DECRET 415/2011, de 13 de desembre, d'estructura de la funció policial de la Direcció General de la Policia.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

DECRET

415/2011, de 13 de desembre, d'estructura de la funció policial de la Direcció General de la Policia.

Mitjançant el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, s'ha modificat l'àmbit competencial, la denominació i el nombre total dels diferents departaments de l'Administració de la Generalitat.

El Decret 320/2011, de 19 d'abril, de reestructuració del Departament d'Interior, va adaptar l'estructura departamental al nou marc competencial i va determinar les competències bàsiques que conformen el Departament. Amb la seva aprovació, es va donar compliment a una primera fase del procés reorganitzatiu necessari per assolir els objectius d'eficàcia i eficiència pel que fa als serveis que es presten des del Departament d'Interior.

Tanmateix, en una segona fase s'ha de completar aquest procés amb la reordenació de les unitats directives a les quals correspon la direcció i gestió dels cossos operatius en matèria d'emergències i seguretat, el cos de bombers de la Generalitat i el cos de mossos d'esquadra.

La Direcció General de la Policia, unitat directiva del Departament d'Interior que té adscrit el cos de mossos d'esquadra, i que assumeix les funcions del departament en matèria de protecció i seguretat ciutadana, ha fet un esforç per atendre els criteris d'austeritat i d'eficiència que han de regir les polítiques públiques, i desplega la seva nova estructura orgànica i funcional tenint en compte el caràcter finalista de les funcions de seguretat i el fet que els últims destinataris de l'activitat policial són els ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

L'etapa de consolidació del cos de mossos d'esquadra i del sistema de policia de Catalunya, una vegada finalitzat el desplegament a tot el territori, exigeix una estructura organitzativa de la funció policial, moderna, de qualitat i adient a les competències atorgades per l'Estatut d'autonomia de Catalunya com a policia integral, per tal que esdevingui un referent en el sistema de seguretat pública, capaç d'adaptar-se als importants canvis que en els darrers anys ha viscut el nostre país, tant de tipus demogràfic, social, econòmic i tecnològic que incideixen de manera quantitativa i qualitativa en la seguretat.

Per aquest motiu, és necessari modificar l'estructura policial actual i adaptar-la a la nova situació que viu el país, deixant per un moment posterior l'adaptació dels serveis administratius que donen suport a la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra. A aquest efecte, es considera del tot convenient la seva aprovació i vigència al més aviat possible.

Per tot això, de conformitat amb l'article 23 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

A proposta de la persona titular del Departament d'Interior i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Direcció General de la Policia

1.1 Corresponen a la persona titular de la Direcció General de la Policia exercir el comandament, direcció i inspecció del cos de mossos d'esquadra, sota la direcció i supervisió de les autoritats superiors, assegurar la convivència pacifica i la protecció de les persones i béns en tot el territori de Catalunya, així com vetllar per garantir la protecció del lliure exercici dels drets i llibertats i la seguretat ciutadana.

1.2 Corresponen a la Direcció General de la Policia les funcions següents:

  1. Exercir el comandament de les unitats policials i administratives que en depenen.

  2. Elaborar i formular propostes sobre l'organització general del cos de mossos d'esquadra i la determinació de les necessitats del personal en les diverses escales, categories i especialitats.

  3. Elaborar i dictar circulars i instruccions per dirigir l'activitat del cos de mossos d'esquadra i dels serveis necessaris per al desenvolupament de l'activitat policial.

  4. Aplicar i supervisar el compliment del règim estatutari del cos de mossos d'esquadra.

  5. Elaborar i remetre a la Secretaria General les convocatòries d'accés i provisió, les propostes de modificació de la relació de llocs de treball i les ofertes d'ocupació del cos de mossos d'esquadra.

  6. Executar el pressupost assignat al seu centre directiu, sens perjudici de les competències que puguin correspondre a la Secretaria General del Departament.

  7. Proposar a la Secretaria General el pla director de sistemes d'informació i telecomunicacions de l'àmbit del servei policial, el qual s'ha d'integrar en el Pla director de TIC del Departament.

  8. Dirigir l'elaboració dels estudis i informes necessaris per a l'exercici de les competències pròpies en el camp de la seguretat ciutadana.

  9. Qualsevol altra funció que li atribueixi la legislació i la resta de normativa vigent en matèria de seguretat pública i policia.

    1.3 La policia de la Generalitat-mossos d'esquadra exerceix les funcions que li atribueix l'article 12 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, mitjançant l'estructura organitzativa prevista a l'article 2 d'aquest Decret.

    1.4 La Direcció General de la Policia, pel que fa a la funció policial, s'estructura en els òrgans següents:

  10. La Prefectura de Policia.

  11. El Gabinet del Director.

  12. El Servei d'Assessorament Jurídic.

  13. La Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.

  14. La Divisió d'Avaluació de Serveis.

  15. La Divisió d'Afers Interns.

Article 2

Estructura organitzativa del cos de policia de la Generalitat-mossos d'esquadra

2.1 Per a l'exercici de les funcions previstes a la Llei 10/1994, d'11 de juliol, el cos de policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, s'estructura en els nivells organitzatius descendents següents: prefectura de la policia, comissaria superior de coordinació, comissaria general, regió policial, divisió, àrea, unitat i grup.

2.2 La Prefectura de la Policia, encapçalada pel comissari en cap, exerceix la direcció estratègica i el comandament operatiu del cos de mossos d'esquadra, llevat d'aquelles unitats policials que depenguin directament de la Direcció General de la Policia.

2.3 Les comissaries superiors de coordinació són òrgans adscrits a la Prefectura de la Policia i integren les comissaries generals, les divisions i/o regions policials, a les quals correspon el comandament i coordinació operatiu de les unitats centrals i territorials.

2.4 La comissaria general és un òrgan central que, de manera ordinària, s'adscriu a la Comissaria Superior de Coordinació Central.

2.5 La regió és un òrgan territorial, amb rang de comissaria general, que s'adscriu a la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, i li correspon la direcció operativa d'àmbits concrets de l'activitat policial.

2.6 La divisió és un òrgan que, de manera ordinària, s'adscriu a una comissaria general. La naturalesa organitzativa de la divisió és d'òrgan central, tot i que podrà estar territorialment desconcentrada.

2.7 L'àrea és un òrgan que, de manera ordinària, s'adscriu a una divisió o regió policial, a la qual correspon la direcció tàctica d'àmbits concrets de l'activitat de la policia. S'estableixen els següents tipus d'àrees:

  1. Àrees centrals i àrees territorials, com a desenvolupament de les divisions.

  2. Àrees regionals i àrees bàsiques policials (ABP), com a desenvolupament de les regions policials.

    2.8 La unitat és un òrgan que, de manera ordinària, s'adscriu a una àrea, a la qual correspon la direcció operativa de la policia. S'estableixen els tipus d'unitats següents:

  3. Unitats centrals i unitats territorials, com a desenvolupament de les àrees centrals i territorials.

  4. Unitats regionals, com a desenvolupament de les àrees regionals.

  5. Unitats de les àrees bàsiques policials en l'àmbit de la seguretat ciutadana i de la investigació.

    2.9 El grup és l'òrgan que, de manera ordinària, s'adscriu a una unitat, les funcions del qual són, amb caràcter general, les relatives a la supervisió i execució directa de les tasques policials.

    2.10 Corresponen a l'Oficina de Suport de Comissaria Superior de Coordinació Territorial, amb rang d'àrea, les funcions següents:

  6. Donar suport tècnic i assessorament al comandament de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, en relació amb la presa de decisions i l'exercici de les responsabilitats directives.

  7. Participar en la gestió de recursos humans i materials des del vessant operatiu, quan es faci per al conjunt de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial.

  8. Assumir la interlocució ordinària amb els serveis administratius per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR