Llei 15/2016, de 2 de desembre, de modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Mitjançant la Llei 6/2012, de 6 de juny, de modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, es va canviar la denominació oficial de la ciutat i es va establir la de Palma de Mallorca en lloc de l'anterior Palma, un canvi justificat, segons l'exposició de motius de la dita llei, per l'acord del Ple de l'Ajuntament de Palma de "recuperar el topònim del municipi amb la denominació tradicional de Palma de Mallorca".

De fet, però, la denominació de la ciutat ha estat Palma des de la dominació romana fins a l'arribada dels musulmans. Després de la Conquesta de 1229 la ciutat fou designada amb el nom de Mallorca, igual que la resta de l'illa. A principis del segle XVIII es va reintroduir el nom de Palma i de llavors ençà ha estat la denominació utilitzada durant més temps.

A més de ser la primera denominació de la ciutat i la utilitzada durant un període més extens, aquest topònim apareix a la gran majoria de la documentació oficial. En aquest sentit és molt significatiu d'aquest reconeixement com a nom propi de la ciutat l'ús que en fa l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, que al seu article 7 estableix que "la capital de les Illes Balears és la ciutat de Palma". D'altra banda, el Decret 36/1988, de 14 d'abril, que recull les formes oficials dels topònims balears, ampliat pel Decret 61/1990, de 31 de maig, estableix també aquesta denominació com a pròpia de la ciutat.

Per tot això, el Ple de l'Ajuntament de Palma va acordar proposar la modificació de la Llei de capitalitat per incorporar-hi la denominació de Palma com a oficial de la ciutat.

Article 1

Derogació de l'article 1 de la Llei 6/2012, de 6 de juny, de modificació de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca

Se substituirà al títol i a tot el text de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, la denominació de “Palma de Mallorca” per “Palma”.

Article 2

S’introdueix un nou article 88 bis, a continuació de l’article 88, a la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, amb el següent contingut:

“Article 88 bis

Atesa la consideració de la seva doble i triple insularitat i en el marc dels acords econòmics entre el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma que es derivin del desenvolupament d’aquesta llei, s’han de garantir, en tot cas i com a mínim, per als residents de Menorca, d’Eivissa i de Formentera, les mateixes condicions establertes per a les persones residents a Palma, quant a tarifes i abonaments per a l’accés a la ciutat des del port i des de l’aeroport.

Així mateix, els estudiants universitaris i de cicles de formació professional amb residència a Menorca, Eivissa i Formentera han d’accedir al transport públic en les mateixes condicions que els residents a Palma.”

Article 3

S’introdueix una nova disposició addicional, la cinquena, a la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma de Mallorca, amb el següent contingut:

“Disposició addicional cinquena

Als efectes del que preveu l’article 88 bis, s’establiran els acords de caràcter tècnic i de col·laboració administrativa corresponents amb els consells insulars per tal de fer efectiu que els residents a Menorca, Eivissa i Formentera que hi tenguin dret puguin obtenir els seus títols de transport a la seva illa de residència.”

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquesta llei, la contradiguin o hi siguin incompatibles.

Disposició final

Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, 2 de desembre de 2016

La presidenta

Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR