Introducció al dret de persona i família al Codi civil de Catalunya

AutorAdolfo Lucas Esteve
Cargo del AutorProfesor i Magistrado, Universitat Abat Oliva
Páginas31-37

Page 31

1. El llibre II del Codi civil de Catalunya

El Codi civil de Catalunya (CCCat) està organitzat com un codi obert que permet una construcció progressiva en el temps i una millor adaptació a les novetats socials, econòmiques i patrimonials. Aquest codi obert utilitza una numeració especial, en què els articles estan formats per dos números separats per un guió: el primer número té tres xifres que fan referència al llibre, al títol i al capítol, respectivament; i el segon número correspon a una numeració contínua que comença amb el número 1 en cada capítol.

El Codi civil català està sistematitzat en sis llibres, que són:
y 1r Llibre: Disposicions generals, prescripció i caducitat (Llei 29/2002).
y 2n Llibre: Persona i família (Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família).
y 3r Llibre: Persones jurídiques (Llei 4/2008).
y 4t Llibre: Successions (Llei 10/2008).
y 5è Llibre: Drets reals (Llei 5/2006).
y 6è Llibre: Obligacions i contractes (pendent de regulació).

La Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família (DOGC núm. 5686, 5 d’agost del 2010), agrupa en el mateix llibre la regulació d’ambdues institucions: la persona i la família, entenent la família com el lloc de creixement i desenvolupament de la persona.

La família és una peça bàsica per a la societat i per a la persona, perquè és en el si de la família on ens convertim en persones. Segons chEstErton: «el lloc on neixen els nens i moren els homes, on afloren la llibertat i l’amor, no és una oficina ni un comerç ni una fàbrica. Allí veig la importància de la família.»

Segurament hi ha moltes raons per legislar de manera separada la persona i la família, però també hi ha moltes raons per fer-ho conjuntament: des d’un punt de vista social i humà, és evident la importància de la persona per a la família i de la família per a la

Page 32

persona; i des d’un punt de vista jurídic, cal recordar l’existència de nombroses matèries comunes, ja que com apunten MIRAMBELL I ABANCÓ i ARROYO I AMAYUELAS: «segurament no té massa sentit estudiar el naixement, la personalitat, la capacitat d’obrar i la incapacitació en el Dret de la persona i, en canvi, estudiar el matrimoni, la filiació i les institucions protectores de les persones incapaces en el Dret de família.»

1.1. Aplicació del llibre II

El llibre II del Codi civil de Catalunya, a diferència del llibre IV, no regula totes les matèries relatives a la persona i la família. Per tant, hem de completar-les amb la regulació estatal. Aquesta manca de regulació respon, d’una banda, a la reserva exclusiva en favor de l’Estat de les relacions jurídicocivils relatives a les formes de matrimoni (art. 149.1.8 CE) i, d’una altra, a la voluntat del legislador de no regular determinades matèries. Conseqüentment, han quedat fora de la regulació catalana: els requisits i la forma de celebració del matrimoni, la nul·litat, la separació i la dissolució del matrimoni (arts. 42 a 65 i 73 a 89 CCE), la incapacitació (arts. 199 a 201 CCE i 748 i ss LEC), el dret al nom, l’absència o la declaració de defunció i tota la regulació del Registre civil. En aquest sentit, es necessari recordar l’aparició de la Llei 20/2011, de 21 de juliol, del Registre civil, que entrarà en vigor el 22 de juliol de 2014.

Les matèries regulades en el Codi civil de Catalunya s’aplicaran de forma preferent, ja que el dret català és preferent al dret estatal en aquelles matèries que no siguin de competència exclusiva de l’Estat. No obstant això, les llacunes del dret civil català es regularan subsidiàriament pel dret estatal (149.3 CE), però «només en la mesura que no s’oposin a les disposicions del dret civil de Catalunya o als principis generals que l’informen» (art. 111-5 CCCat). En aquest sentit, cal recordar que no és el mateix absència de regulació que llacuna ja que, davant l’absència d’una disposició que reguli una determinada matèria, cal valorar si es tracta d’una llacuna (que comporta l’aplicació del dret subsidiari) o si respon a una voluntat conscient del legislador que no va voler regular una determinada matèria, supòsit en el qual resulta improcedent aplicar el dret supletori.

En cas que diferents legislacions civils concorrin en un mateix supòsit, la llei aplicable es determinarà a través de les normes establertes al títol preliminar del Codi civil espanyol. Concretament, en matèria de persona i família, el criteri definidor serà el de la llei personal (arts. 9 i 16.1 CCE). Aquestes normes tenen caràcter imperatiu i, per tant, les parts no poden acordar voluntàriament l’aplicació d’una llei diferent.

En relació a l’aplicació temporal, el llibre II va entrar en vigor l’1 de gener de 2011 (DF 5a.), amb les disposicions transitòries establertes a la mateixa Llei (DT 1a. a DT 8a.).

1.2. Precedents legislatius

Tradicionalment, s’ha considerat que el dret de família, juntament amb el dret de successions, recollia els trets diferenciadors del dret civil català davant la voluntat unificadora de la legislació civil. Aquesta importància del dret de persona, i particularment de la família, es demostra per l’abundant legislació sobre aquesta matèria, que és important repassar, perquè l’actual llibre II del Codi civil de Catalunya és fruit d’un llarg procés històric.

Començarem aquet repàs en la Compilació de 1960, que dedicava el llibre primer, amb noranta-un articles, al dret de família, en què es regulava la filiació, l’adopció, el

Page 33

règim econòmic conjugal (que representava la part més important) i els heretaments (que actualment estan regulats al llibre IV del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions).

Les successives reformes de la Compilació en els anys 1984 i 1993 també van tenir gran importància en aquesta matèria. La Llei 13/1984, de 20 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR