DECRET 130/1998, de 12 de maig, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals en les àrees d'influència de carreteres.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

130/1998, de 12 de maig, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals en les àrees d'influència de carreteres.

Molts incendis forestals esdevinguts en els darrers anys s'inicien en zones de gran ús antròpic properes a zones forestals, essent les vies de comunicació una d'aquestes àrees.

Per consegüent, cal desenvolupar una normativa específica de tractament de la vegetació en les àrees confinants amb les vies de comunicació per reduir la possibilitat d'inici de foc, disminuint la càrrega de combustible.

La normativa que es desenvolupa en aquest Decret marca dos tipus d'actuacions a fer al voltant de les carreteres: disminució de la càrrega de combustible i accions sobre la vegetació més piròfila. La normativa també diferencia els treballs a realitzar segons la importància de la via de comunicació i l'àrea que travessa.

Altres factors previstos són l'ús d'herbicides en els tractaments de reducció de la biomassa i la possibilitat de realitzar les actuacions de forma planificada per tal de facilitar les tasques per a l'execució dels treballs.

Per la seva especial importància en la prevenció d'incendis forestals al voltant de noves infraestructures viàries, s'inclouen factors a tenir en compte en les avaluacions d'impactes ambientals en la construcció de noves infraestructures, referents a mapes de combustibilitat, continuïtat de la massa forestal, graus d'inflamabilitat de la vegetació i anàlisi dels incendis produïts a la zona que travessa la nova via de comunicació.

D'acord amb l'informe favorable de la Comissió de Govern Local de Catalunya;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit

És objecte d'aquest Decret l'establiment de mesures de prevenció d'incendis forestals durant el període comprès entre el 15 de març i el 15 d'octubre de cada any, a les àrees d'influència o franja de cinc-cents metres que envolta les carreteres, les autovies i les autopistes de Catalunya, sigui quina sigui la seva titularitat, que transcorrin per terrenys que són forestals segons l'article 2 de la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, inclosos en els termes municipals declarats d'alt risc d'incendi forestal pel Decret 64/1995, de 7 de març.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret, s'entén per:

a) Zona de seguretat: franja de terreny lliure de vegetació arbustiva, herbàcia seca i de restes vegetals morts. Pel que fa a la vegetació arbòria no podrà suposar la continuïtat entre les capçades d'ambdues bandes de la via, com tampoc la de la massa forestal que confina a cada banda.

b) Zona de protecció: franja de terrenys formada per una massa arbrada i/o arbustiva aclarida, que evita la continuïtat vertical i horitzontal entre els estrats arbustiu i arbori.

El recobriment de la massa arbòria haurà de ser inferior al 75% del total.

c) Element funcional: tota zona permanentment afectada per la conservació de la carretera o per l'explotació del servei públic viari, com les destinades a descans, estacionament, serveis de control de trànsit, instal·lacions per a l'explotació de la via, auxili i atenció mèdica d'urgència, peatges, parades d'autobusos i altres finalitats auxiliars de la via.

d) Plataforma: zona de la via destinada a l'ús dels vehicles, formada per la calçada i els vorals.

e) Voral: cadascuna de les franges disposades a ambdós costats de la calçada, que serveix per contenir el ferm i per donar un marge de seguretat als vehicles i als vianants.

f) Calçada: la zona construïda i condicionada per a la circulació de vehicles.

g) Cuneta: rasa o conducció situada a la vora de la carretera, destinada a recollir les aigües de la pluja que s'escorren per la calçada i els talussos.

Article 3

Organismes responsables de l'execució dels treballs

Els organismes responsables de les carreteres o les empreses concessionàries de vies o d'elements funcionals de la carretera estan obligats a mantenir unes zones de seguretat i de protecció en les condicions que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR