LLEI 3/1990, de 8 de gener, de modificació de la divisió comarcal de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Amb l'aprovació de la Llei 6/1987, del 4 d'abril, de l'Organització Comarcal de Catalunya, i en compliment del manament estatutari, es va institucionalitzar la comarca com a entitat territorial dotada d'autonomia i amb personalitat jurídica pròpia.

Per a l'establiment de la divisió comarcal, l'esmentada Llei fixà el requisit de consulta als municipis i prengué per base la divisió i la denominació comarcals que havien determinat els Decrets del Govern de la Generalitat del 27 d'agost i del 23 de desembre de 1936. La dita consulta, convocada pel Decret 216/1987, del 19 de maig, va rebre el suport majoritari dels municipis de Catalunya.

D'acord amb el que determina l'article 4.2.b) de la Llei 6/1987, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 22/1987, del 16 de desembre, per la qual s'estableixen la Divisió i l'Organització Comarcals de Catalunya i sobre l'Elecció dels Consells Comarcals. Aquesta Llei dividí el territori de Catalunya en comarques, d'acord amb l'Annex de la Llei 6/1987.

Cal dir que aquesta divisió, en alguns supòsits, ha esdevingut anacrònica, ja que les condicions socials i, fonamentalment, les condicions econòmiques han experimentat grans variacions des de l'any 1936. Per aquest motiu, tenint en compte els criteris establerts per l'article 2 de la Llei 6/1987, amb la finalitat que els àmbits territorials resultants siguin els més adequats per a fer efectius els principis d'eficàcia, de descentralització i de participació en la prestació dels serveis públics i d'acord amb el procediment establert per la Disposició Transitòria Primera de la Llei 6/1987, la Comissió de Delimitació Territorial i la Comissió Jurídica Assessora van estudiar les peticions municipals de creació de les comarques del Pla de l'Estany, del Pla d'Urgell i de l'Alta Ribagorça, hi van donar la conformitat i van proposar al Govern de la Generalitat la creació d'aquestes comarques, la qual fou aprovada per la Llei 5/1988, del 28 de març, de Creació de les Comarques del Pla de l'Estany, del Pla d'Urgell i de l'Alta Ribagorça.

En aplicació de la Disposició Transitòria Primera de la Llei 6/1987, seguint el procediment establert per la Disposició Transitòria Primera de l'Annex del Decret 140/1988, del 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de Demarcació Territorial i Població dels Ens Locals, la Comissió de Delimitació Territorial i la Comissió Jurídica Assessora van estudiar la resta de peticions municipals subsegüents a la consulta que fixa el Decret 216/1987, del 19 de maig, i van emetre la proposta corresponent al Govern de la Generalitat.

D'altra banda, vistos els resultats de la consulta convocada pel Decret 216/1987, del 19 de maig, en els municipis del Vallès Occidental, i d'acord amb el que disposa l'article 11.2 de la Llei 6/1987, del 4 d'abril, aquesta Llei de modificació estableix la capitalitat compartida de la comarca del Vallès Occidental entre els municipis de Sabadell i Terrassa, recollint l'acord pres en aquest mateix sentit pel Consell Comarcal del Vallès Occidental el dia 14 de setembre de 1988.

En conseqüència, aquesta Llei té per objecte, d'una banda, la modificació d'algunes comarques de Catalunya, en compliment del que disposa l'article 2 de la Llei 6/1987, i de l'altra, la modificació de la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental.

Article 1

-1 Es modifiquen les comarques de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Garraf, el Montsià, la Noguera, Osona, el Priorat, el Ripollès, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Tarragonès, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

-2 Les comarques assenyalades en l'apartat 1 es modifiquen de la manera següent:

  1. El municipi de Masllorenç se segrega de la comarca de l'Alt Camp i s'agrega a la comarca del Baix Penedès.

  2. El municipi de la Molsosa se segrega de la comarca de l'Anoia i s'agrega a la comarca del Solsonès.

  3. El municipi de Sant Jaume d'Enveja se segrega de la comarca del Baix Ebre i s'agrega a la comarca del Montsià.

  4. Els municipis d'Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern se segreguen de la comarca del Barcelonès i s'agreguen a la comarca del Baix Llobregat.

  5. Els municipis de Castellet i la Gornal i Olesa de Bonesvalls se segreguen de la comarca del Garraf i s'agreguen a la comarca de l'Alt Penedès.

  6. Els municipis d'Alfarràs i la Portella se segreguen de la comarca de la Noguera i s'agreguen a la comarca del Segrià.

  7. El municipi d'Arbolí se segrega de la comarca del Priorat i s'agrega a la comarca del Baix Camp.

  8. Els municipis de Montesquiu, Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora i Vidrà se segreguen de la comarca del Ripollès i s'agreguen a la comarca d'Osona.

  9. El municipi de Vallfogona de Riucorb se segrega de la comarca de la Segarra i s'agrega a la comarca de la Conca de Barberà.

  10. El municipi de Bonastre se segrega de la comarca del Tarragonès i s'agrega a la comarca del Baix Penedès.

  11. El municipi de Garidells se segrega de la comarca del Tarragonès i s'agrega a la comarca de l'Alt Camp.

  12. El municipi de Montornès de Segarra se segrega de la comarca de l'Urgell i s'agrega a la comarca de la Segarra.

  13. El municipi de Caldes de Montbui se segrega de la comarca del Vallès Occidental i s'agrega a la comarca del Vallès Oriental.

Article 2

-1 La capitalitat de la comarca del Vallès Occidental és compartida pels municipis de Sabadell i de Terrassa.

-2 Per mitjà de conveni, el Consell Comarcal pot utilitzar els serveis i els mitjans propis d'ambdós municipis capitals de comarca per a prestar els seus serveis. Amb la mateixa finalitat, es poden establir també convenis amb altres municipis de la comarca.

-3 L'acte de constitució del Consell Comarcal després de cada procés electoral s'ha de fer alternativament als municipis de Terrassa i Sabadell.

Disposició derogatòria Es modifica l'annex de la Llei 6/1987, del 4 d'abril, de l'Organització Comarcal de Catalunya, en tot el que contradiu el que estableix aquesta Llei.

Disposició transitòria Els actuals consells comarcals de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Garraf, el Montsià, la Noguera, Osona, el Priorat, el Ripollès, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Tarragonès, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental continuaran transitòriament inalterats fins que tinguin lloc les properes eleccions municipals.

Disposició final S'autoritza el Govern de la Generalitat perquè dicti les disposicions necessàries per al desplegament, l'execució i el compliment d'aquesta Llei.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 8 de gener de 1990

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Gomis i Martí Conseller de Governació

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR