LLEI 6/1991, de 27 d'abril, de creació del Col·legi de Tècnics d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

La projecció de futur del turisme, un dels sectors principals de l'economia de Catalunya, avui ja consolidat, inclou sens dubte la necessitat de millorar-ne l'activitat.

Atesa la transcendència d'aquest sector, el Reial Decret 865/1980, del 14 d'abril, regulà els ensenyaments turístics especialitzats i substituí la titulació de tècnic d'empreses turístiques per la de tècnic d'empreses i activitats turístiques, equivalent a la de diplomat universitari, d'acord amb la Disposició Addicional Tercera del Decret mencionat.

La professió de tècnic d'empreses i activitats turístiques s'ha desenvolupat segons les diferents especialitzacions -allotjaments turístics i restauració, agències de viatges i informadors turístics- i els diversos àmbits d'actuació del sector turístic, mitjançant la normativa que el regula, que concentra les atribucions i les responsabilitats professionals de caràcter tècnic.

La necessitat de consolidar la professió turística, com a garantia de la qualitat tècnica del sector i del compliment correcte de la seva funció social, planteja la conveniència de dotar el col·lectiu dels professionals d'aquest sector d'una fórmula organitzativa que li aporti els elements ordenadors i deontològics indispensables per a poder exercir l'activitat professional amb el rigor i la dignitat que la societat li exigeix.

Així, doncs, en virtut de les competències exclusives que els apartats 12 i 23 de l'article 9 de l'Estatut d'Autonomia atorguen a la Generalitat en matèria de turisme i de col·legis professionals, respectivament, i d'acord amb el que disposa l'article 3 de la Llei 13/1982, del 17 de desembre, de Col·legis Professionals, que regula l'extensió de l'organització col·legial, mitjançant llei, a les professions que n'estan mancades, es considera oportuna i necessària la creació d'un col·legi professional que integri els qui amb la titulació suficient exerceixen les funcions de tècnics d'empreses i activitats turístiques, el qual col·legi ha de significar un avenç per a aquests professionals i per al desenvolupament del turisme a Catalunya.

Article 1

Es crea el Col·legi Professional de Tècnics d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya, com a corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per a complir els seus fins.

Article 2

El Col·legi Professional de Tècnics d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya agrupa els qui tenen la titulació de tècnics d'empreses i activitats turístiques d'acord amb el Reial Decret 865/1980, del 14 d'abril, modificat pel Reial Decret 332/1985, del 6 de març, i amb les normes de desenvolupament d'aquests; els qui tenen la titulació de tècnics d'empreses turístiques d'acord amb el Decret 2427/1963, del 7 de setembre, segons el que estableix la Disposició Transitòria Tercera del Reial Decret 865/1980, de 14 d'abril, i els professionals habilitats per a exercir la professió abans de la promulgació del Reial Decret esmentat.

Article 3

L'àmbit territorial del Col·legi és Catalunya.

Article 4

En els aspectes institucionals i corporatius, el Col·legi s'ha de relacionar amb el Departament de Justícia o amb els que tinguin competències en matèria de col·legis professionals; en els aspectes relatius a la professió, s'ha de relacionar amb el Departament de Comerç, Consum i Turisme o amb els que tinguin competències en matèria de turisme.

Disposicions transitòries Primera S'ha de constituir una comissió gestora, integrada per dos representants de l'Associació Professional de Tècnics i Directors d'Empreses i Activitats Turístiques de Catalunya, dos representants de la Delegació a Catalunya de l'Associació Nacional de Directors d'Hotels, dos representants de l'Associació Professional d'Informadors Turístics i dos representants de l'Associació Catalana d'Escoles de Turisme, la qual comissió, en el termini de sis mesos de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, ha d'aprovar uns estatuts provisionals que regulin, de conformitat amb la legislació vigent:

  1. Els requisits per a adquirir la condició de col·legiat, la qual condició ha de permetre de participar en l'assemblea constituent del Col·legi.

  2. El procediment de convocatòria i desenvolupament de l'assemblea constituent; la convocatòria, en tot cas, ha d'ésser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en els diaris de més difusió de Catalunya.

    Segona L'assemblea constituent ha de:

  3. Aprovar, si escau, la gestió de la comissió gestora i ratificar-ne els membres, o bé nomenar-ne de nous, per a dur la direcció de l'assemblea.

  4. Aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

  5. Elegir les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents en els òrgans col·legials.

    Tercera Els estatuts definitius del Col·legi, un cop aprovats, juntament amb el certificat de l'acta de l'assemblea constituent, han d'ésser tramesos a l'òrgan competent de la Generalitat, a fi que, un cop n'hagi estat qualificada la legalitat, siguin inscrits en el Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya i, posteriorment, siguin publicats en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

    Palau de la Generalitat, 27 d'abril de 1991

    Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

    Agustí M. Bassols i Parés Conseller de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR