STSJ Cataluña , 3 de Diciembre de 2001

JurisdicciónEspaña
Fecha03 Diciembre 2001
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal RECURS DE CASSACIÓ Núm. 41/2001 SENTÈNCIA NÚM. 33 President:

Excm. Sr. Guillem Vidal i Andreu.

Magistrats:

Il.lma. Sra. Núria Bassols.

Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

Barcelona, 3 de desembre de 2001 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que s'expressen més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 41/2001 contra la sentència dictada en grau d'apel·lació per la Secció 14ª de l' Audiència Provincial de Barcelona en el rotllo 1050/2000 com a conseqüència de les actuacions de menor quantia núm. 805/98 seguides davant el Jutjat de 1a Instància núm. 8 de Barcelona . El Sr. Daniel ha interposat aquest recurs representat per el procurador Sr. Albert Grasa Fàbrega i defensat per el lletrat Sr. Ignacio de Muller de Dalmases. És part contra la qual es recorre el Sr. Alfonso i Jose Enrique , representats per el procurador Sr. Àngel Joaniquet Ibarz i defensat per ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El procurador dels Tribunals Sr. Joaniquet Ibarz , que va actuar en nom i representació del Sr. Alfonso y Don. Jose Enrique , va formular demanda de menor quantia núm. 805/1998 en el Jutjat de 1a Instància núm. 8 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el jutjat indicat va dictar sentència amb data 21 de juny de 2000, la part dispositiva de la qual diu el següent:" Que desestimo la demanda formulada por D. Alfonso Y D. Jose Enrique representados por el Procurador Sr. Joaniquet Ibarz contra Dª Rocío Y Dª Elisa representadas por el Procurador Sr. Grasa Fàbrega y D. Daniel representado por el Procurador Sr. De Anzizu Furest, declaro que debo absolver a los demandados de las pretenciones deducidas en su contra en la presente litis, con imposición de las costas procesales a los actores.

Estimando parcialmente la demanda reconvencional formulada por D. Daniel representado por el Procurador Sr. De Anzizu Furest contra D. Alfonso y D. Jose Enrique representados por el Procurador Sr. Joaniquet Ibarz, declaro que debo condenar y condeno a los actores reconvenidos a satisfacer al demandado reconvencional el 10% del valor de la herencia de D. Eduardo como retribución de su labor de albacea, intereses previstos en el art. 921 de la LEC , sin expreso pronunciamiento respecto de las costas procesales de la reconvención"

.En data 28 de juny de 2000 el Magistrat jutge del Jutjat de Primèra Instància núm. 8 de Barcelona va dictar una interlocutora, la part dispositiva de la qual diu: "Debo aclarar y aclaro el fallo de la sentencia de fecha 21/06/00 recaida en los presentes autos de Juicio de Menor Cuantía nº 805/98-3ª en el sentido de retificar el error material de transcripción rerferido a la representación procesal de los demandados que debe figurar del siguiente modo:

Sr. Grasa Fábrega como Procurador de D. Daniel y de Dª. Rocío .

Sr. De Anzizu como Procurador de Dª Elisa . Permanecen idénticos los pronunciamientos del fallo"

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar recurs d'apel·lació, que es va admetre i que es va substanciar a la Secció 14a de l' Audiència Provincial de Bacelona la qual va dictar sentencia amb data 18 de juny de 2001 , amb la següent part dispositiva: "Estimando el recurso de apelación interpuesto por Alfonso y Jose Enrique , y rechazando la adhesión planteada por D. Daniel contra la sentencia dictada el día veintiuno de junio de dos mil, por el Juzgado de Primera Instancia número ocho de Barcelona, con revocación de la misma debemos, estimando en parte la demanda interpuesta por D. Alfonso y Jose Enrique contra D. Daniel , acordar como acordamos la remoción del Sr. Daniel del cargo de albacea universal de la herencia de D. Eduardo , con perdida de la retriución legalmente señalada, condenando al Sr. Daniel a indemnizar a los actores con el importe de los recargos exigidos por la Administración Pública en relación con el impuesto de sucesiones y plusvalía de la transmisión hereditaria, a concretar en ejecución de sentencia.

Se declara que el negocio de engrase y lavado de coches que desarrollaba el causante en el C/

DIRECCION000 nº NUM000 pertenecía al mismo por lo que debe incluirse en el inventario de bienes de su herencia.

Se desetiman las restantes peticiones contenidas en el suplico de la demanda. No se imponen las costas de la demanda principal a ninguna de las partes. Las costas de la reconvención se imponen al Sr. Daniel . No se imponen las costas del recurso de apelación formulado por los Sres. Alfonso Jose Enrique .

Las costas de la adhesión correran a cargo del apelante adherido."

TERCER

Contra aquesta Sentència, el procurador Sr. Albert Grasa Fábrega en nom i representació del Sr. Daniel , va presentar escrit de preparació de recurs extraordinari per infracció processal y recurs de cassació, davant la Sala 14a de la Audiència Provincial de Barcelona. Per providencia de data 9 de juliol de 2001 es va admetre l´escrit i es va atorgar 20 dies per presentar recurs de cassació d´acord els arts. 471 y 448 de la Lec . El citat procurador en data 6 de setembre de 2001, va interposar recurs de cassació davant la Sala 14a de la Audiència Provincial de Barcelona, que va fonamentar en els motius següents:

"PRIMERO.- Infracción de las normas aplicables para resolver las cuestiones objeto del proceso:

infracción del artículo 320 del Código de Sucesiones de Catalunya sobre remoción del albacea fundamentada en conducta dolosa o gravemente negligente por indebida aplicación e interpretación de dicho artículo e infracción de los demás preceptos que se citan en el presente motivo, los cuales por indebida aplicación en unos casos y omisión en otros, conllevan al tribunal a quo a apreciar la existencia de responsabilidad en el albacea.

SEGUNDO

Infracción de las normas aplicables para resolver las cuestiones objeto de proceso:

infracción del art. 314 del Código de Sucesiones de Catalunya por falta de aplicación del mismo en relación al derecho de albacea a ser retribuido.

TERCERO

Infracción de las normas aplicables para resolver las cuestiones objeto del proceso:

infracción por falta de aplicación en la sentencia de primera instancia de los artículos 1100 y 1108 del Código Civil en cuanto a los intereses de la demanda reconvencional.

CUARTO

Infracción de las normas aplicables para resolver las cuestiones objeto del proceso:

infracción por indebida aplicación en la sentencia de primera instancia del art. 523 de la L.E.C 1881 sobre costas de la demanda reconvencional.

QUINTO

Infracción de las normas aplicables para resolver las cuestiones objeto del proceso:

infracción por indebida aplicación en la sentencia de la apelación del art. 710 de la L.E.C. 1881 sobre costas de apelación."

QUART

Per mitjà de provisió d'aquesta Sala de data 13 de setembre de 2001 es va tenir interposat aquest recurs de cassació i d'acord amb l' art. 483 de la LLEC de 1/2000 , es van passar les actuacions al magistrat ponent per tal de resoldre sobre l'admissió o inadmissió d'aquest recurs. En data 19 d´octubre de 2001 el procurador D. Angel Joaniquet Ibarz en nom i representació del Srs. Jose Enrique y Alfonso va interposar escrit d´oposició al recurs de cassació que per mitjà de provisió de data 29 d´octubre de 2001 es va tenir per formulat i de conformitat amb l´artícle 485 de la Lec. es va convocar a les parts per la celebració de la vista el dia 19 de novembre a les 10.30 hores la qual va tenir lloc d´acord amb el resultat que hi consta a la diligència estesa a l´efecte.

Ha estat designat ponent l' Il.lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET.

PRIMER

Contra la sentència dictada per la Secció XIV de l' Audiència Provincial de Barcelona de data 18 de Juny de 2001 que conté la part dispositiva transcrita en els antecedents fàctics d' aquesta resolució el senyor Daniel interposa recurs de cassació que considera escaient tant per la quantia dels interessos objecte de la contesa com al concórrer , al seu entendre interès de cassació.

Donat que la part que impugna el recurs de cassació s' oposa a l' admissibilitat d' aquest, es escaient , amb caràcter previ fer una pronúncia sobre la procedència del recurs: la demanda que originà aquesta contesa fou presentada pels hereus del senyor Eduardo , i en aquesta demanda s' hi contenien una sèrie de pretensions que de forma notòria superen els vint-i-cinc milions de pessetes exigits per l' article 477.2 de la Llei d' enjudiciament civil de 2000 per l' accés a cassació ; però a això s´hi ha d´afegir que, cal fer advertiment a què en aquest debat hi concorre interès de cassació, pel fet que el recurs es basa, en essència, en l' infracció del' article 320 del Codi de successions per causa de mort, i sobre aquest article no existeix doctrina d' aquest Tribunal Superior que contempli el problema que ara es discuteix , cosa que comporta la satisfacció del que preveu l' article 477.3 últim paràgraf de la nova lec. Per tal de facilitar la comprensió del tema debatut resulta procedent deixar constància de les següents dades de caràcter històric, que s' infereixen de la sentència objecte de recurs i són acceptats per totes les parts litigants:

  1. b)El senyor Eduardo va morir a Barcelona el dia 27 de desembre de 1995, havent atorgat testament obert davant notari el 22 de novembre del mateix any en el qual instituïa hereus universals per parts iguals als dos fills nascuts de la seva primera esposa de la qual s' havia divorciat, llegava a la seva segona esposa senyora Elisa l' usdefruit universal i vitalici de tots els seus béns, amb dispensa d' inventari i prestació de fiança i, disposava una pensió vitalícia en favor de la senyora Rocío , que havia estat esposa del seu pare. Finalment en l' esmentat testament el causant anomenà marmessor universal en tots els seus béns al senyor Daniel .

  2. d)El dia 21 de juny de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 33/2006, 14 de Septiembre de 2006
    • España
    • 14 September 2006
    ...al albacea universal (arts. 315 y 316 CS ), como se desprende de lo que declaramos, entre otras (SS TSJ de Cataluña 22 jul. 1993 y 3 dic. 2001 ), en la sentencia de esta sala de 23 de abril de 1998 "En el cas que ara s'ha de resoldre, el testador en el seu testament hològraf atribueix als s......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR