DECRET 45/1988, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les agències de viatges.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

Les profundes transformacions del sector del turisme en els darrers anys han aconsellat regular de nou el sector de mediació entre l'oferta i la demanda, per tal d'adaptar l'activitat de les agències de viatges a la realitat social.

Per altra part, cal que la normativa reguladora de l'esmentada activitat sigui el més homogènia possible en tot l'Estat, per la qual cosa el present Reglament ha estat acordat entre totes les comunitats autònomes.

Ateses les competències exclusives que estableix l'article 9.12 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya pel que fa al turisme i vist el Reial Decret 3168/1982, de 15 d'octubre, que aprova l'acord de traspàs de serveis i funcions de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria d'agències de viatges, i el Decret 476/1982, de 16 de desembre, que assigna al Departament de Comerç, Consum i Turisme els esmentats serveis i funcions, a proposta del Conseller de Comerç, Consum i Turisme i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 De la naturalesa, activitat i classificació

Article 1

1.1 Tenen la consideració d'agències de viatges les empreses constituïdes en forma de societat mercantil, anònima o limitada, que, en possessió del títol-llicència corresponent, es dediquen professionalment i comercialment en exclusivitat a l'exercici d'activitats de mediació i/o organització de serveis turístics, i que poden utilitzar mitjans propis en la prestació d'aquests. 1.2 La condició legal i la denominació d'agència de viatges queda reservada exclusivament a les empreses a què fa referència l'apartat anterior. Els termes "viatge" i "viatges" solament podran ser utilitzats com a part del títol o subtítol que retoli les seves activitats, per qui tingui la condició legal d'agència de viatges, d'acord amb el present Reglament.

Article 2

2.1 Són objecte o fins propis de les agències de viatges els següents:

a) La mediació en la venda de bitllets o reserva de places en tota mena de mitjans de transport, i també en la reserva d'habitacions i serveis en les empreses turístiques i particularment en els establiments hotelers i en la resta d'allotjaments turístics.

b) L'organització i la venda dels anomenats "paquets turístics". S'entendrà als efectes per "paquet turístic" el conjunt de serveis turístics (manutenció, transport, allotjament, etc.) ofertat per l'agència o projectat a sol·licitud del client, ambdós a un preu global preestablert.

c) L'actuació com a representant d'altres agències nacionals o estrangeres per a la prestació en nom seu i a la clientela d'aquestes, de qualsevol dels serveis enumerats en el present article. 2.2 L'exercici de les activitats a què fa referència l'apartat anterior restarà exclusivament reservat a les agències de viatges, sens perjudici de la facultat conferida per la legislació vigent a transportistes, hotelers i altres empreses turístiques per contractar directament amb els clients la prestació dels seus propis serveis. 2.3 A més de les activitats anteriorment enumerades, les agències de viatges podran prestar als seus clients, en la forma assenyalada per la legislació vigent, els serveis següents:

a) Informació turística i difusió de material de propaganda.

b) Canvi de divises i venda i canvi de xecs de viatgers.

c) Expedició i transferència d'equipatges per qualsevol mitjà de transport.

d) Formalització de pòlisses d'assegurança turística, de pèrdues o deteriorament d'equipatges, i altres que cobreixin els riscs derivats dels viatges.

e) Lloguer de vehicles amb o sense conductor.

f) Reserva, adquisició i venda de bitllets o entrades de tot tipus d'espectacles, museus i monuments.

g) Lloguer d'estris i d'equips destinats a la pràctica del turisme esportiu.

h) Noliejar avions, vaixells, autobusos, trens especials i altres mitjans de transport per a la realització de serveis turístics propis de la seva activitat.

i) Prestació de qualssevol altres serveis turístics que complementin els enumerats al present article. 2.4 La contractació de les agències de viatges amb les empreses hoteleres i d'allotjaments turístics, transportistes i prestadors de serveis turístics de tot tipus, s'ajustarà a la legislació específica en cada cas.

Article 3

Les agències de viatges es classifiquen en tres grups: 3.1 Majoristes: són aquelles que projecten, elaboren i organitzen tota mena de serveis i paquets turístics per al seu oferiment a les agències minoristes; no poden oferir els seus productes directament a l'usuari o consumidor. 3.2 Detallistes: són aquelles que o bé comercialitzen el producte de les agències majoristes venent-lo directament a l'usuari o consumidor, o bé projecten, elaboren, organitzen i/o venen tota mena de serveis i paquets turístics directament a l'usuari; no poden oferir els seus productes a altres agències. 3.3 Majoristes-Detallistes: són aquelles que poden simultanejar les activitats dels dos grups anteriors.

Capítol 2 De l'obtenció i revocació del títol-llicència. Autorització de sucursals

Article 4

Els interessats a obtenir el títol-llicència d'agència de viatges podran, com a tràmit previ a la presentació de la sol·licitud a la qual fa referència l'article següent, recaptar, de la Direcció General de Turisme, per mitjà del corresponent Servei Territorial del Departament de Comerç, Consum i Turisme, un informe en relació amb la concessió, als efectes del qual haurà d'aportar la documentació següent:

a) Projecte d'escriptura de constitució de la societat i dels Estatuts d'aquesta, on constin clarament els requisits exigits a l'article següent.

b) Certificació expedida pel Registre de la Propietat Industrial que acrediti que s'ha sol·licitat el nom comercial i el rètol d'establiment corresponent a la denominació que vulgui adoptar l'agència, i informe previ d'antecedents registrals expedit pel mateix organisme.

c) Estudi de viabilitat econòmico-financera de la futura empresa projectada.

Article 5

L'atorgament del títol-llicència d'agències de viatges podrà ser sol·licitat a la Direcció General de Turisme per mitjà del corresponent Servei Territorial del Departament de Comerç, Consum i Turisme o per qualsevol dels mitjans previstos a la Llei de Procediment Administratiu, i s'hi adjuntarà la documentació següent:

a) Còpia legalitzada de l'escriptura de constitució de la societat mercantil anònima o limitada d'acord amb la legislació vigent, i dels seus estatuts, en la qual consti la inscripció al Registre Mercantil, i també dels poders dels sol·licitants, quan aquests no es dedueixin clarament de l'escriptura. A l'escriptura i estatuts socials s'haurà de fer constar de manera expressa que l'objecte únic i exclusiu de la societat és el de l'exercici de les activitats pròpies de les agències de viatges. Igualment hi haurà de constar un capital mínim desemborsat de 30.000.000 de pessetes per al grup de majoristes-detallistes, de 20.000.000 de pessetes per al grup de majoristes i de 10.000.000 de pessetes per al grup de detallistes.

b) Pòlissa d'assegurança per afiançar el desenvolupament normal de la seva activitat que garanteixi els possibles riscs de la seva responsabilitat, que serà directa o subsidiària, segons s'utilitzin mitjans propis o no en la prestació del servei. La pòlissa d'assegurança haurà de cobrir els tres blocs de responsabilitat següents: La responsabilitat civil de l'explotació del negoci. La responsabilitat civil indirecta o subsidiària. La responsabilitat per danys patrimonials primaris. Aquestes cobertures inclouen tota mena de sinistres: danys corporals, danys materials i els perjudicis econòmics causats. La pòlissa per a cada bloc de responsabilitat haurà de cobrir una quantia mínima de 25.000.000 de pessetes. L'agència resta obligada al manteniment en permanent vigència de l'esmentada pòlissa.

c) Còpia fefaent dels contractes degudament formalitzats a nom de l'empresa o títols suficients que provin la disponibilitat de la seu social i dels locals oberts al públic i de la seu social a favor de la persona jurídica que sol·liciti la llicència. Els locals hauran de reunir les característiques següents: a') Estaran destinats únicament i exclusivament a l'objecte o finalitats de les agències de viatges d'acord amb el que estableix l'article 2. b') Estaran independitzats dels locals de negocis adjacents. Excepcionalment, l'administració turístic competent podrà autoritzar l'activitat en locals que no compleixin aquest requisit sempre que estiguin situats en edificis singulars destinats en el seu conjunt a activitats comercials, en vestíbuls d'hotels, en recintes firals o en estacions i terminals de serveis públics de transport terrestre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR