L'evolució del preu i la valoració de l'habitatge

AutorMeritxell Carreras

No cal ser un expert sobre la matèria per a adonar-se de l´ increment de preus que ha experimentat el mercat immobiliari en els darrers anys. Quantes vegades haurem escoltat que aquests baixaran o pels més pessimistes, que es produirà un esclat de l´anomenada "bombolla immobiliària"? Doncs jo, particularment, moltes. No obstant he de dir que les expectatives futures són d´un aterratge suau dels preus dels pisos. Així, segons dades de les societats taxadores, si en l´exercici passat parlaven d´una alça del 19% del metre quadrat al mercat català, en el 2006 parlen ja d´un 8,7%, molt per sobre de la inflació. A la circumscripció de Lleida l´augment de preus serà d´un 10,9% aquest exercici i d´un altre 7,8% el 2006.

Malgrat aquestes previsions en quan a preus, el ritme de construcció es mantindrà en aproximadament 800.000 habitatges a l´any a nivell estatal segons estadístiques. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya afirma que la construcció de nous habitatges a Catalunya en el 2004 ha assolit la major magnitud dels darrers cinc anys.

[ NO INCLUYE CUADRO ]

Traduït a la nostra ciutat, en un paisatge urbanístic ple de grues que sembla que mai s´acaba. Realment, ha vingut a viure tanta gent a Lleida com per a què hi hagi l´oferta d´habitatges, tant nous com de segona mà, que avui en dia hi ha? No, un gran nombre de pisos estan sense habitar ja que els seus propietaris són especuladors que els han adquirit o bé per a llogar-los o bé per a tornar-los a vendre aprofitant aquest increment constant dels preus.

Si parlem de les vendes, el mercat de l´habitatge tendeix cap a un comportament més madur ja que si bé fa un any el temps de venda era de 2 mesos, durant 2005 és d´entre quatre i sis mesos. A més aquesta tendència es pot ampliar durant el primer quatrimestre del proper any.

Segons el CSonsell de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya en el seu informe semestral Número 28 2.005, determina com a factors limitatius de la dinàmica futura del mercat per ordre d´impòrtància els següents:

- Els preus massa elevats dels habitatges

- Manca d'oferta d'habitatges prou diversificada

- Feblesa de la demanda d'habitatges

- Pocs incentius fiscals a l'adquisició de l´habitatge

- Cost elevat de les hipoteques

Quant a la tipologia, aquest informe preveu una tendència de continuació de l´expansió del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR