STSJ Cataluña , 4 de Mayo de 2005

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2005:5731
Número de Recurso3482/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 4 de Mayo de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

cl ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 4 de mayo de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos . Sres .

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 4032/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Benito , Dolores , Jose Miguel y Estíbaliz frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 6 de octubre de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 516/2002 y siendo recurrido/a Íñigo y otro. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de mayo de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 6 de octubre de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada pel Don. Íñigo i per la Sra. Sra. María del Pilar en contra la Sra. Estíbaliz , Don. Benito , Doña. Dolores i Don. Jose Miguel i condemnar la Sra. Estíbaliz solidàriament amb els Sr.s Benito , Dolores i Jose Miguel aquest entre sí de forma mancomunada i per terceres parts a abonar a cadascun dels actors la quantitat total de 184.002,84 euros condemnant els demandants a avenir-se aquesta declaració".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- Don. Íñigo va iniciar la prestació de serveis com treballador de la llar familiar pel Sr. Ángel Jesús el dia 1-12-99.

La Sra. Antonia va iniciar la prestació de serveis com treballadora de la llar pel Don. Ángel Jesús el dia 1-12-99. (folis 2.6-29)

2n.- En data 1-1-00 els treballadors demandants i Don. Ángel Jesús van subscriure sengles contractes de treball on s'establien les diferents clàusules reguladores del vincle laboral especial En data 15-3-01 es van protocolitzar notarialment aquests contractes mitjançant compareixença davant la notaria de Barcelona Sra. Marina (folis 6-15, 113-115i 122-124). .

3r.- En aquest contracte subscrit el dia 1-1-00, l'empleador i el Sr. Íñigo van pactar que el treballador desenvoluparia la feines pròpies de manteniment i Jardineria de la finca, així com la de xofer personal (folis 8-9).

4r.- L'empleador Sr. Benito i l'actora Sra. Antonia van acordar, en el contracte subscrit el dia 1- 1-00, que la treballadora desenvoluparia les tasques domestiques i de cuina de la finca on residia.

5é.- El Sr. Ángel Jesús tenia fixada la seva residencia habitual a la torre situada a la localitat de Premia de Dalt, a l'avinguda DIRECCION000 NUM000 . Des que van iniciar el vincle laboral amb el Sr. Ángel Jesús , els actors van residir en aquesta finca, en un habitatge annex al principal i destinat al servei, segons estipulava la clàusula 2a deIs respectius contractes (folis 8 i 13).

6é.- A l'estipulació 3a deIs esmentats contractes s'establia que:

Expresamente se conviene que la duración del presente contrato es de diez años, contados desde el día de hoy. Resuelto el contrato, por cualquier causa y a instancia de D. Benito , éste deberá de indemnizar a [Sra. María del Pilar o Sr. Íñigo ] con una suma igual aI importe del salario, sus incrementos y las pagas extras correspondientes al período que falte hasta completar los dias años de vigencia de contrato. Esta indemnización será incluso aplicable llegado el caso de la venta de la residencia actual del Sr. Benito Esta obligación de indemnización es asumida también por los herederos del Sr. Ángel Jesús . Si la resolución del presente contrato antes de la expiración del plazo contractual convenido fuese a instancias de... [el treballador] sea cual fuere la causa, el Sr. Ángel Jesús solamente vendrá obligado a indemnizar al Sr. Íñigo con los importes que se prevean en la legislación laboral

7e.- En la clausula sisena del contracte les parts estipulaven un salari mensual de 250.000 pts més dues pagues extraordinàries. En la clàusula setena els contractants establien un increment anual del salari de 5 % (folis 9 i 14).

8e.- En data 2-11-.00 els actors i el Sr. Ángel Jesús van subscriure un altre contracte de treball amb el mateix objecte que el signat a primers d' any però amb precisions concretes a determinades clàusules. En aquest segon contracte les parts aclareixen que l'import d' aquest salari mensual de 250.000 pts serà en net i que les pagues extraordinaries seran per la quantia d'una mensualitat i fixant-se concretament la seva data de meritament (folis 16-25 i 114-118 i 125- 127).

9e, - En aquests contractes subscrits en data 2-11-00 les parts van precisar en la seva clàusula 8a les qüestions relatives a l 'extinció del vincle laboral: .

"OCTAVO. Extinción.

Ambas partes acuerdan que la extinción del presente contrato con anterioridad a la expiración del plazo convenido, tendrá los siguientes efectos 1) En el supuesto de que el empleado, Sr. Íñigo , fuere despedido - por el empleador, Sr. Ángel Jesús y tal decisión fuere declarada improcedente, nula o no ajustada a derecho, abonará a aquel, en caso de no readmisión, una indemnización cuya cuantía será igual a la suma del importe de sus retribuciones por el tiempo de duración que quedare por cumplir, hasta completar los diez años de vigencia del contrato.

Dicha indemnización procederá igualmente en caso de desistimiento o fallecimiento del empleador transmision de la finca o traslado de hogar del empleador. Es deseo expreso del empleador Sr. Ángel Jesús , que esta indeminizacion a su fallecimiento, sea asumida por sus legítimos herederos"

(folis 114-118 i 125-127)

l0è.- El Sr. Ángel Jesús , que estava casat en segones, núpcies i amb règim de separació de béns amb la codemandada Sra. Estíbaliz , va morir a la ciutat de Barcelona el dia 1-2-02 (fets incontrovertits).

11è.- El Sr. Ángel Jesús , que havia tingut dos fills premorts del primer matrimoni, va atorgar testament mitjançant escriptura pública davant del notari de Barcelona Sr. Francisco Armes Omedes el dia 15-10-01, i va llegar a la seva esposa l'immoble de Premia de Dalt on residien, tots els saldos de les entitats bancaries i un automobil marca Mercedes. En aquest testament va nomenar hereus únics i universal de la resta de béns i drets als tres nets, Don. Benito , Doña. Dolores i Don. Jose Miguel , a parts iguals i a la seva lliure vol:untat (folis 66-69).

12è.- Els hereus codemandats van acceptar l'herencia a benefici d'inventari mitjançant atorgament d'

escriptura pública davant el notari de Barcelona Sr. J oan Carles Ferres Ustrell el dia 26-7-02 (folis 74-94). .

13è.- Mitjançant burofax remès en data 13-3-02, els actors van requerir la demandada Sra. Estíbaliz perque indiqués la forma i el moment de donar compliment a les previsions del contracte de treball que unia els actors amb el seu difunt marit (folis 31-32).

14è.- Els actors, després de la mort del Sr. Ángel Jesús , van continuar prestant els seus serveis per a la Sra. Estíbaliz en el mateix domicili de Premia de Mar i van cobrar regularment les mensualitats del mes de febrer i del mes de març del 2002 (folis 33 i 37-38 i confessió deIs codemandats Srs. Benito i Dolores).

15e.- En data 17-4-02 la Sra. Estíbaliz i l'advocat Sr. Valoira van lliurar personalment als actors l'

escrit que els comunicava l' extinció del seu contracte de treball, posant a disposició deIs treballadors els'

salaris del mes d' abril del 2002 i les parts proporcional s de la paga extraordinaria, de les vacances i una indemnització de 3O dies per extinció del contracte. EIs demandants van refusar l' oferiment de cobrar aquestes quantitats (folis 33-36).

16e.- EIs hereus del Sr. Ángel Jesús van acceptar I'herencia, segons escriptura pública atorgada davant del notari de Barcelona Sr. Farrés Ustrell el dia 26-7-02, a benefici d'inventari. Tot i així, en el passiu de l'inventari de I'herencia no es va fer constar cap quantitat en concepte d'indemnització per extinció de contracte deIs treballadors domestics del causant (74-94)

17e.- En contra de l' acte extintiu produit el 17-4-02, els actors no van formular cap reclamació per acomiadament (fet incontrovertit).

18e - EIs actors van presentar la,papereta de conciliació a la Unitat de Conciliació de Mataró del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 15 de Enero de 2008
    • España
    • 15 Enero 2008
    ...estimar procedente la inadmisión del recurso. RAZONAMIENTOS JURÍDICOS PRIMERO En el caso de la sentencia recurrida, - STSJ Cataluña de 4 de mayo de 2005, rec. 3482/04-, se aborda el análisis de dos recursos de suplicación interpuestos por los demandados, frente a una sentencia de instancia ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR