DECRET 89/2007, de 17 d'abril, de creació del Programa d'atenció a expresos i de desapareguts i fosses comunes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

89/2007, de 17 d'abril, de creació del Programa d'atenció a expresos i de desapareguts i fosses comunes.

L'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya configura un mandat i un deure jurídic de dur a terme les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

Una d'aquestes iniciatives és la concessió d'indemnitzacions a les persones que van patir privació de llibertat a causa del seu compromís polític.

El Govern de la Generalitat, tot i que entén que cap indemnització no pot retornar als afectats i als seus familiars allò que van perdre, considera que és de justícia compensar els catalans i catalanes que van patir repressió en la lluita per les llibertats.

Així s'ha fet des de l'aprovació dels decrets 288/2000, de 31 d'agost, i 330/2002, de 3 de desembre, els quals regulen les indemnitzacions a les persones incloses en els supòsits determinats a la Llei 46/1977, de 15 d'octubre, d'amnistia, i que no es van poder acollir a les indemnitzacions previstes en la legislació estatal.

Aquests decrets van preveure un termini de presentació de sol·licituds que, en el cas del Decret 288/2000, de 31 d'agost, relatiu a les persones més grans de 65 anys, ha estat prorrogat dues vegades mitjançant normes posteriors.

Finalment, la Llei 21/2005, de 29 de desembre, de mesures financeres, en la seva disposició addicional cinquena, ha deixat obert el termini de presentació de noves sol·licituds a l'empara dels dos decrets esmentats.

D'altra banda, continuant la tasca iniciada de reconeixement a totes les persones que van patir la repressió del règim polític sorgit acabada la Guerra Civil amb les indemnitzacions als expresos polítics, la Generalitat ha considerat necessari recuperar la memòria històrica de totes aquelles persones que van ser executades i enterrades en fosses comunes, reconeixent-los el dret a la identitat i una sepultura digna.

Per tot l'anterior, es considera necessari crear un programa específic de caràcter temporal que, sota la dependència i la direcció de la Direcció General de la Memòria Democràtica, gestioni les actuacions necessàries per continuar les polítiques públiques de la memòria que actualment són competència del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

A proposta del conseller d'Interior, Relacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR