DECRET 26/1991, de 18 de febrer, pel qual s'estableix el règim jurídic i es despleguen l'estructura i l'organització centrals del Servei Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, estableix un nou model d'ordenació del sistema sanitari basat en els principis d'universalització, integració de serveis, simplificació, eficàcia i eficiència de l'organització sanitària, concepció integral de la salut, descentralització i desconcentració de la gestió, sectorització de l'atenció sanitària i participació comunitària. A aquests efectes, la Llei crea un ens públic de naturalesa institucional adscrit al Departament de Sanitat i Seguretat Social, el Servei Català de la Salut, que està configurat per tots els centres, els serveis i els establiments sanitaris públics i de cobertura pública de Catalunya i al qual corresponen, a més de les funcions de gestió i administració dels centres, els serveis i les prestacions del sistema sanitari públic, les funcions d'ordenació, planificació, programació i avaluació sanitàries, sòcio-sanitàries i de salut pública, com també la distribució dels recursos econòmics afectes al seu finançament, que s'exerciran d'acord amb les directrius i les prioritats que estableix el Pla de Salut de Catalunya, i els criteris generals de la planificació sanitària que determini el Departament esmentat.

La disposició transitòria 2.1 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, determina que el Servei Català de la Salut ha d'assumir gradualment l'exercici de les funcions que li són encomanades, començant per aquelles a què es refereixen els epígrafs a), b), f) i g) de l'article 7.1. Amb aquesta finalitat, el Govern de la Generalitat, per decret, ha d'establir el règim jurídic i desplegar l'estructura i l'organització del Servei, integrant o adscrivint a l'ens, si s'escau, els òrgans i els serveis del Departament i de l'Institut Català de la Salut que desenvolupen aquelles funcions, com també els seus mitjans materials, personals i pressupostaris.

Al mateix temps, i mentre no es produeixi la integració plena en el Servei Català de la Salut dels centres, els serveis, els establiments, els programes i les actuacions de l'Institut Català de la Salut, de conformitat amb el que estableix la disposició transitòria 2.4 de la Llei 15/1990, escau regular les funcions de direcció, vigilància i tutela que corresponen al Servei Català de la Salut en relació amb l'Institut.

En conseqüència, d'acord amb el que preveuen l'article 9.b) i la disposició final 3 de la Llei 15/1990, abans esmentada, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article 1

1.1 D'acord amb l'article 4 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, el Servei Català de la Salut, com a ens públic de caràcter institucional, es regeix pels preceptes d'aquesta Llei, per les normes del present Decret i la resta de disposicions complementàries. Pel que fa a les relacions jurídiques externes, se subjecta, amb caràcter general, al dret privat. 1.2 En tot cas, restaran sotmeses al dret públic les matèries següents:

  1. Les relacions del Servei Català de la Salut amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social i amb la resta d'administracions públiques.

  2. El règim patrimonial del Servei, que s'ajustarà a les previsions de l'article 51 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol.

  3. El règim financer, pressupostari i comptable del Servei Català de la Salut, que es regirà pel que estableix el capítol 7 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol. Seran aplicables en particular a la intervenció del Servei les disposicions dels articles 67 a 73 de la Llei 10/1982, de 12 de juliol, de finances públiques de Catalunya, i les correlatives de la Llei 16/1984, de 20 de març, de l'Estatut de la funció interventora. Mitjançant una ordre conjunta dels departaments d'Economia i Finances i de Sanitat i Seguretat Social, s'arbitrarà un procediment especial per a la fiscalització de les despeses de prestacions bàsiques i complementàries i, en general, les relatives a crèdits ampliables.

  4. El règim d'impugnació dels actes i de responsabilitat del Servei, que es regirà pels articles 59 i 60 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol.

  5. Les situacions derivades de l'status jurídic especial de les persones amb dret a l'assistència sanitària de la Seguretat Social. 1.3 La contractació del Servei Català de la Salut està sotmesa a les normes del dret privat, llevat de la preparació dels contractes, que es regirà pel dret públic. En tot cas, l'adquisició de béns i l'execució d'obres s'han d'ajustar als procediments basats en els principis de publicitat i de lliure concurrència. S'exceptuen de les previsions anteriors els concerts en matèria de serveis i prestacions sanitaris i sòcio-sanitaris, que es regiran per les seves normes específiques. 1.4 El règim de personal del Servei Català de la Salut se subjecta a les previsions de l'article 49 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol. D'acord amb el punt 1.e) d'aquest precepte, el Servei Català de la Salut podrà contractar personal en règim laboral.

Article 2

2.1 D'acord amb el que preveu l'article 7.2 i 7.3 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, el Servei Català de la Salut, per a l'exercici de les funcions de gestió i administració de centres, serveis i establiments, gestió i execució d'actuacions i programes institucionals, i gestió de serveis i prestacions del sistema sanitari públic, podrà: establir acords, convenis, concerts o fórmules de gestió integrada o compartida amb entitats públiques o privades; formar consorcis de naturalesa pública amb entitats públiques o privades sense afany de lucre, que podran dotar-se d'organismes instrumentals, si s'escau; i crear qualssevol altres entitats admeses en dret o participar-hi, quan així convingui a la gestió i l'execució dels serveis o les actuacions, les quals podran ajustar la seva activitat, en tot o en part, al dret privat. 2.2 L'autorització per a la formació de consorcis i la creació, per part del Servei Català de la Salut, de qualssevol entitats admeses en dret o la seva participació en aquestes correspon al Govern, a proposta del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i amb l'informe previ del Departament d'Economia i Finances.

Article 3

D'acord amb l'article 12 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, el Servei Català de la Salut s'estructura en els òrgans centrals següents: 3.1 De direcció i gestió:

  1. El Consell de Direcció.

  2. El director.

  3. Els òrgans o organismes i els serveis i les unitats establertes reglamentàriament. 3.2 De participació: El Consell Català de la Salut.

Article 4

4.1 El Consell de Direcció, òrgan superior de govern i direcció del Servei Català de la Salut, té la composició, les funcions i el règim de funcionament que li atribueixen els articles 13, 14 i 15 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol. 4.2 El conseller de Sanitat i Seguretat Social establirà, mitjançant una ordre, el procediment per a l'elecció dels vocals del Consell de Direcció que actuen en representació dels consells comarcals i dels ajuntaments de Catalunya.

Article 5

La naturalesa i les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR