibles progressos en els últims anys.

En conseqüència, a proposta dels Consellers d'Economia i Finances i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 Modernització i consolidació de l'Empresa Familiar Agrària

Article 1

S'estableix una línia d'ajut per a empreses familiars agràries consistent en préstecs de l'Institut Català del Crèdit Agrari i subvencions del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, amb càrrec als corresponents pressupostos.

Article 2

Podran ser beneficiaris d'aquesta línia d'ajuts els titulars d'Empreses Familiars Agràries, degudament inscrites en el registre corresponent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 3

3.1 Serà condició necessària per a la concessió dels ajuts previstos en aquest Capítol la presentació d'un pla de modernització i desenvolupament integral que tingui com a objectius algun dels següents:

  1. Millora de l'estructura productiva.

  2. Millora de l'estructura comercial.

  3. Estalvi energètic.

  4. Millora de les condicions de vida i treball. 3.2 El pla haurà de tenir el contingut següent: Memòria descriptiva de la situació de l'empresa durant l'any anterior i el període corresponent de l'any en curs. Registre de millores i objectius del pla. Descripció de la situació prevista al final del pla. Objectius de renda que es preveuen. Pla de finançament previst. Pla comptable aplicat. 3.3 Podran ser objecte d'ajut les inversions contingudes en el pla de modernització i desenvolupament integral, excepte aquelles destinades a compra de bestiar de reposició i aquelles millores que tinguin finalitats no coincidents amb els criteris d'orientació productiva previstos pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. 3.4 També podrà ser objecte d'ajut la compra de terres en els casos següents:

  5. Quan sigui conseqüència de l'exercici del dret d'accés a la propietat establert a la legislació d'arrendaments rústics, i

  6. La base territorial de l'empresa familiar agrària estigui constituïda almenys en un 75% per finques en arrendament o parceria, i

  7. El titular i/o col·laborador es comprometin a mantenir l'ús agrari del fundi durant un mínim de 15 anys, a dur un pla comptable i a presentar un pla de modernització i desenvolupament integral dins un període no superior a 4 anys.

Article 4

Els ajuts consistiran en: 4.1 Préstecs de l'Institut Català del Crèdit Agrari fins al 85% del pressupost d'inversió aprovat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, fins a un màxim de 15.000.000 pta de préstec per sol·licitant, a l'11% d'interès anual i a un termini màxim d'amortització de 10 anys. En els casos d'accés a la propietat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR