M'agradaria acabar el Llibre VIè del Codi Civil català el 2014.

AutorPilar Fernández Bozal
CargoConsellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya
Páginas31-35

Page 31

Amb una dilatada carrera professional, fins el moment del seu nomenament com a consellera de Justícia ocupava el càrrec d’advocada en cap de l’Estat a Catalunya. Pilar Fernández Bozal confessa que, en aquesta nova etapa, la seva gran prioritat és la culminació del Codi Civil de Catalunya, amb la redacció del Llibre VIè de les Obligacions i Contractes, una tasca per la qual compta "molt especialment" amb el Col·legi de Notaris.

Page 32

P: Quines seran les prioritats del seu mandat?

R: Tinc tres àmbits molt concrets de funcions: Justícia, Presons i Dret. Des del punt de vista del Dret, entenc que el terreny d’interès més directe dels notaris, la prioritat és la culminació del Codi Civil de Catalunya, amb la redacció del Llibre VIè de les Obligacions i Contractes. Ens agradaria acabar aquest llibre al 2014. Ja estem treballant en els nomenaments de l’Observatori, perquè ja saben que quan canvia el conseller tots els nomenaments s’han de tornar a fer i s’ha de començar de nou. Això no vol dir trencar estructures, conceptes o funcions, però sí que s’ha de posar primer el fre i després començar a treballar de nou. I ara estem en aquesta fase inicial.

P: Caldrà harmonitzar els Llibres ja en vigor? Pensa que caldrà alguna modificació?

R: El que farem, com ja he parlat amb d’altres persones de l’Observatori actual i que continuaran col·laborant a partir d’ara, és que com el Codi Civil s’ha fet en un període llarg, ara exigeix de fer una harmonització general de tots els llibres i potser sí que algunes coses es revisaran. Però jo no sóc la persona més indicada en aquests moments per dir exactament en què consistirà aquesta revisió o codificació. És un tema de l’Observatori i de codificació, i de persones que amb el seny i els coneixements suficients es dediquen a fer aquesta tasca. A més, tampoc vull influir inicialment dient una cosa o una altra perquè és un tema més de tècnics que fan aquesta tasca que de consellera de Justícia. Jo he de respectar inicialment el que digui l’Observatori i el que digui la codificació.

Lògicament, compto molt especialment amb el Col·legi de Notaris en aquesta darrera etapa de la codificació, tant a l’Observatori com a la Comissió de codificació, perquè notaris i registradors, una vegada posada en marxa la norma, ens poden ajudar també a fer una radiografia concreta de com està funcionant. I legislar no només és posar una norma al tràfic jurídic i deixar-la, sinó que implica constantment estar veient, controlant i preguntant-nos quin és el tarannà de la gent; si fa la vida més fàcil o la dificulta.

P: El que sí ha manifestat és la seva intenció de modificar el Llibre III del Codi Civil català per facilitar el funcionament de les fundacions. Amb quin objectiu? Quins seran els aspectes bàsics a rectificar?

R: En el tema de fundacions hem vist realment que l’aplicació que s’està fent en aquest moment, producte de la regulació de 2008 i d’una modificació que es va fer també en la Llei de Mesures del mateix any, està provocant una davallada del número d’inscripcions de fundacions, per contrast amb d’altres protectorats o zones de l’Estat, fins i tot el propi Estat, on tenen unes normes de constitució més flexibles. Per això potser seria bo replantejar-se una mica aquesta normativa actual.

P: Com valora l’Observatori de Dret Privat, que és l’òrgan encarregat de preparar els texts de Dret Civil que després el Govern presenta al Parlament? El mantindrà igual o pensa fer-ne alguna reforma?

R: Voldria donar-li a l’Observatori una tasca més de fòrum de coneixement, de debat i de divulgació de les normes que s’estan redactant, al costat d’una posició que és la que ha de treballar. I m’agradaria potenciar aquesta vinculació de l’Observatori amb la societat civil i amb els operadors jurídics, integrant a totes aquelles persones que intervenen en l’aplicació del Dret, ex post, una vegada que ja està promulgat.

P: Inclou entre els seus objectius recuperar competències en el marc de l’Estatut? En aquest sentit, creu que cal recuperar competències del Consell de Justícia de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR