DECRET 129/2012, de 9 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de l'impost sobre les estades en establiments turístics.

Fecha de Entrada en Vigor 1 de Noviembre de 2012
SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyDecret

Mitjançant la Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, el Parlament de Catalunya ha creat l’impost sobre les estades en establiments turístics. Aquest tribut grava la singular capacitat econòmica de les persones físiques que es posa de manifest amb l’estada en establiments turístics. Al mateix temps suposa una contribució a la preservació i millora dels recursos turístics de Catalunya dels quals gaudeixen, i a la compensació dels eventuals impactes negatius derivats de l’arribada massiva i la concentració de turistes en determinats entorns.

La Llei ha fixat els elements essencials del nou impost en compliment del principi de reserva de llei establert en l’article 31.3 de la Constitució. Ara cal complementar aquest marc legal amb la incorporació de les normes indispensables per a l’aplicació efectiva de l’impost. Així, doncs, aquest Reglament esdevé el complement necessari de la Llei i té per objecte incorporar les normes que concreten conceptes introduïts a la Llei, com també les regles procedimentals oportunes.

En el marc legal assenyalat, aquest Decret es dicta a l’empara de l’habilitació competencial reconeguda a l’article 203.5 de l’Estatut d’autonomia i en exercici de la potestat reglamentària que atorga al Govern l’article 68 del mateix Estatut.

S’ha de remarcar, doncs, que aquest és un Reglament d’abast estrictament tributari, que desenvolupa la Llei -com s’ha dit- pel que fa a la creació de l’impost. En aquest sentit, no incorpora cap norma de regulació del fons per al foment del turisme, creat per l’article 115 de la Llei 5/2012, de 20 de març, que haurà de ser objecte d’un posterior desenvolupament reglamentari.

El Reglament que aprova aquest Decret inclou 12 articles, agrupats en tres títols i una disposició addicional.

El títol I inclou les disposicions generals relatives a l’objecte del Reglament i el règim jurídic de l’impost.

El títol II incorpora normes relatives a determinats elements essencials de l’impost i que resulten necessàries per concretar conceptes introduïts a la Llei. Així, pel que fa al fet imposable, l’article 3 remet a la normativa reguladora dels establiments i els equipaments d’allotjament turístic quan fan referència a les normes i els usos sobre horaris d’entrada i sortida.

Pel que fa a la quota tributària (article 5), estableix algunes regles per al còmput de l’import màxim.

El règim d’exempcions es detalla a l’article 6, i se centra a determinar els mitjans de justificació dels supòsits exempts.

L’article 7, per la seva part, inclou una norma de concreció de la regla de meritació i exigibilitat en el cas dels creuers.

Finalment, l’article 8 fa referència a la facturació.

El títol III inclou les normes d’aplicació del tribut, de les quals cal destacar el sistema d’autoliquidació trimestral.

Vist el dictamen emès pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això exposat, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovació del Reglament de l’impost sobre les estades en establiments turístics

S’aprova el Reglament de l’impost sobre les estades en establiments turístics, que es publica a continuació.

Disposició addicional

Habilitació

Es faculta el titular del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR