Ètica de l'arbitratge

AutorFrancesc Torralba
Páginas67-77

Page 69

1. Aproximació a l’arbitratge

Tal com defineixen els experts en la qüestió, l’arbitratge és un sistema de justícia privada de caràcter alternatiu al procediment que es segueix als tribunals de justícia per resoldre els conflictes que la Llei ha posat a l’abast dels ciutadans amb la finalitat de que aquests puguin posar fi a les seves diferències de forma pacífica mitjançant la intervenció d’una tercera persona neutral anomenat àrbitre que resol la controvèrsia a través d’un laude (vinculant i equivalent a una sentència del jutge) sense necessitat d’acudir als tribunals de justícia.

Les parts enfrontades poden pactar que l’arbitratge es desenvolupi i es resolgui en dret o en equitat, pel qual hauran de determinar prèviament quin tipus d’arbitratge s’identifica millor amb la matèria i amb el conflicte concret que desitgen resoldre. El tipus d’arbitratge elegit no afecta els tràmits del procediment, però si que condiciona la forma en que l’àrbitre adopta els seus acords i resol definitivament la controvèrsia. A falta d’acord de les parts sobre el tipus d’arbitratge aquest sempre serà de dret perquè així ho estableix la Llei.

L’arbitratge de dret és aquell en el que l’Àrbitre ha de resoldre el conflicte raonant la seva decisió jurídicament i aplicant estricament la norma jurídica aplicable al cas, fins les seves últimes conseqüències. El laude conforme a dret ha de ser motivat.

Aquest és el tipus d’arbitratge que s’aplica per defecte, és a dir, a falta d’un altre acord exprés de les parts en conflicte. Resulta idoni per resoldre conflictes sobre in-

Page 70

terpretació de clàusules contractuals i tots aquells altres conflictes relatius a matèries regulades per normes de dret imperatiu.

Hi ha també l’arbitratge d’equitat. És aquell en el qual l’àrbitre resol el conflicte mitjançant un laude que emet de conformitat amb el seu més lleial saber i entendre segons el seu sentit natural del que és just. Aquest tipus d’arbitratge dóna més marge de maniobra a l’àrbitre, ja que aquest pot tenir en compte circumstàncies que li permetin moderar l’aplicació estricta de la norma jurídica en busca d’aquella solució que resulti més justa pel cas concret atenent les referides circumstàncies. Això no suposa que la decisió arbitral (laude) pugui dictar-se arbitràriament i al marge de l’ordenament jurídic o dels contractes firmats, que es dicti el laude sense raonar i motivar la resolució.

L’arbitratge respon a situacions en què les parts enfrontades no es posen d’acord en la solució més adequada i decideixen encomanar a un tercer la solució de la divergència, comprometent-se a complir la resolució que aquest dicti en forma de laude arbitral. Les parts oposades que prenen part en un arbitratge ho fan de manera lliure, expressa i voluntària.

Tal com s’ha dit, l’arbitratge pot ser de dret o d’equitat, en funció del perfil de l’àrbitre i dels criteris de resolució del conflicte. A l’arbitratge de dret, l’àrbitre és un advocat en exercici i s’arriba a la resolució del conflicte mitjançant raonaments jurídics, és a dir, aplicant la norma jurídica que correspongui. A l’arbitratge d’equitat, l’àrbitre és un expert en la matèria objecte del conflicte i emet la decisió conforme usos, costums i criteris de justícia.

Els principis que regeixen els procediments de resolució de conflictes són la voluntarietat, l’audiència, la contradicció, l’economia processal i l’ igualtat de les parts.

2. L’art de la deliberació

L’arbitratge exigeix el desenvolupament d’una activitat humana de caràcter racional que és la deliberació. S’entén que la persona que té la funció d’arbitrar de manera justa, li correspon, abans d’exercir el seu judici, la deliberació.

Aristòtil descriu aquest exercici de la raó en una de les seves obres més influents en l’ètica occidental, l’Ètica a Nicòmac. La deliberació és un procés racional que consisteix en examinar el pros i els contres d’una determinada decisió. Com diu Aristòtil, «sobre allò etern ningú no delibera, per exemple, sobre el cosmos, o sobre la incommensurabilitat de la diagonal i el costat». Deliberem sobre allò que ens afecta en la vida quotidiana, sobre allò que pot ser diferent de com és, sobre el que és obert, no és clar de bell antuvi.

Page 71

Una cosa és demostrar, com fan les matemàtiques i, una altra, molt diferent, és deliberar. Sobre allò que es demostra, no hi ha lloc per a la deliberació i, a la inversa, sobre allò que és deliberació, no hi ha lloc per a la demostració. Per això, diu Aristòtil, sobre allò que és rigorós i exacte, no hi ha deliberació, però sobre allò que és probable, és precisament, sobre el que té sentit deliberar. Aristòtil es refereix a qüestions mèdiques, a negocis, a la navegació, perquè en totes aquestes situacions de la vida hi ha incertesa, probabilitat, marge d’error.

La deliberació és, en qualsevol cas, un tipus de raonament propi de la racionalitat pràctica que té com a finalitat prendre decisions. En la vida quotidiana, familiar, social o laboral, podem prendre decisió a babalà, però també podem prendre-les d’una manera racional.

L’elecció és un acte de poder. Quan una persona escull, s’atribueix aquest poder, ja que, en cas contrari, seria una pura il·lusió. Escollir implica deliberar, que és una habilitat tan teòrica com pràctica, una habilitat que s’emmarca en la potència de pensar associada a la ment. Solament una ment intencional és capaç de deliberar, algú capaç de decidir sobre si mateix, sobre allò que vol fer ell, en primera persona, en la vida.

Com a tal, la deliberació és un acte que té com a propòsit obtenir un judici o un consell. La deliberació es fa present, especialment, en aquell tipus de decisions que els pensadors anglosaxons anomenen hard choices. Són aquelles en les quals la persona es veu confrontada a distintes alternatives i no li resulta gens clar que és allò que ha de fer. Aquest treball és el propi d’algú que es dedicar a arbitrar entre parts enfrontades.

Un exemple patent d’aquest tipus de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR