DECRET 203/2003, d'1 d'agost, sobre l'estructura i el funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

DECRET 203/2003, d'1 d'agost, sobre l'estructura i el funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya.

L'article 12 de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, en la nova redacció que en fa l'article 1 de la Llei 13/2003, de 13 de juny, de modificació de la Llei 18/2002, especifica que el Registre de Cooperatives està format pel Registre General de Cooperatives de Catalunya i pel Registre de Cooperatives de Crèdit de Catalunya, i estableix que el Registre General de Cooperatives de Catalunya té per objecte la qualificació, la inscripció, la resolució i la certificació de totes les societats cooperatives incloses en l'àmbit d'aplicació de la Llei, amb l'excepció de les societats cooperatives de crèdit.

La disposició final primera de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives de Catalunya, modificada per la Llei 13/2003, disposa que el Govern ha d'aprovar, en el termini màxim d'un any, a comptar des de la publicació de la Llei esmentada, la modificació del Decret 33/1993, de 9 de febrer, regulador del Registre General de Cooperatives de Catalunya, i també l'aprovació del Reglament del Registre de Cooperatives de Crèdit de Catalunya.

Vist el que estableix l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, amb el dictamen favorable del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, a proposta del conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament sobre l'estructura i el funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya.

Disposicions addicionals

Primera

Autorització per dictar instruccions de coordinació del Registre General de Cooperatives de Catalunya

Es faculta el director general d'Economia Social, Cooperatives i Autoempresa perquè dicti instruccions de coordinació del Registre General de Cooperatives de Catalunya.

Segona

Convenis amb altres administracions públiques

L'Administració de la Generalitat, a través del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, podrà formalitzar convenis amb altres administracions públiques per possibilitar, mitjançant l'ús de les tècniques electròniques, telemàtiques o informàtiques corresponents, la intercomunicació de dades entre els diferents registres, per tal de fer efectiu el que preveu l'article 87 del Reglament que figura com a annex d'aquest Decret.

Tercera

Incorporació de les tècniques electròniques, telemàtiques i informàtiques al funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya

El Govern de la Generalitat impulsarà la implantació progressiva de sistemes telemàtics en el Registre General de Cooperatives de Catalunya que possibilitin la publicitat telemàtica del seu contingut, l'accés i la comunicació per part de les persones interessades amb el Registre per qualsevol mitjà, sigui físic o telemàtic, i també donar resposta a les demandes de certificació o comprovació de dades d'altres òrgans i organismes de la Generalitat de Catalunya i d'altres administracions públiques o institucions mitjançant l'establiment dels acords corresponents i dels convenis per a l'intercanvi d'informació.

Quarta

De conformitat amb el que disposa la disposició transitòria sisena de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, modificada per la Llei 13/2003, de 13 de juny, mentre no entri en vigor el Reglament regulador del Registre de Cooperatives de Crèdit de Catalunya, les cooperatives de crèdit a les quals sigui aplicable la Llei esmentada han de continuar sol·licitant la qualificació i inscripció de la pròpia entitat i dels seus actes subjectes a inscripció al Registre General de Cooperatives de Catalunya, i adjuntar-hi la documentació necessària a aquest efecte.

Així mateix, mentre no entri en vigor el Reglament regulador del Registre de Cooperatives de Crèdit, i, per tant, no funcioni la secció especial corresponent relativa a seccions de crèdit prevista en l'article 12.4 de la Llei 18/2002, modificada per la Llei 13/2003, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha de traslladar, en qualsevol cas, les inscripcions i la documentació referents a seccions de crèdit inscriptibles al Registre General de Cooperatives de Catalunya al Departament d'Economia i Finances, tal com preveu l'article 3.2 de la Llei 6/1998, de 13 de maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives.

Disposició transitòria

Aplicació temporal del Reglament

.1 Els expedients iniciats abans de la vigència d'aquest Reglament es tramitaran i resoldran d'acord amb el Decret 33/1993, de 9 de febrer.

.2 Així mateix, seran inscriptibles en el Registre General de Cooperatives de Catalunya les escriptures de constitució o de modificació dels estatuts atorgades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest Decret, de conformitat amb la legislació vigent en el moment que es va atorgar, sens perjudici del que estableixen les disposicions transitòries de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives.

També seran inscriptibles els acords socials adoptats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest Decret, de conformitat amb la legislació vigent en el moment de la seva adopció, encara que hagin estat executats i elevats a instrument públic amb posterioritat a aquesta data, sens perjudici del que estableixen les disposicions transitòries de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives.

.3 Els comptes anuals corresponents a aquells exercicis socials la data de tancament dels quals sigui anterior a l'entrada en vigor d'aquest Decret es podran presentar per fer-ne el dipòsit al Registre General de Cooperatives de Catalunya amb la formulació i els criteris exigits per la legislació anterior.

Disposició derogatòria

Aquest Reglament deroga el Decret 33/1993, de 9 de febrer, sobre l'estructura i el funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya, sens perjudici del que disposa la disposició transitòria del present Decret.

Disposicions finals

Primera

Aplicació i execució del Decret

La Direcció General d'Economia Social, Cooperatives i Autoempresa adoptarà les mesures que siguin necessàries per a la correcta aplicació i execució d'aquest Decret.

Segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 1 d'agost de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Antoni Fernàndez Teixidó

Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme

Annex

Reglament sobre l'estructura i el funcionament del Registre General de Cooperatives de Catalunya

Capítol 1

Del Registre General de Cooperatives de Catalunya

Secció primera

Organització i funcions

Article 1

Organització

El Registre General de Cooperatives funciona amb caràcter desconcentrat i s'organitza segons l'estructura següent:

a) Un registre central en el si de la Direcció General d'Economia Social, Cooperatives i Autoempresa, adscrit al Servei d'Ordenació Jurídica i Registre.

b) Un registre territorial adscrit a les subdireccions generals d'Afers Laborals i d'Ocupació de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Article 2

Funcions

2.1 El Registre General de Cooperatives exerceix, a través del registre central, les funcions de qualificar, inscriure, resoldre i certificar actes quan la legislació ho requereixi així i les funcions es refereixin a les cooperatives o entitats següents:

a) Les federacions i les confederacions de cooperatives de Catalunya.

b) Les cooperatives d'assegurances, les cooperatives sanitàries i les cooperatives mixtes que es puguin constituir entre aquestes classes de cooperatives.

c) Les seccions de crèdit.

d) Les cooperatives de segon grau.

e) Els grups cooperatius.

2.2 El Registre General de Cooperatives exerceix, a través dels registres territorials, les funcions de qualificar, inscriure, resoldre i certificar actes quan la legislació ho requereixi i les funcions es refereixin a les cooperatives i entitats no incloses a l'apartat 2.1, amb domicili social i que desenvolupin la seva activitat principalment dins de l'àmbit territorial de Catalunya.

Secció segona

Principis del Registre General de Cooperatives

Article 3

Obligatorietat de la inscripció

3.1 La inscripció en el Registre General de Cooperatives tindrà caràcter obligatori en els supòsits establerts expressament en la Llei de cooperatives de Catalunya.

3.2 La manca d'inscripció no podrà ser invocada per aquell que estigui obligat a procurar-la.

3.3 Els actes subjectes a inscripció sols seran oponibles a tercers de bona fe des de la seva inscripció al Registre. La bona fe del tercer es pressuposa mentre no es provi que coneixia l'acte subjecte a inscripció i no inscrit.

Article 4

Legalitat

La...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR